Demana solidaritat a la UE
González Laya veu «injust» dir que Espanya va reaccionar tard davant el coronavirus
«Tothom va subestimar la rapidesa de contagi» del coronavirus, lamenta la ministra d'Afers Exteriors
Assegura que les mesures econòmiques es van adoptar d'acord amb agents econòmics i socials
undefined52383298 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados la 200318132150 /
La ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, considera «injust» que es digui que Espanya va reaccionar tard a l’emergència del coronavirus i creu més aviat que tothom va subestimar la rapidesa de transmissió del virus.
Segons el seu parer, això es va deure potser al fet que altres epidèmies passades, com les de l’Ebola, el SARS i l’H5N1 van estar «molt localitzades» i ara «no ha sigut el cas». «Hi ha un problema d’expansió que no vam veure», ha dit en una entrevista a la ràdio suïssa RTS.
González Laya ha insistit que el Govern espanyol ha seguit en cada moment les recomanacions de les autoritats sanitàries mundials, espanyoles i europees i que altres països europeus van continuar celebrant grans esdeveniments públics quan Espanya ja havia deixat de fer-los.
La ministra ha defensat que a Espanya es comença a veure «una estabilització» dels contagis, les hospitalitzacions i les arribades a les ucis, però ha admès que «lamentablement encara no s’ha vist completament el descens de la corba».
Suïssa és un dels països que, en contra de la tendència europea, no ha adoptat mesures estrictes de confinament, però la ministra espanyola ha assenyalat que correspon a cada país decidir la seva estratègia i que ella no «donarà lliçons».
No obstant, creu que el que tots els països sí que tenen en comú és que hauran de posar l’economia «en hibernació» i, després, incórrer en «despeses públiques en quantitats astronòmiques» per reactivar-la. També la necessitat d’una gran cooperació internacional publicoprivada per trobar una vacuna.
Quan li han preguntat si a Espanya els sectors econòmics pressionen per tornar a la normalitat, ha assenyalat que el Govern espanyol es va asseure amb els actors econòmics i els sindicats i que va acordar amb ells les mesures per congelar l’economia i després descongelar-la, però ha reconegut que «l’alentiment econòmic fa mal».
Solidaritat, no caritat
En el pla econòmic, ha insistit a reclamar la solidaritat de la UE, amb l’argument que «una unió és una solidaritat de fets i ha de demostrar-se fins i tot més en moments de crisi brutal com aquesta».
«No es tracta de caritat, tots els països estem afectats per una parada econòmica massiva», ha assenyalat. A més, ha afirmat que els espanyols continuen sent partidaris de la construcció europea, però que l’europeisme també cal «alimentar-lo» i que els ciutadans estan pendents de les decisions que prenen totes les autoritats.
González Laya ha confiat que l’epidèmia no acabi alimentant el nacionalisme, perquè creu que reptes com l’aprovisionament o protocols de resposta sanitària es fan millor amb mesures internacionals.
Notícies relacionadesAixí, ha assenyalat que els països que han provat d’acaparar productes en comptes d’exportar-los després han vist que també han d’importar, de manera que s’ha «descobert la necessitat de tenir regles de comerç internacional més serioses i sòlides».