EMERGÈNCIA SANITÀRIA
El caos en les dades sobre el coronavirus augmenta i Sanitat prova de posar ordre
El Govern culpa Catalunya de portar una doble comptabilització que ha obligat a corregir la sèrie històrica
L'Executiu publica una ordre al BOE en què exigeix a les comunitats que li donin una informació homogènia
Si fins ara les dades oficials sobre el coronavirus era evident que només mostraven la punta de l’iceberg d’expansió de l’epidèmia, ja que únicament inclouen els contagiats i morts a qui prèviament s’havia fet un test per determinar que efectivament s’havien encomanat, el que ha deixat fora a milers de morts de residències, aquest divendres la situació ha arribat a l’esperpent, amb el Govern corregint la sèrie històrica després de reconèixer que hi ha hagut «distorsions» i atribuir part de la culpa a Catalunya, per haver informat fins ara per dues fonts diferents, si bé no ha sigut l’única autonomia que ha anat per lliure a l’hora de comunicar les dades.
Així, el balanç diari del Ministeri de Sanitat informa que el nombre de morts puja a 19.478, cosa que suposa 348 defuncions més respecte a la xifra comunicada dijous (19.130 defuncions). Si bé el Govern n’anota 585 com a nous, el que implica que les dades dels últims dies estan malament. I l’absurd augmenta amb la xifra dels curats. Dijous n’hi havia 74.797 i aquest divendres 72.963, és a dir, en menys de 24 hores s’han esfumat 1.834 persones de l’estadística, però l’Executiu comptabilitza 3.502 noves altes.
Les explicacions difuses
Davant aquest caos, el Govern ha donat dos tipus d’explicacions difuses. En primer lloc, ha assenyalat que Catalunya ha informat dels seus casos per dues vies, a través de les autoritats de salut pública (sobre els casos diagnosticats als hospitals) i per les de nivell assistencial (les dades de les residències fonamentalment). El problema és que les dues fonts han deixat de ser coincidents en els dos últims dies, fins al punt que avui, segons ha reconegut el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, representants del Govern i de la Geneeralitat han estat «discutint» fins poc temps abans de la publicació de les dades, cosa que n’ha endarrerit la difusió.
Finalment, Sanitat ha optat per consignar les dades de salut pública, que considera més fiables, corregir la sèrie i avisar que en els pròxims dies «es procedirà a l’actualització de les dades prèvies». Aquesta situació es produeix després que, dimecres passat, Catalunya decidís agrupar en un sol còmput les defuncions ocorregudes als hospitals, domicilis i residències, tot i que els morts no haguessin sigut diagnosticats amb un test.
Quant al desfasament en les altes, Simón ha reconegut que tenen dubtes sobre prop de 5.000 casos i ha atribuït les «discrepàncies» a què la recuperació de les persones que estan aïllades a casa seva «poden tardar més a incorporar-se a les dades».
Els hospitalitzats
A això s’afegeix que en les últimes setmanes algunes autonomies, com la de Madrid, van deixar de comunicar les dades acumulades fins a la data de persones hospitalitzades i a l’uci i només informaven de les persones ingressades en aquell moment, cosa que també va invalidar aquest indicador.
Davant aquests problemes, el Govern ha decidit donar un cop metafòric sobre la taula i aquest divendres a primera hora ha publicat una ordre al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), en què estableix un nou procediment de remissió de dades, davant l’evidència que el decret publicat el 15 de març i pel qual demanava a les comunitats dades epidemiològiques uniformes i úniques ha quedat en paper mullat.
L’ordre del BOE
Notícies relacionadesLa nova ordre també ve motivada perquè s’ha doblat la capacitat diagnòstica i gràcies als tests ràpids d’anticossos s’ha començat a detectar persones asimptomàtiques però que s’han infectat, tot i que no se sap quan. Així, la normativa exigeix a les autonomies que diferenciïn els resultats obtinguts per PCR, la prova més fiable, i per tests ràpids, així com quins són simptomàtics i quins no. Pel que fa als morts, el Govern rebutja comptabilitzar-los tots i demana que es comuniquin únicament els diagnosticats amb un test previ.
El ministre, Salvador Illa, ha al·legat que davant la nova fase de desescalament de les mesures «és imprescindible tenir més dades» per dur a terme una «planificació ajustada» en funció del resultat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín