El Covid-19
Espanya punxa en el primer intent de portar material de la Xina contra el coronavirus
El Govern va comprar al distribuïdor espanyol tests ràpids defectuosos procedents d'una societat sense llicència
La producció global és incapaç d'assortir la necessitat generada per la pandèmia a tot el món
Passen els dies i el material necessari per fer front a l’epidèmia de coronavirus i protegir els sanitaris o no arriba o ho fa amb comptagotes. Per a súmmum, la primera partida de 9.000 tests ràpids comprada pel Govern ha sortit defectuosa i s’ha hagut de tornar. Les adquisicions que han fet les comunitats autònomes pel seu compte tampoc es materialitzen. Sobretot es té molta esperança en la gegantina compra efectuada per l’Executiu per valor de 500 milions d’euros a la Xina que potser, i només potser, començarà a arribar aquest cap de setmana.
Les 9.000 proves ràpides defectuoses formen part d’una partida de 640.000 la compra dels quals va anunciar el ministeri de Sanitat el cap de setmana passat. Les anàlisis efectuades per l’Institut de Salut Carles III van determinar que no serveixen perquè tenen un grau de sensibilitat del 30% quan hauria de ser del 80%. És molt probable que donin negatiu tot i que el pacient estigui infectat.
La Xina reacciona
Després de difondre’s que s’havien comprat a la farmacèutica xinesa Shenzhen Bioeasy Biotechnology, l’ambaixada d’aquest país va difondre al seu compte de Twitter la informació que aquesta empresa opera sense llicència. El Ministeri de Comerç de la Xina va oferir al Ministeri de Sanitat «una llista de recomanacions de proveïdors classificats» entre els quals no es trobava la companyia Bioeasy, assegura l’Ambaixada de la Xina, que afegeix que l’empresa encara no té «llicència oficial de l’Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina per vendre els seus productes».
La versió que poc després va oferir el Ministeri és una mica diferent. «El Govern no va adquirir aquests tests a la Xina sinó a un proveïdor espanyol de confiança i a més portava l’homologació la CE de la Unió Europea», va explicar el titular de Sanitat, Salvador Illa. «Sempre hem dit que els tests ràpids es validarien abans d’utilitzar-se i ha sigut al fer-ho quan hem vist que no valien. S’han tornat a l’empresa que ens els va enviar perquè ens entreguin uns que funcionin», va concloure, davant de les crítiques de l’oposició al Congrés.
Bioeasy va fer arribar al Govern una carta que aquest va distribuir als mitjans de comunicació en la qual assegura que compleix tots els requisits per exportar a la Unió Europea i s’ofereix precisament a tornar a enviar els tests «per assegurar la sensibilitat i especificitat i ajudar Espanya a lluitar contra el Covid-19».
Illa també va explicar que la compra de 632.000 tests es va efectuar als proveïdors que abans els podien proporcionar, abans de declarar l’estat d’alarma i per ajudar a les comunitats que els havien esgotat. El mateix ha passat amb les mascaretes.
Proves necessàries
Els tests ràpids són importants per diverses raons. Els PCR actuals tarden, en situació normal, entre 4 o 5 hores a donar resultats però amb els laboratoris saturats poden esperar més de 24 hores a confirmar el diagnòstic a pacients que col·lapsen les urgències. Com que només es fa als pacients més greus tampoc es pot obtenir una imatge fiable de l’expansió dels contagis.
Els mateixos problemes amb conseqüències similars els pateixen Itàlia i França, els altres dos països europeus on l’epidèmia està més avançada. Tothom s’ha llançat a la compra d’un material que la producció global és incapaç de proveir.
Les empreses exigeixen el pagament al comptat i prometen enviar comandes que després es retarden. La Unió Europea es va comprometre a canalitzar una compra conjunta que havia d’arribar en dues setmanes però acaba d’anunciar que es retardarà dues setmanes més.
Mascaretes repartides
Davant de les crítiques de l’oposició, el Govern ha recordat que les competències de Sanitat eren de les comunitats autònomes fins al dia 15 i que des del 10 de març Sanitat ha repartit 6,7 milions de mascaretes, de les quals s’han enviat a Madrid 1,9 milions i gairebé 900.000 a Catalunya.
La dimensió del virus és tan gran que devora en poc temps qualsevol enviament. Un gran hospital, per exemple, en gasta unes cinc mil al dia. La Comunitat de Madrid ha anunciat també la compra pel seu compte de mascaretes i equip de protecció que no és capaç de materialitzar mentre acusa el Govern de deixar-los a l’estacada.
Notícies relacionadesLa macrocomanda de 500 milions d’euros a la Xina l’ha hagut de pagar el Govern abans de rebre ni un sol paquet i s’ha aconseguit després del contacte telefònic entre els presidents dels països. Hi ha inclosos inclosos com a mínim 5,5 milions de tests ràpids, 550 milions de mascaretes, 950 respiradors i 11 milions de guants.
Teòricament comencen a arribar aquest cap de setmana i es prolongarà fins al juny, però podria passar de tot. Dependrà de com evolucioni la fabricació o la logística del trasllat. S’han comprat línies de producció senceres. El personal sanitari que es protegeix amb bosses d’escombraries o impermeables i recicla les mascaretes no pot esperar més.