crisi sanitària

Oriol Mitjà presenta un pla per a un «desconfinament seqüencial»

L'epidemiòleg ha fet públic un informe, firmat també per Joel López, en què proposen a Sanitat un paquet de mesures per a una «sortida coordinada» de l'estat d'alarma

oriolmitja2

oriolmitja2

1
Es llegeix en minuts

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha fet públic un informe firmat per ell mateix i per Joel López en què proposen un pla per després del confinament pel coronavirus. El document és una proposta al Ministeri de Sanitat, el Departament de Salut, empresaris i ciutadans per a una «sortida coordinada» de la situació actual d’alarma que molt probablement s’allargarà fins a finals de mes

L’epidemiòleg català ha resumit el pla en diversos punts a través d’un fil a Twitter. Proposa una sèrie de restriccions que es van flexibilitzant per contenir i controlar el Covid-19 una vegada la situació millori. 

Primer de tot, Mitjà i López mostren un primer paquet de mesures que anomenen ‘Desconfinament seqüencial de persones en risc’. És a dir, proposen seguir un ordre invers a la fase de confinament. «Primer, obertura de negocis; després, l’hostaleria; mantenir la gent gran a casa més temps i esperar per obrir escoles i celebrar grans esdeveniments», resumeix Mitjà. Segons ha puntualitzat a Twitter, això podria ser possible a partir del 13 d’abril. 

La segona part del pla pretén avaluar la immunitat de la població. «Es fa la prova ràpida serològica per saber qui ha passat la infecció i ja està protegit. ¿On? En farmàcies, CAPs, empreses, universitats...», assenyala.

La tercera part del paquet de mesures compta amb dues fases. Primer, la detecció precoç de casos i contactes. Això es traduiria a fer la prova ràpida a qualsevol persona amb símptomes. Després d’informar els ciutadans, s’aïllarien als casos positius. 

Notícies relacionades

D’allà, es passaria a la segona fase, que pretén avisar als contactes i la posterior quarantena d’aquests. Mitjà ha detallat com fer-ho: «Quan a un ciutadà se li diagnostiqui positiu SARS-CoV-2, les seves dades de mobilitat i els seus contactes (proximitat per ‘bluetooth’) s’hauran capturat automàticament per poder avisar a contactes que haurien de fer quarantena». 

Per acabar, conclou una última part del pla que tracta de mesures de «confinament focalitzades». És a dir, tancar zones geogràfiques on hi hagi una infecció pot evitar un increment dels casos.