CORONAVIRUS LINGÜÍSTIC

'Pandemia', 'cuarentena' i 'confinar', paraules més consultades al diccionari

Termes d'actualitat com 'morgue' i 'moratoria' comparteixen espai en les visites a la RAE amb 'solidaridad', 'esperanza', 'altruism' i 'resistir'

2
Es llegeix en minuts
EFE

‘Pandemia’, ‘cuarentena’, ‘confinar’, ‘resiliencia’, ‘epidemia’, ‘virus’, ‘triaje’ o ‘cuidar’ són algunes de les paraules que han generat més consultes al ‘Diccionario de la Lengua Española’ (DLE) durant l’últim mes, en el qual ha rebut més de 84 milions de visites (gairebé 3 milions diàries).

Segons ha informat aquest dimarts la Real Academia Española, termes d’actualitat com ‘morgue’ o ‘moratoria’ comparteixen espai en les consultes realitzades amb ‘solidaridad’, ‘esperanza’, ‘altruismo’ o ‘resistir’.

Els termes relacionats amb la crisi del Covid-19 que generen més visites al DLE indiquen una tendència informativa clara: la gent vol saber els significats que acompanyen aquesta nova realitat. Però també registren que existeix un anhel de paraules d’ànim o que ofereixin seguretat.

És per això que entre ‘confinado’, ‘morgue’ o ‘moratoria’, ens trobem paraules com ‘médico’, ‘inocuo’, ‘remitir’, ‘solidaridad’, ‘esperanza’, ‘altruismo’ o ‘resistir’, ha explicat la RAE en un comunicat. Totes, tant les que tenen una connotació negativa com positiva en aquests temps, copen els primers llocs en les consultes de l’últim mes.

Argot mèdic

El confinament, el que hi està relacionat, el significat d’estat o les moratòries es barregen en les recerques amb termes mèdics: ‘asintomático’, ‘infestar’, ‘disnea’, ‘enfermedad’, ‘infectar’, ‘intubar’, ‘afectar’ o ‘hipocondría’. També altres paraules més específiques, com ‘mascarilla’ o ‘pangolín’, han rebut un nombre superior de visites.

Però, a més, han sigut diverses les paraules no presents al diccionari relacionades amb l’actualitat buscades especialment: ‘coronavirus’, ‘ERTE’, ‘sanitizar’, ‘videollamada’, ‘nasobuco’ o ‘cuarentenar’. En el cas de ‘ERTE’, ja té entrada pròpia al ‘Diccionario del español jurídico’.

D’altra banda, s’han rebut múltiples consultes (via Twitter) sobre paraules com ‘coronavirus’ (origen, escriptura correcta, mort per/amb coronavirus...), ‘pandemia’ (diferencia entre pandèmia i epidèmia, si és redundant dir pandèmia global i pandèmia mundial), ‘Covid-19’ (escriptura, gènere, pronunciació), ‘cuarentena’ (si ha de ser necessàriament de quaranta dies), ‘sanitizar’ (sobre la seva validesa) o ‘triaje’ (si és amb g o amb j).

La RAE ha informat també d’una iniciativa que ha posat en marxa a les seves xarxes socials per compartir les paraules que acompanyen els ciutadans en aquests temps difícils i que reconforten davant de la incertesa.

Paraules balsàmiques

Notícies relacionades

Així, explica la Real Academia, «sota l’etiqueta #QueLasLetrasTeAcompañen, es repassen totes les lletres de l’abecedari, amb una grafia especial, i es proposen paraules curioses que tenen un do compartit: fer-nos sentir millor».

Paraules com a ‘apapachar’ (s’utilitza en algunes zones amb el significat ‘fer abraçades’), ‘brezar’ (‘bressar algú o gronxar alguna cosa’), ‘dingolondangos’ (‘expressions afectuoses, afalacs, magarrufes’) o ‘esplendente’ (‘resplendent’) són algunes de les que ha proposat la RAE i que s’han sumat a les que els mateixos usuaris han enviat, com ‘abrazar’, ‘besar’, o ‘familia’.