ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

Europa rectifica i recomana ara l'ús de mascaretes en asimptomàtics

El centre per a la prevenció avala el seu ús en espais tancats com centres comercials i transport públic

Els experts reconeixen la falta de proves científiques sobre l'ús de les proteccions en públic i no descarten «possibles efectes secundaris negatius»

rpaniagua53062006 grafcva3900  valencia  08 04 2020  las personas que salen de200408171256

rpaniagua53062006 grafcva3900 valencia 08 04 2020 las personas que salen de200408171256 / Ana Escobar

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

L’interminable debat entorn de les mascaretes continua consumint episodis. No hi ha jornada en què no caigui algun tipus de consell o rectificació respecte a algun pronunciament anterior. La conclusió comença a ser evident: ningú sap amb total seguretat la millor solució, però tothom recorda la imatge dels xinesos vestits en la seva gran majoria amb les proteccions a la cara contra el coronavirus

Hores després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reiterés que les mascaretes només han d’utilitzar-les clarament els malalts, els cuidadors d’aquests pacients i el personal sanitari, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties ha ampliat aquest espectre.

En espais tancats i freqüentats

L’entitat ha avalat aquest dimecres l’ús de mascaretes en públic, tant en persones amb símptomes que ja saben que estan infectades de Covid-19 com en asimptomàtics, principalment en espais tancats i freqüentats, com botigues, centres comercials o el transport públic.

Aquest últim punt suposa una novetat en tota regla en aquest camp. Fins ara no s’havia inclòs el grup dels asimptomàtics com a destinatari d’aquestes peces, tot i que és cert que en alguns països, com la República Txeca, Eslovàquia o la regió de la Lombardia, és obligatori l’ús de les mascaretes per a tota la població al sortir al carrer. 

Reduir la propagació

«L’ús de mascaretes en públic pot servir com a mitjà de control per reduir la propagació de la infecció, ja que minimitza l’excreció de gotes respiratòries dels individus infectats que encara no han desenvolupat símptomes o que romanen asimptomàtics», detallen els experts europeus en un nou informe, en què puntualitzen que «no se sap en quina mesura l’ús de mascaretes en la comunitat pot contribuir a reduir la transmissió».

Personal sanitari en un hospital de Madrid / efE

Sobre el tipus de mascaretes, avalen que es poden utilitzar les «fetes de diversos tèxtils, especialment si, a causa de problemes de proveïment, s’ha de donar prioritat als professionals sanitaris perquè faci ús de les mascaretes mèdiques com a equip de protecció personal», remarca l’estudi. Aquest és, precisament, un dels grans temors de l’OMS: el possible esgotament de mascaretes per als professionals que les requereixen de veritat.

Només com a complement

Notícies relacionades

El centre aclareix que les mascaretes facials han d’utilitzar-se «només com a mesura complementària i no com a substituta» de les mesures preventives com el distanciament social, la higiene meticulosa de les mans i evitar el contacte amb la cara, el nas, els ulls i la boca.

«L’ús apropiat de mascaretes és fonamental per a l’eficàcia de la mesura i pot millorar-se mitjançant campanyes d’educació», asseguren. Els experts reconeixen, finalment, la falta de proves científiques sobre l’ús de les proteccions en públic i no descarten «possibles efectes secundaris negatius».