informació gràfica

Pic, altiplà i corba: els tres termes bàsics que fan servir els experts

Matemàtics i epidemiòlegs analitzen l'evolució del coronavirus a partir d'aquests tres conceptes clau

fernando-simon

fernando-simon

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A mesura que passen els dies, els experts van introduint nous conceptes que ajuden a entendre com pot ser l’evolució del coronavirusCorba, pic, altiplà... ¿A què es refereixen? Recapitulem.

Corba

Primer es va parlar de la corba i de la necessitat de frenar-la amb tota mena de mesures (a Espanya el Govern va optar per decretar un estat d’alarma). En un gràfic amb la quantitat d’afectats per la malaltia (en vertical) i els dies del mes (en horitzontal), com més vertical fos la línia (és a dir, quants més infectats per jornada), pitjor per a tothom. Senyal que el sistema sanitari no podria assistir tants malalts alhora, un col·lapse que calia evitar com fos.

A les xarxes socials es va estendre l’etiqueta #FrenarLaCurva. Tothom va entendre que havia de col·laborar per alentir aquest ascens tan ràpid, sabedors que tard o d’hora la quantitat de malalts baixaria (per això l’evolució pren forma de corba).

Pic

Gairebé al mateix temps que els experts es referien a la corba, s’explicava que en un moment donat s’arribaria a un pic a partir del qual el nombre de pacients afectats pel Covid-19 hauria d’anar baixant. Com més baix fos el pic (i per tant, més fre tingués la corba), més capacitat tindran els hospitals d’atendre tots els malalts. Com menys agut fos aquest pic, millor.

A Espanya no s’entreveu encara aquest pic, tot i que Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, va assegurar aquest dimecres que «si no som al pic» màxim de l’epidèmia, «som molt a prop». En canvi, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, demana ser prudent amb les xifres. Alguns estudis assenyalen a final de maig i fins i tot principi de juny.

Altiplà

Notícies relacionades

Sigui com sigui, la intenció de les autoritats i el desig de la societat és que aquest pic arribi aviat i dibuixi una corba que sigui assumible per als centres sanitaris. Ha d’estar per sota del llindar de saturació. Amb la quarantena de la població s’aconsegueix retardar o escalonar aquest pic que fins i tot es podria convertir en altiplà, un terme nou a tenir en compte que serveix per definir un pic pla; és a dir, diversos dies al cim, sense pujar ni baixar amb prou feines en nombre d’afectats, abans d’iniciar una baixada. Però l’altiplà, com més baix sigui, més assumible serà per als metges.

En qualsevol cas, una vegada arribats al pic –o l’altiplà– el confinament no s’aixecarà; caldrà esperar que el nombre de contagis diaris sigui realment baix per començar a reprendre la normalitat, previsiblement amb certes restriccions. El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va dir que confiava a poder-ho fer a partir del 12 d’abril, quan en teoria s’acabarà l’estat d’alarma. Ja ho veurem.

Temes:

Coronavirus