Espanya continua superant els 900 morts diaris, tot i que se'n frena lleugerament l'augment

El nombre de morts puja de 932 defuncions, davant les 950 notificades dijous

El còmput d'hospitalitzats i pacients a les ucis ja no serveix per comparar entre comunitats i l'evolució

casos-del-dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Per segon dia consecutiu, Espanya va superar aquest divendres els 900 morts diaris. En concret, 932, segons el balanç del matí del Ministeri de Sanitat. Tot i que es tracta d’una xifra molt alta, suposa 18 defuncions menys que el dia anterior, quan es va arribar als 950 morts. Ara cal veure si aquest és el límit i per tant la punta del pic de la corba de morts diaris o se supera algun altre dia, tenint en compte que des de fa una setmana el nombre de víctimes mortals sempre ha estat per sobre de les 800.

En termes relatius sí que es ve produint un creixement menor des del 25 de març, dia a partir del qual «va canviar la tendència» gràcies a les mesures de confinament, segons Sanitat. Aquell dia la xifra de morts va créixer un 27% i aquest divendres un 9%, si bé la crescuda menor pot estar motivada perquè, com més creixi la xifra global de morts, i aquest divendres es va situar en 10.935, més difícil és que augmenti en uns termes percentuals tan alts.

Els contagiats

D’altra banda, la xifra d’encomanats  va créixer aquest divendres un 6,7%, amb 7.472 diagnosticats nous, fins als 117.710 casos, el que va superar durant unes hores el còmput de contagiats oficials d’Itàlia, que en el balanç del vespre de dijous va notificar 115.242 casos. Si bé, aquest divendres el país transalpí, on l’epidèmia va començar abans, ha comunicat que els seus diagnosticats pugen fins a les 119.827 persones. 

En qualsevol cas, les comparacions entre països no són homogènies perquè cada Estat utilitza uns criteris de vigilància i classificació diferents. De fet, a Espanya el balanç diari de Sanitat cada vegada és menys rigorós ja que entre els encomanats i morts no hi són tots els afectats, només a qui han fet un test previ, i tampoc serveixen per comparar les dades d’hospitalitzacions  i pacients a les ucis, ja que algunes comunitats autònomes han deixat d’informar de les dades acumulades des que va començar l’epidèmia, i només comuniquen els pacients ingressats en el moment de la notificació.

L’alentiment

Notícies relacionades

Malgrat això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que dijous va assenyalar que Espanya «ha arribat al pic» dels contagis i, una vegada estabilitzada la corba, «comença la fase d’alentiment», va assegurar aquest divendres que l’«objectiu fixat per aquesta setmana, l’alentiment de l’epidèmia», ja es pot «donar per complert». Terminologies a banda, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, va precisar que  les tendències «són correctes» i s’està aconseguint l’objectiu que es va pretendre amb l’últim enduriment de les mesures de confinament: que la setmana que ve les ucis no estiguin saturades «a tot el territori». Si bé sí que segueixen amb una pressió «al límit» en algunes comunitats, com ara Catalunya.  

Finalment, el balanç diari de la crisi sanitària dona compte que la xifra de curats ja puja fins als 30.513 pacients.