LA LLUITA CONTRA EL COVID-19
La Generalitat preveu assolir el pic de contagis la setmana que ve
Vergés considera que iniciar ja la relaxació de les mesures de restricció «posa en risc el sistema de salut i tota la població»
undefined52264577 barcelona 12 02 2020 sociedad la consellera de salut alb200212221739
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha exigit al Govern que «no precipiti» el desconfinament fins que hagin passat 14 dies del pic de contagis a què, segons la Conselleria, encara no s’ha arribat a Catalunya. Això sí, ha calculat que aquest canvi en la corba podria arribar la setmana que ve, per la qual cosa ha sol·licitat que l’inici de la desescalada sigui a finals d’abril, «no ara».
Vergés ha assegurat que el sistema sanitari català està mantenint el pols al virus i que les mesures de confinament total «han funcionat i han permès un sistema amb prou capacitat per atendre tothom sense deixar ningú a les portes», però que tot pot canviar si ara s’accelera la tornada a la normalitat. «Si precipitem el desconfinament aquesta evolució que avui hem aconseguit controlar podria canviar», ha afegit, i ha advertit que «posaria en risc tot el sistema de salut i tota la població».
La consellera ha demanat que «no hi hagi presses i, sobretot, que no hi hagi precipitacions» i ha explicat que el desconfinament ha de ser «progressiu, esglaonat i segur». I ha advertit el Govern que «si es manté en la seva dinàmica», el Govern enviarà les seves pròpies instruccions a la població perquè l’administració catalana té «un marge molt poderós» malgrat no compartir les decisions de l’Executiu central. No obstant, no ha aclarit quines són les instruccions de l’Executiu català als treballadors que dimarts han de tornar a acudir als seus llocs de treball de forma presencial perquè l’estat d’alarma continua vigent.
«No valen precipitacions. Els calendaris no els marca la Setmana Santa. Aquest virus no entén de vacances», ha afirmat Vergés en una compareixença telemàtica, en què ha cridat a no aixecar ja el confinament estricte. «No ens la podem jugar amb un repunt quan aquesta corba no és prou baixa. És molt diferent tenir un brot ara que una segona onada», ha dit.
Segons el Departament de Salut, el coronavirus afecta de forma greu un 15% del total dels casos i s’han ocupat més de 2.000 llits per pacients crítics, que en els últims dies s’han estabilitzat en 1.600. El total de l’ocupació en hospitals és d’entre un terç i la meitat del total, segons Vergés.
Catalunya ha arribat a les 3.331 morts per coronavirus (100 més que les registrades el dia anterior) i en les últimes hores ha confirmat 1.257 nous casos, cosa que ascendeix la xifra total a 32.984, segons la Conselleria de Salut. Del nombre total d’afectats pel coronavirus, 5.251 són professionals sanitaris; i des de l’inici de la pandèmia s’han comptabilitzat 2.629 ingressats greus i 14.298 altes hospitalàries.
Per fases
El secretari de salut pública, Joan Guix, ha detallat com creu que s’ha de donar el desconfinament «per fases». La primera bretxa hauria de ser per als treballadors de sectors no essencials que no hagin donat positiu i no presentin símptomes de Covid-19 i organitzar el transport públic per evitar aglomeracions. La següent serà l’obertura de bars i restaurants i l’última els equipaments culturals i les escoles.
El director general de recerca i innovació, Robert Fabregat, ha informat que actualment estan fent uns 1.200 test PCR diaris a residències catalanes que preveuen arribar als 1.800 o 2.000 al dia.
Dificultats en el transport públic
Notícies relacionadesD’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha advertit que serà «molt difícil» mantenir les distàncies de seguretat al transport públic a partir de la setmana que ve, quan es relaxin les mesures de confinament per a determinats col·lectius. En declaracions a RAC-1, Calvet ha considerat «precipitada i improvisada» la decisió de no prolongar el confinament total, ja que un rebrot portaria a un «reconfinament», la qual cosa seria «nefasta», i ha demanat la població que s’«autoreguli» per evitar aglomeracions al transport públic.
«Una temeritat absoluta»
El cap de cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, Ramon Brugada, considera la decisió del Govern una «temeritat absoluta». En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat que els hospitals «encara estan col·lapsats» i que no seran capaços d’«assumir l’activitat que hem hagut d’aparcar des de fa un mes». El metge també ha apuntat que creu que hi haurà un «segon tsunami» de pacients amb altres malalties les pròximes setmanes.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista