ENTREVISTA
Salvador Macip, investigador: «No podrem fer vida normal fins d'aquí un any»
El genetista català afirma que després del confinament pel coronavirus vindrà una «etapa de vigilància» en què «haurem de continuar evitant el contacte social»
macip
El coronavirus ha arribat per quedar-se i, tot i que amb el temps se sumarà a la llista de virus que no causen brots greus, com el del xarampió, de moment obliga al distanciament social, una situació que impedirà tornar a fer «vida normal» fins d’aquí «almenys un any», segons el genetista i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip, col·laborador d’EL PERIÓDICO.
En una entrevista telemàtica amb Efe, el genetista català augura que, amb el pas de les setmanes, les mesures de confinament s’aniran «diluint» per avançar a la següent fase de control de la pandèmia, l’«etapa de vigilància», d’«un any com a mínim».
Durant aquest període «haurem de continuar evitant el contacte social, la qual cosa no vol dir que estiguem sempre a casa o que paralitzem les feines no essencials, sinó que mantinguem aquesta prevenció que tenim ara», explica Macip.
Confinament intermitent
El metge, partidari d’aplicar un «confinament intermitent» els pròxims mesos, amb unes setmanes d’aïllament i altres d’activitat, considera que s’aconseguirà frenar la propagació de la Covid-19 quan existeixi una «immunitat de grup».
«Com més persones hagin passat la malaltia i tinguin anticossos per ser immunes, menys contagis del virus hi haurà, i això ho pot aconseguir la vacuna, que sortirà en un any, si tot va bé», reflexiona.
Pandèmies previsibles
Salvador Macip (Blanes, 1970), resident al Regne Unit i amb anys d’investigació sobre el càncer i l’envelliment cel·lular a Nova York, ha reeditat recentment ‘Las grandes epidemias modernas’ (La Campana), una obra divulgativa publicada fa una dècada, durant el brot de la grip A, que acosta al públic explicacions sobre microbis, virus o epidèmies.
D’acord amb l’autor, que la població entengui que hi ha microbis «bons i dolents» i que les pandèmies són previsibles és «essencial» quan apareix un virus nou i, sense una vacuna ni fàrmacs per aturar-lo, tan sols es pot combatre amb mesures com l’aïllament social.
Reacció lenta a Europa
«Vindran més pandèmies al llarg del segle i hem d’estar preparats», adverteix Macip, conscient del risc de repetir els mateixos «errors» comesos per la majoria de països europeus en la gestió de l’actual crisi sanitària causada pel coronavirus, que supera el milió de casos registrats al món.
A diferència del continent asiàtic, «que ha reaccionat ràpidament», Europa ha actuat «al contrari», amb països com Espanya o el Regne Unit que han aplicat «massa tard» el confinament, desencadenant conseqüències «importants», segons l’investigador.
Crítiques a l’ús de l’Exèrcit
De fet, Macip apunta que, en general, han fallat tres punts bàsics en la preparació d’una pandèmia com la del Covid-19: la instrucció a líders polítics perquè responguin amb rapidesa, la inversió necessària en ciència i l’ús d’una estratègia adequada de comunicació amb la ciutadania.
En aquest últim cas, el metge critica que el Govern espanyol «estigui utilitzant l’Exèrcit per llançar missatges a la població», quan en realitat s’hauria «d’instruir» i «explicar el perquè de les mesures», en lloc de dir «tothom a casa perquè som soldats».
Falta d’inversió en investigació
Notícies relacionades«Hem d’intentar no crear pànic, però alhora tractar els temes amb serietat», de la mà d’un grup d’assessors disposat a aconsellar de manera coordinada el Govern de cada país, segons indica Macip, qui insisteix que no es destinen prou fons a la investigació científica.
«Hem desaprofitat els últims 10 anys des de la pandèmia de la grip A; hi havia projectes a Espanya que proposaven investigar el coronavirus, però que es va considerar que no eren prioritaris i no es va invertir res», assegura el genetista, i recalca: «No som conscients que, al cap i a la fi, la ciència és la que ens traurà d’aquests problemes».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista