Càlculs per vèncer el coronavirus
Els matemàtics demanen a Sanitat les xifres d'afectats pel Covid-19 per predir-ne l'evolució
Ofereixen les seves anàlisis de dades i modelització per avaluar el futur de la pandèmia i controlar-la
Troben a faltar un estudi més detallat de la documentació facilitada cada dia pel Govern
simon
Els matemàtics espanyols s’uneixen a la batalla contra el coronavirus i ofereixen al Govern les seves habilitats en anàlisi de dades i modelització epidemiològica per aconseguir prediccions més detallades que les existents amb la finalitat d’ajudar a controlar la pandèmia.
Per aconseguir-ho ja han sol·licitat al Ministeri de Sanitat dades dels afectats pel virus amb què fer millors prediccions de l’evolució de la malaltia.
La iniciativa ‘Acció Matemàtica contra el coronavirus’ parteix del Comitè Espanyol de Matemàtiques (CEMat), federació adscrita a la Unió Matemàtica Internacional (IMU). La seva directiva, presidida per Alfonso Gordaliza, recluta des de la setmana passada tots els socis que ho desitgin per ajudar les autoritats sanitàries a entendre amb càlculs matemàtics aquesta pneumònia vírica que manté en suspens la població per la seva ràpida propagació.
L’epidemiologia «es nodreix de models matemàtics i estadístiques que faciliten la comprensió de la transmissió de malalties», explica Gordaliza, qui va sol·licitar a Sanitat totes les dades recopilades per les administracions des del passat 31 de gener, quan es va detectar a La Gomera el primer positiu de coronavirus d’Espanya.
Els matemàtics pretenen estudiar els milers de dades que els pugui facilitar el Govern sobre infectats, curats i morts per comunitats autònomes. La idea és elaborar després una anàlisi més detallada d’aquestes xifres en què es tinguin en compte, per exemple, les edats, el sexe i el districte de residència dels afectats.
Corba del contagi
Amb tota aquesta informació reagrupada i organitzada abordaran anàlisi de dades i utilitzaran models matemàtics per reforçar l’explicació de la ‘corba del contagi’ de la infecció que cada dia mostra el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón i predir-ne l’evolució.
Primer observaran el present, giraran la vista cap a epidèmies del passat i podran així entreveure el comportament del futur immediat del Covid-19.
La modelització del Covid-19 és possible, segons els matemàtics, perquè ja tenen prototips d’altres coronavirus similars, com els del SARS-CoV i el MERS.
Però les característiques de l’actual brot de Wuhan i la seva ràpida expansió dificulten l’obtenció de prou dades amb què treure conclusions fiables que serveixin de recolzament per a la presa de decisions polítiques i, sobretot, sanitàries, reconeixen.
Els models de predicció matemàtics ja «van ser útils per desxifrar l’evolució d’altres pandèmies com el SARS-CoV», insisteix Francisco Marcellán, president de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME), que posa com a exemple Corea del Sud en el tractament de dades del Covid-19.
«Les autoritats coreanes van aconseguir amb aquest rigorós maneig de les xifres localitzar exactament els focus més intensos de la infecció i prevenir-ne la propagació descontrolada», subratlla. La Xina ha demostrat també la seva habilitat en el tractament de dades de la malaltia per acorralar la pandèmia, «però van haver de fer-ho desbordats» en plena virulència del coronavirus.
Notícies relacionadesA Espanya, «tenim matemàtics molt especialitzats» en anàlisi de dades, equacions diferencials, estadística i optimització d’estratègies, celebra Alfonso Gordaliza, qui ha posat l’investigador Ricardo Cao al comandament del comitè científic d’experts en el CEMat per oferir al Govern les seves conclusions i recomanacions i contribuir d’aquesta forma amb els seus càlculs a controlar la pandèmia.
«En temps de crisi i d’incertesa aquesta és una bona oportunitat per posar de manifest el paper de les matemàtiques» i ajudar polítics i sanitaris a la presa de decisions consolidades en bases científiques, conclou Marcellán.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034