CARA INVISIBLE DE LA CRISI
Confinar-se amb els teus fills en un infrapis compartit per 12 persones
La tancada per la crisi del coronavirus s'agreuja en situacions adverses, com les d'aquestes cinc dones
Famílies en pensions sense cuina, com l'Ana, o en habitacions rellogades, com la Juana i la Fátima
zentauroepp52869959 barcelona 20 03 2020 sociedad balcones en la calle de lan200323134553 /
De fons, la veu insistent d’una nena. «¿Mama, mama, quan farem les manualitats?» «Ara, ara; un moment, estic parlant per telèfon». L’escena, el pa de cada dia per a milions de persones en aquests dies de confinament, succeeix en una habitació d’un pis del Raval en el qual viuen 12 persones de tres famílies diferents. Dos matrimonis i aquesta mare sola, a qui anomenarem Fàtima; al costat dels fills de tots ells. La petita que reclama la Fàtima té tres anys. «Abans estàvem en una altra habitació, però era molt cara i no podia pagar-la. Fa sis mesos que som aquí; però encara ni tan sols he entrat a la taula d’emergència», explica la dona amb veu dolça. Si passar el confinament és difícil i anguniós en condicions de classe mitjana –calefacció, bany, sofàs, wifi–, la situació s’agreuja quan la tancada es produeix en pisos compartits per diverses famílies, com és el cas de la Fàtima. O el de la Ranim (tampoc és el seu nom real), qui comparteix matalàs a terra amb el seu marit i els seus dos nadons de dos i un any. O el de l’Ana (també nom fals), a l’habitació d’una pensió sense dret a cuina. O el de la Sandra (també nom fictici), en un pis que cau a trossos del Gòtic amb una filla de 12 anys i a l’espera del cinquè desnonament per part d’un fons inversor andorrà, «que aquesta vegada ja em van avisar que era imparable».
Ana i el seu fill de 24 anys, cec de naixement, van ser desnonats al desembre del pis en el qual vivien de lloguer en el Raval. Els seus veïns solidaris van parar el cop amb els seus cossos a la porta fins a tres vegades, però a la quarta no hi va haver res a fer i es va executar el desnonament. Des d’aleshores comparteix habitació amb el seu fill en una pensió, a l’espera d’un pis de la taula d’emergència. «El meu marit va marxar, cansat, i els meus pares, que em vaig emportar perquè m’ajudessin amb el meu fill per poder treballar, no es van adaptar i van tornar al Perú, així que em vaig quedar sola. La meva assistenta em diu que per què no torno al meu país jo també, però jo no puc tornar. Aquí el meu fill està estudiant, però allà no hi ha res per a nois com ell», resumeix l’Ana angoixada. El seu fill i ella sí que estan en la llista d’espera d’un pis d’emergència, com 600 famílies més.
«No ens deixen utilitzar la cuina a la nit i no m’atreveixo a demanar al noi de la recepció ni que m’escalfi un vas de llet»
Tancada en una habitació amb el seu fill de 24 anys cec
Aquesta mare denuncia la duresa del confinament a la pensió. «No ens deixen utilitzar la cuina de nit, i no m’atreveixo ni a demanar al noi de la recepció que m’escalfi un vas de llet, pel tracte que ens dispensa, per no parlar que aquí la gent entra i surt...¿quin confinament és aquest?», lamenta la dona, que també denuncia talls en l’aigua calenta i en la calefacció.
Talls d’aigua calenta i calefacció
Abans sortien a dinar i a sopar a un restaurant regentat per xinesos, que van ser dels primers a tancar. Ara els serveis socials municipals, els mateixos que la van derivar a aquesta pensió, els porten el menjar d’un càtering, que s’han de menjar al llit. «Ens els porten sense coberts. El primer dia vam haver de sortir a comprar forquilles i ganivets d’un sol ús, a l’habitació de la pensió no tenim res», prossegueix la dona, que també té problemes de salut.
Matalàs al terra en el qual dorm Ranim amb els seus dos fills d’un i dos anys i el seu marit.
Com l’Ana, la Ranim pateix també per l’entrada i sortida dels desconeguts amb qui es veu obligada a conviure al pis compartit en el qual viu al costat del seu marit i els seus dos nadons després de passar per «més de nou pensions». «No saps on ha estat qui dorm a l’habitació del costat, qui s’acosta als teus fills al menjador i els toca i els diu coses», relata amb por. «Pateixo moltíssim pels nens. Som en una habitació els quatre, i a ells no els puc tenir tancats a l’habitació, no hi ha espai i ells han de gatejar, el petit, i poder moure’s, el més gran; a la seva edat no els puc tenir en aquesta habitació en la qual només cap un matalàs, però em fa pànic que surtin de l’habitació perquè el pis no és un lloc segur. Ja era dur abans, estem així des de fa set mesos, però amb el coronavirus és insostenible», explica aquesta mare.
Insostenible
La situació de Juana no és tan extrema, però tampoc és fàcil. També comparteix llit i habitació amb els seus dos fills de vuit i onze anys, en el seu cas rellogats a casa del familiar d’un familiar. Va arribar des de Veneçuela amb els seus dos fills fa set mesos. Es va instal·lar allà amb la intenció de trobar alguna cosa per a ells sols aviat, però la crueltat del mercat immobiliari a la ciutat ha fet que encara estiguin allà. «Continuo buscant. Sé que ens n’hem d’anar d’aquí», explica sense dramatisme. Parla tancada al bany, l’únic lloc en el qual pot trobar una mica de tranquil·litat (tot i que també és compartit amb el noi que els lloga l’habitació). «És difícil gestionar l’ús dels espais comuns; perquè nosaltres som tres i, tot i que proves de no molestar, amb nens és difícil...», apunta. «La part positiva és que just la setmana passada vam posar el wifi. Fins aleshores no en teníem. No em vull imaginar aquesta tancada sense», acaba optimista.
Preocupació a les barraques
«Estem patint per les famílies que no tenen prou recursos davant d’aquesta situació», confessa una treballadora social que atén les prop de 800 persones, entre elles 200 nens, que viuen en barraques o naus industrials abandonades a la ciutat. «Les famílies amb nacionalitat espanyola estan percebent ajuts públics i estan més protegides, però les que no tenen papers estan tenint problemes per proveir-se», afegeix Alejandra Rayas, tècnica de l’Associació Amics Quart Món.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic