la lluita contra la pandèmia
La indústria farmacèutica investiga 20 vacunes contra el coronavirus
Els científics calculen que abans de 12 o 18 mesos no serà possible disposar d'un remei eficaç
Els laboratoris tenen identificats fins a una trentena de medicaments potencials
vacuna /
Fins a 20 vacunes estan en desenvolupament a tot el món davant el Covid-19, segons les dades recopilades fins a aquest dijous per la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma), que representa les companyies i associacions farmacèutiques basades en investigació de tot el món i a la qual pertany la patronal espanyola Farmaindustria.
A més, els laboratoris tenen identificats fins a una trentena de medicaments potencials, dels quals 14 estan en la fase inicial d’investigació; quatre, en la fase I de desenvolupament, i tres, en la fase II, i un ha començat els assajos de fase III, l’última abans de la seva aprovació.
En total, segons les dades d’Ifpma, actualment hi ha al voltant de 80 assajos clínics en curs per a nous tractaments experimentals i vacunes en desenvolupament davant el coronavirus, que inclouen estudis sobre el Covid-19 i també davant la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) i la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS).
Una de cada 10 és eficaç
En el desenvolupament d’una possible vacuna, els investigadors calculen que abans de 12-18 mesos no serà possible disposar-ne d’una d’eficaç. «Aquesta és l’estimació en el millor dels casos i suposaria que una o dues de les primeres vacunes que estan en desenvolupament tinguessin finalment èxit», apunta la indústria. Ifpma recorda que, en general, només una de cada 10 vacunes en investigació aconsegueix finalment ser aprovada. «Per tant, com més companyies adoptin diferents enfocaments per trobar una vacuna, més possibilitats d’èxit», ha assegurat el seu director general, Thomas Cueni.
Entre els candidats a aconseguir aquesta vacuna, destaca la investigació de la farmacèutica alemanya CureVac, que està basada en la molècula ARNm contra la SARS-CoV-2 en col·laboració amb l’aliança CEPI. La companyia espera començar l’assaig clínic a principis de l’estiu a Alemanya i Bèlgica. També el laboratori britànic GSK està desenvolupant un projecte juntament amb la CEPI. En aquest cas, està posant a disposició la seva tecnologia adjuvant per donar suport al ràpid desenvolupament de vacunes candidates i està treballant per aconseguir-ho amb la Universitat de Queensland (Austràlia).
La Xina, Austràlia i els EUA
A més, s’ha associat amb l’empresa xinesa de biotecnologia Clover Biopharmaceuticals, a la qual està proporcionant els seus adjuvants per avançar en la investigació. La companyia australiana CSL Limited també ha inciat el seu programa de desenvolupament de vacunes amb la Universitat de Queensland, a la qual en aquest cas s’ha unit la companyia Seqirus amb la seva tecnologia adjuvant en l’etapa de desenvolupament preclínic.
També Janssen està treballant amb l’Autoritat d’Investigació i Desenvolupament Avançat Biomèdic dels EUA (Barda) per accelerar el desenvolupament de la seva vacuna contra el coronavirus. Igualment, la companyia francesa Sanofi està investigant juntament amb el Departament de Salut dels EUA per desenvolupar una vacuna contra el coronavirus.
La nord-americana Novavax també avança en el desenvolupament d’una vacuna candidata i té previst començar els assajos en humans a finals de juny. Finalment, la farmacèutica nord-americana Pfizer s’ha associat a la companyia Biontech per desenvolupar conjuntament un candidat a vacuna basat en la tecnologia ARNm de Biontech per prevenir la infecció per SARS-CoV-2. Aquestes companyies han anunciat que esperen començar les proves clíniques a finals d’abril.
Medicaments prometedors
Quant als possibles medicaments candidats, es troben antivirals provats anteriorment en patògens com l’Ebola i el VIH, que ja han començat ràpidament els assajos clínics i la revisió de la literatura per a ús urgent, i altres línies d’investigació que inclouen inhibidors ACE (enzim convertidor d’angiotensina), inhibidors de la proteasa o fàrmacs immunoteràpics, antimalàrics i anticossos monoclonals.
Entre el grup de medicaments en estudi es troben també combinacions de fàrmacs antivirals, com el lopinavir i el ritonavir, del laboratori nord-americà AbbVie; l’antiviral remdesivir, de Gilead, i l’interferó, investigat per les farmacèutiques Roche, Merck i Bayer. La suïssa Roche també avança amb el seu anticòs monoclonal tocilizumab, que va ser aprovat per la Xina el 5 de març per tractar pacients amb complicacions pulmonars pel Covid-19, i ha anunciat l’inici d’un assaig de fase III amb aquest fàrmac.
En aquesta línia, les companyies Regeneron Pharmaceuticals i Sanofi ja han iniciat un assaig clínic per avaluar la seguretat i l’eficàcia davant el coronavirus de l’anticòs monoclonal sarilumab, originalment un medicament per tractar l’artritis. Finalment, la japonesa Takeda està iniciant el desenvolupament d’un fàrmac derivat del plasma sanguini, la globulina hiperimmune policlonal, per tractar els individus d’alt risc.
Participació espanyola
Hospitals i empreses d’Espanya són protagonistes d’algunes d’aquestes investigacions amb possibles tractaments. És el cas dels estudis amb l’antiviral rendesivir, de Gilead, en el qual s’ha anunciat la participació de vuit hospitals espanyols: La Paz, Alcalá de Henares, Ramón y Cajal i el 12 de Octubre, a la Comunitat de Madrid; el Clínic i la Vall d’Hebron, a Catalunya; l’Hospital de Cruces, al País Basc, i el Carlos Haya, a Andalusia. A més, Roche també ha anunciat que Espanya serà un dels països que participarà en l’assaig clínic amb el seu fàrmac tocilizumab.
D’altra banda, un equip d’investigadors de l’hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, desenvoluparà un assaig clínic amb una combinació de medicaments, que ha rebut ja la llum verda de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seva posada en marxa. L’estudi, liderat per dos investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida, Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, compta amb la col·laboració dels laboratoris Rubió i de la filial espanyola de Gebro Pharma.
El CSIC treballa en una vacuna a partir del virus que va erradicar la verola
Notícies relacionadesA més, un grup d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb experiència en el desenvolupament de vacunes davant el VIH, l’Ebola, el Zika o el Chikungunya centra els seus esforços en una vacuna per al nou coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia de la Covid-19.
L’estratègia de l’equip del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) que lidera el científic Mariano Esteban consisteix a generar vectors virals basats en una modificació del virus Vaccinia o virus vacuna, utilitzat en l’erradicació de la verola.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao