LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

El plasma de supervivents de coronavirus, «única» opció abans de la vacuna

La Universitat Johns Hopkins iniciarà d'aquí dues setmanes transfusions a pacients als EUA

52378105 59

52378105 59 / STR (AFP)

3
Es llegeix en minuts
EFE / Ivonne Malaver

La teràpia amb plasma de pacients recuperats de coronavirus és l’«única» opció disponible actualment per afrontar la pandèmia mentre es desenvolupa una vacuna o un medicament. Així ho ha afirmat Arturo Casadevall, metge immunòleg de la Universitat Johns Hopkins dels EUA.

«És l’únic que tenim en aquest moment que té bones possibilitats de funcionar», ha assenyalat en una entrevista telefònica Casadevall, president del Departament de Microbiologia Molecular i Immunologia d’aquest centre docent.

L’expert en salut pública ha destacat que el plasma és l’opció que està «disponible immediatament», tot i que aclareix que en les pròximes setmanes hi pot haver altres alternatives. En aquest sentit, ha apuntat que el plasma, la part de la sang que conté anticossos però no glòbuls vermells, funciona també en conjunt amb els medicaments. «No és l’un o l’altre», ha precisat. Casadevall remarca que la teràpia de sèrum convalescent, com es coneix l’ús del plasma, pot administrar-se a un pacient que també estigui medicat i «sovint obté millors resultats quan s’utilitzen junts».

El projecte de la Johns Hopkins

El professor de la Johns Hopkins, que ha sigut impulsor de l’ús d’aquesta teràpia des de principis d’any, ha celebrat la recent autorització de l’Administració de Drogues i Aliments (FDA) dels EUA. I ha destacat com un «precedent important» la primera transfusió de plasma d’un pacient recuperat de Covid-19 a un altre en estat crític, realitzada el 28 de març a l’Hospital Metodista de Houston (Texas).

Liderada per Casadevall, la Universitat Johns Hopkins també està treballant contra rellotge en aquest procediment centenari, que es remunta a la pandèmia de l’anomenada «grip espanyola» que es va iniciar el 1918 i va matar milions de persones.

La idea és utilitzar el plasma sanguini dels pacients que s’han recuperat perquè els seus anticossos ajudin a curar o evitar aquesta contagiosa malaltia de les vies respiratòries.

Casadevall detalla que pretén utilitzar-lo de manera «profilàctica» en persones que poden estar exposades al nou coronavirus, com el personal mèdic, per mirar de prevenir la malaltia i, d’altra banda, de manera «terapèutica» per tractar la infecció.

Matisa que en alguns pacients intentaran que la infecció no progressi per evitar-los l’ús de respiradors, però que també ho provaran en persones molt malaltes. «No estem segurs de com funcionarà en ells perquè, en general, quan les persones estan molt malaltes, administrar un anticòs pot no fer res», ha dit.

Inici d’aquí dues setmanes als EUA

No obstant, considera que l’experiència amb plasma a la Xina per a persones molt malaltes de Covid-19, tot i que van faltar els assajos clínics, va resultar «encoratjadora» i això el va portar a fer-ho en aquests pacients.

L’expert espera començar les transfusions en dues setmanes i per a això s’enfronta al repte «logístic» de recollir el plasma, que implica que hi hagi més pacients recuperats. «La majoria de les persones als Estats Units estan avui a mitja malaltia, per la qual cosa encara no s’han recuperat», va precisar.

La clau, segons Casadevall, és elegir els superviventes que tenen el millor anticòs i després trobar quines persones es poden beneficiar millor d’aquest anticòs. «Això és el que estem proposant per a assajos clínics aleatoris que ens permetran determinar-ho amb bastanta rapidesa».

Beneficis superen els riscos

Un «bon donant», que proveirà del plasma per a un màxim de dues persones, és aquell que hagi tingut el virus, estigui recuperat i tingui una bona salut, ha indicat.

Notícies relacionades

Per al metge, els beneficis d’aquesta teràpia superen els riscos, que són «petits», els mateixos de qualsevol transfusió. Només hi hauria una reacció contrària o un risc «teòric», que seria empitjorar la malaltia. Sobre la possibilitat de contagi del VIH (virus de la sida), va dir que el risc és molt baix perquè tota la sang s’analitza.

Els contagis per coronavirus als EUA superen ja els 188.000 i el nombre de morts és de 3.882, només per darrere d’Itàlia i Espanya.