ÚLTIMA GUIA PER TRACTAR ELS CADÀVERS DEL CORONAVIRUS
Sanitat, sobre els morts pel Covid-19. «Les cendres d'un difunt es poden manipular, no suposen cap risc»
Els tres familiars autoritzats per acomiadar-se han de portar «bates, guants i mascareta quirúrgica» i no establir «contacte físic» amb els cadàvers
Els cossos de les víctimes han de ser traslladats «al més aviat possible al dipòsit». El document recomana no fer autòpsies per evitar contagis entre forenses
zentauroepp52878521 this picture taken on march 21 2020 shows coffins on the gr200321185807 /
La pandèmia de coronavirus ha causat ja més de 8.200 víctimes a Espanya. Persones que han mort als hospitals, en residències de gent gran, a casa seva. El Ministeri de Sanitat ha elaborat un document tècnic titulat ‘Procediment per al maneig de cadàvers de casos de Covid-19’, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Redactat per les doctores Carnicero i Hermida, de l’Associació Espanyola d’Anatomia Patològica, el manual, de 13 folis, inclou «recomanacions» que estan «en contínua revisió» sobre com actuar amb els cadàvers de la pandèmia.
Va ser la quarta versió d’aquest document tècnic la que va demanar al ministeri el 26 de març que se suspenguessin els enterraments i les vetlles, la decisió adoptada aquesta setmana pel Govern. Els especialistes expliquen a la guia que «el cadàver (d’un mort per Covid-19) pot constituir un risc biològic».
Sense contacte físic
Per això, estableixen uns «passos a seguir en el maneig del cadàver», que ha de ser «transferit al més aviat possible al dipòsit». Abans del seu trasllat, això sí, «ha de permetre’s l’accés dels familiars i amics, restringint-lo als més pròxims (l’ordre del Govern ha establert un límit de tres persones) per al comiat, sense establir contacte físic amb el cadàver ni amb les superfícies o altres objectes del seu entorn».
Els tres familiars que poden acostar-se a acomiadar-se de la víctima «han de prendre precaucions de transmissió» del virus i protegir-se «amb una bata d’un sol ús, uns guants i una mascareta quirúrgica», segons el document de Sanitat.
Al principi, el manual de patologia ordenava introduir el cadàver en una bossa sanitària de trasllat, però ja que en algunes zones, com Madrid, aquestes bosses estan esgotades, s’indica que «podrà utilitzar-se una bossa impermeable específica per a aquest fi o dos sudaris impermeables no estancs».
En una bossa i al taüt
El manual per al tractament de cadàvers indica que han de ser ficats en bosses dins de l’habitació on hagin passat l’aïllament. Després, aquesta zona «s’haurà de polvoritzar amb desinfectant d’ús hospitalari o amb una solució d’hipoclorit sòdic que contingui 5.000 ppm de clor actiu». Quan el cadàver estigui col·locat a la bossa, es pot treure de l’habitació «sense risc» per traslladar-lo al dipòsit i col·locar-lo en un taüt, segons detalla el manual sanitari.
El document, que maneja, a més del personal mèdic i sanitari, policies nacionals, guàrdies civils, militars i altres grups que han hagut de participar en el descobriment o trasllat de cadàvers, ha sigut dirigit pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del ministeri i revisat per l’Institut de Medicina Legal de Madrid i el Grup de Treball de Sanitat Mortuòria. Recomana «no realitzar autòpsies» als morts pel Covid-19 pel risc de contagi per al personal forense.
Quant a les actuacions posteriors sobre el cadàver, el document demana que es limitin «al mínim imprescindible» i han de ser realitzades «per personal de la funerària» que hagi sigut informat que es tracta d’una persona morta per Covid-19. El Govern també va seguir les recomanacions d’aquesta guia quan aquesta setmana va prohibir les «intervencions de tanatopràxia o tanatoestètica» sobre els cadàvers.
Donació d’òrgans
Notícies relacionadesEls experts afegeixen que la manipulació exterior de les bosses o sudaris amb cadàvers no presenten riscos i que aquests es poden introduir «en un fèretre normal» per transportar-los al tanatori. L’estat d’alarma permet que els cossos puguin enterrar-se sense esperar les 24 hores que abans eren obligatòries després de la mort, el mateix que la possible donació d’òrgans i la incineració.
En aquest últim cas, el manual sanitari conclou que «les cendres poden ser objecte de manipulació sense que suposin cap risc» d’encomanar-se de coronavirus. És a dir, els familiars poden emportar-se-les si ho desitgen.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034