EPIDÈMIA GLOBAL

¿Desapareixerà el coronavirus amb l'arribada del bon temps?

L'epidemiòleg de la Universitat de Harvard Marc Lipsitch sosté que «probablement no»

Insta a aclarir si els nens transmeten el virus per determinar si el tancament d'escoles és efectiu

52705666 60

52705666 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En aquests dies d’incertesa sobre el coronavirus, un dels interrogants que es planteja molta gent és si l’epidèmia desapareixerà amb l’arribada del bon temps i la pujada de les temperatures. Els experts mantenen el debat obert, però l’epidemiòleg de la Universitat de Harvard Marc Lipsitch considera que «probablement no».

«La resposta curta és que mentre podem esperar modestos descensos en els contagis del Covid-19 amb temps més càlid i potser amb el tancament d’escoles a les regions temperades de l’hemisferi nord, no és raonable esperar que aquests descensos per si sols redueixin els contagis de manera destacada», afirma Lipsitch en un article publicat pel Centre for Communicable Disease Dynamics de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard.

L’epidemiòleg admet que el nou coronavirus SARS-Cov-2, com altres betacoronavirus, es transmet amb més facilitat a l’hivern que a l’estiu, però remarca que la magnitud d’aquest canvi «serà modesta i no suficient per parar la transmissió». Remetent-se a l’analogia amb la grip pandèmica, Lipsitch afirma que hi haurà contagis fora de l’època hivernal. 

Abans d’exposar el seu raonament, Lipsitch desmunta alguns mites. El primer, el 2003 el SARS no va desaparèixer amb el bon temps, «va desaparèixer després d’intenses intervencions de les autoritats sanitàries que van incloure aïllaments i quarantenes». El segon mite desmuntat és que el Covid-19, com altres coronavirus, serà estacional, amb poca transmissió a l’estiu. L’epidemiòleg apunta que en aquest moment els científics encara no saben si el nou coronavirus es comportarà com els altres. «No sabem si altres coronavirus seran bones analogies per a aquest virus». Afegeix que altres virus estacionals coneguts es comporten de manera diferent que els nous virus.

Factors del virus estacional

Per determinar si un virus és estacional –més propi de l’hivern en zones temperades del planeta– o no, els científics tenen en compte quatre factors. L’entorn ambiental, el comportament humà, la immunitat de l’hoste i la reducció de possibles hostes.

Respecte a l’entorn ambiental, Lipsitch apunta: «En climes temperats, l’aire fred i sec implica condicions favorables per a la transmissió de la grip. Per als coronavirus, la rellevància d’aquest factor és desconeguda».  Sobre la immunitat, l’article admet que la condició del sistema immunitari de les persones és, de mitjana, pitjor a l’hivern que a l’estiu.

¿Els nens en són transmissors o no?

Sobre el comportament humà, l’article assenyala que a l’hivern els humans passem més hores en espais tancats, amb menys ventilació i menys espai personal, factors que afavoreixen la transmissió d’infeccions. Les escoles són focus de transmissió d’infeccions i els períodes escolars s’identifiquen com les èpoques en què augmenten els contagis de virus respiratoris. De nou, Liptisch adverteix que «la rellevància del factor escolar és important, però desconegut en el cas del Covid-19» i argumenta que «hi ha pocs contagis en nens. Això podria significar que no s’infecten tan fàcilment i que no l’encomanen tant» com als adults. Una altra possibilitat, afegeix, és que «no tenen símptomes clars quan s’infecten i no ho transmeten». 

Notícies relacionades

En aquest punt, el científic posa el focus en els nens i planteja la urgència a determinar en quin grau aquest col·lectiu és un transmissor important o no perquè les mesures que es prenguin per fer front al virus, com ara tancar escoles, siguin efectives. Si la resposta és que sí, que els nens en són transmissors, «el tancament d’escoles ajudarà a reduir els contagis», però si la resposta és que no, «llavors s’estaran malgastant recursos en aquests tancaments».

Davant d’aquest interrogant, Lipsitch afirma que en el moment en què escriu l’article no disposa de dades per respondre. «Proves recents de Shenzhen suggereixen que els nens poden encomanar el virus als mateixos nivells que els adults, així que la qüestió és si el transmeten tan ràpidament. Semblaria que la resposta és que sí, però no tinc de moment coneixement de dades que ho corroborin», conclou.