CRISI SANITÀRIA
Lliçó de vida dels més petits: Així viuen ells el confinament
13 nens d'entre 4 i 15 anys expliquen com se senten
Els amics i els avis, els més enyorats
Que s’ha d’anar amb compte amb el que es desitja, que es pot arribar a fer realitat, és una lliçó que pràcticament tothom aprèn, però que la vida sol ensenyar més tard. Víctor Ruiz Ibáñez l’ha après aquesta quarantena. Amb només 12 anys ha descobert que quedar-se al sofà jugant a la Play pot arribar a ser avorrit. Ho explica sense drames, però sense treure-hi importància, donant ell, des de la seva preadolescència tancada, una lliçó als adults. Una de moltes. En l’equador de la tercera setmana de tancament, 13 nens d’edats i ciutats diferents prenen, finalment, la paraula. Que el que els toca, si viuen a Espanya, almenys, és quedar-se a casa, ho tenen clar. Però ¿com ho estan vivint ells, amb els seus ulls, no amb els dels seus atabalats pares?
El Víctor regala una altra lliçó que dinamita els prejudicis adultocèntrics sobre l’adolescència. El primer que farà quan pugui sortir al carrer, explica, és «fer-los una forta abraçada als meus amics i parlar sobre com hem viscut». La seva germana gran, la Clara, de 15 anys, no es queda enrere: «He après que puc ser més pacient del que pensava». I encara n’hi ha més: «No només amb els germans, sinó amb la meva família en general, ja que a l’estar tots junts, pot ser bastant estressant».
«He après que puc ser més pacient del que em pensava».
15 anys
Al seu cosí Carles Ibáñez Roca, de 13, aquests dies li han servit per descobrir que li agrada la rebosteria. «Ja n’hem fet de quatre o cinc tipus, i com que tinc més temps lliure, estic intentant ajudar més a la cuina». Que aquesta sigui l’herència de la quinta del coronavirus sona fins i tot esperançador.
Els amics i els avis
En una mena de nou «a qui estimes més, la mama o el papa», entre els nens consultats hi ha unanimitat. Al primer lloc sobre qui tenen més ganes de veure quan acabi aquest malson hi ha un empat tècnic entre els amics i els avis. Malgrat el molt que troba a faltar la seva àvia –«quan pugui sortir quedaré amb les meves amigues, aniré a veure la meva àvia i aniré de compres», respon sense dubtar– amb 10 anys acabats de complir, Jana Taberné Morera entén amb una maduresa exemplar la (difícil) situació. «Com que la meva mare treballa, ens porta al meu germà i a mi a casa de la meva tia o de la meva cosina –explica–, ja que la meva àvia és gran i és un col·lectiu vulnerable».
«Quan pugui sortir quedaré amb les meves amigues, aniré a veure la meva àvia i de compres»
10 anys
Com la Jana, Erik Retamero –vuit anyets–, té clar el primer que farà: «Jugar un bon partit de futbol amb els meus amics i anar a casa de la meva àvia a menjar un bon arròs». ‘Pas mal’.
Més enllà dels enyorats avis, diu molt –i no bo– de la nostra societat que la majoria dels nens destaquin una cosa que hauria de resultar normal. «El que més m’agrada de la quarantena és que tenim temps d’estar amb la família i de jugar». Família i jugar. La frase és de la petita Marina Massó, de 7 anys, companya d’escola de la Jana i l’Erik, tot i que, formulat de totes les maneres possibles, és el missatge que llancen pràcticament tots. Els germans Olaf i Diego Fernández García, de 9 i 10 anys, destaquen que el millor de tot això és jugar entre ells. A les pel·lícules o al futbolí.
«Saltar com una cabreta»
Notícies relacionadesLes bessones Lucía i Andrea Castelló Cruz tenen vuit anys i molt clar que quan surtin «d’aquí» –parlen de casa seva, que ningú pensi malament– el primer que faran serà «saltar, córrer i saltar una altra vegada com a cabretes». María i Alba Fernández Portillo, de cinc i quatre anys, també tenen ganes de saltar i córrer (per no tenir-les, pobres criatures): «El primer que farem és anar al parc per veure els meus cosins». Els parcs. Com s’ompliran els parcs quan puguin obrir-se les portes dels pisos. Com si s’hagués d’acabar el món. O, més concretament, com si s’hagués d’acabar tot. El coronavirus els ha robat el mes de març a aquests valents i va camí de robar-los l’abril.
Per acabar, la petita –quatre anys– Júlia Sust Pantaleoni posa sobre la taula un tema que tots pensen, però ningú s’atreveix a dir: «Amb el coronavirus no es pot sortir... bé, només per comprar menjar. Per comprar menjar, sí; però joguines, no».
- Un canvi d’armari d’hivern sostenible
- INNOVACIÓ Una eina catalogarà l’art flamenc importat
- Temporada d’exposicions Zurbarán i ‘Tinta contra Hitler’, grans fites del MNAC per al 2025
- LITERATURA Irene Zurrón i Víctor Recort guanyen ex aequo el premi Documenta
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València