crisi sanitària

Un centre de menors amenaça ruïna després d'infectar-se de coronavirus un nen de 9 anys

L'entitat gestora va haver de pagar la desinfecció de les instal·lacions després de negar-s'hi la Generalitat

Els educadors, sense gairebé material de protecció, insisteixen que no tenen espai per aïllar els interns amb símptomes

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae  centre de181130184830

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae centre de181130184830

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa cinc dies que un nen tutelat de 9 anys, amb paràlisi cerebral i diversos problemes respiratoris previs, està ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron després d’haver-se infectat de coronavirus. Dimecres, el pronòstic per al menor era greu després de patir una hemorràgia, tot i que segons fonts del centre de menors que l’acull, «va responent millor al tractament». L’entitat que gestiona l’establiment de la Generalitat on resideix el nen denuncia la falta de tests, de material de protecció i el rebuig del Govern a pagar la desinfecció de l’equipament. Aquesta tasca ha hagut de ser abonada per la mateixa oenagé, que arran d’això s’ha quedat sense fons. La Generalitat confirma que només ha desinfectat dos centres de menors tutelats, un de Barcelona (Llimoners) i un altre de Badalona (La Dida), i cap és el del menor hospitalitzat.

Segons les últimes dades oficials, 34 nens tutelats tenen símptomes de coronavirus, vuit han donat positiu a les proves i un està hospitalitzat. Mentrestant, les carències que denuncia el sector són les mateixes: els treballadors dels centres de menors fa setmanes que estan sense equips de protecció, no poden fer tests als nens amb símptomes, falten empleats i tampoc tenen prou espai per aïllar els interns. Però a més, en aquests equipaments se suma una altra barrera: la digital. «Els centres no tenen ordinadors, els nois no poden seguir les classes ‘online’», apunta Pedro González, representant sindical de la UGT. 

Sobreviure amb donacions

En el cas del menor hospitalitzat, vivia en un centre gestionat per l’associació Aspasim a Barcelona. «Estem sobrevivint amb donacions, hem pagat nosaltres les mascaretes, la desinfecció, i ara abonem el sou d’un treballador que està amb el nen a l’hospital», explica el seu director, Efrén Carbonell. De les 10 residències de persones amb discapacitat que gestiona Aspasim, en tres d’aquestes hi ha persones, a part del menor, amb símptomes de coronavirus. La fundació s’ha hagut de gastar 30.000 euros per poder aplicar mesures contra el virus. De fet, demana donatius per no caure a la ruïna. «Vam demanar a la Generalitat que sufragués la desinfecció, però ens van dir que no la pagarien», lamenta Carbonell.

L’oenagé Aspasim ha hagut d’abonar 30.000 euros per aplicar totes les mesures contra el virus, altres entitats no ho han pogut fer.

Hi ha altres oenagés que ni tan sols han pogut assumir aquestes desinfeccions ni comprar el material. «Les entitats s’han hagut de buscar la vida i no en tots els centres es pot tenir prou material, amb el risc que els contagis augmentin durant les pròximes setmanes», «La majoria es mostren molestes perquè ningú de l’Administració s’hi ha dirigit ni els ha donat indicacions», lamenta en un informe la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) al qual ha tingut accés aquest diari. La Generalitat respon dient que proveir de material els educadors «és responsabilitat de les entitats gestores» i afegeix que, «per responsabilitat», està «intentant» entregar ‘kits’ amb desinfectant, guants i mascaretes al 35% d’aquests centres. 

Col·lectiu d’especial risc

Notícies relacionades

«Els educadors són un col·lectiu d’especial risc però no els han fet les proves, estan assumint un perill i no tenen les mesures de prevenció adequades», afegeix l’informe de la FEDAIA. I es pregunta: «¿Com trobem personal en cas de contagi o aïllament dels educadors?». De moment, el 12% de la plantilla dels centres de menors (548 educadors) no pot treballar. «Tots els centres tenen prou treballadors i estan cobrint les baixes», responen fonts d’Afers Socials, tot i que reconeixen que els membres de la plantilla de «reforç» poden «no ser educadors socials». Aquesta decisió, la de contractar personal no qualificat, que va criticar el Col·legi d’Educadors Socials en una videoconferència amb la secretària d’Infància del Govern, Georgina Oliva. «Algunes entitats estan fent crides desesperades per trobar educadors, estudiants i altres perfils professionals». Les mateixes veus també van alertar de la «complexitat» que està suposant tenir menors aïllats als centres. 

«Amb la sobreocupació dels centres, alguns nens infectats estan aïllats en sales de tallers o en despatxos»

Pedro García

representant de la UGT

En almenys quatre de la desena de centres de menors que són de titularitat pública hi ha nens que tenen símptomes del virus i una part important de la plantilla està de baixa, segons expliquen fonts sindicals. «No se’ls han pogut fer les proves, no tenim tests», lamenten aquestes mateixes fonts. A més, el representant de la UGT, Pedro García, denuncia que no hi ha prou zones per aïllar els nens. «Amb la sobreocupació que hi ha als centres, no hi ha espais perquè puguin estar ells sols, alguns estan en despatxos, en sales de tallers o fins i tot en àrees de visites», relata. És per això que en alguns casos el Govern ha derivat diversos nens a altres equipaments: ja hi ha 17 nens menors de 3 anys vivint en famílies d’acollida i els altres han sigut traslladats a cases de colònies o albergs.