el coronavirus es rabeja amb la gent gran

L'OMS calcula que 55.000 avis han mort pel Covid-19 en geriàtrics d'Europa

Aquesta xifra és la meitat de la de tots els morts durant la pandèmia al continent

Veïns de Barcelona veuen «incompetència i indolència» en la gestió de residències de la Generalitat

zentauroepp52884199 miembros de la ume en  la residencia de ancianos de virgen d200323142757

zentauroepp52884199 miembros de la ume en la residencia de ancianos de virgen d200323142757 / A PEREZ

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La meitat dels morts pel Covid-19 són avis que es trobaven en residències, «una tragèdia humana inimaginable», ha assenyalat el director regional de l’oficina de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, el doctor Hans Kluge, tenint en compte que aquesta xifra podria rondar les 55.000 morts, segons les estimacions dels països de la regió europea.

Per aquesta raó, en la roda de premsa que celebra cada setmana, aquest dijous ha posat especial èmfasi a demanar als estats membres el seu «compromís» per protegir les persones grans de les residències i els seus cuidadors.

«Aquesta pandèmia ha posat en relleu els racons menyspreats de la nostra societat. A tota la regió europea, les cures a llarg termini han sigut notòriament descuidades. Però no hauria de ser així», ha assenyalat, abans de demanar que s’estableixin sistemes d’atenció a llarg termini integrats i centrats en la persona.

«Això significa aconseguir un equilibri entre les necessitats dels residents i les seves famílies, i garantir que els serveis es gestionin de manera segura i que el personal estigui protegit i ben avalat», assenyala.

Per a ells demana establir plans integrals per prevenir i controlar les infeccions; donar prioritat a les proves de qualsevol cas sospitós entre els residents i el personal dels centres de cures a llarg termini; proporcionar EPPs, capacitació i subministraments i equips mèdics essencials als centres d’atenció; aïllar tots els casos, establir pavellons o espais separats per als residents amb Covid-19 fins i tot abans que es produeixin els primers casos, i assegurar-se que els residents puguin ser remesos i ser donats d’alta de manera segura de l’hospital.

«Aquestes mesures ajudaran a reduir la propagació del virus i permetran l’obertura controlada una vegada més d’aquestes llars a les famílies i els visitants», ha explicat l’expert, que a més ha demanat que, «d’ara endavant», es prioritzi «la qualitat, els recursos, els sistemes d’atenció forts i sostenibles», que donant valor a les «necessitats i la dignitat de les persones han de ser la nostra norma d’or».

Perquè així sigui demana que es reuneixin metges, infermeres, farmacèutics, professionals de la salut i socials, treballadors de la salut i, sobretot, els mateixos residents de les residències d’avis en la presa de decisions i la prestació de cures.

«Tenim molt a aprendre l’un de l’altre. Compartim les experiències rellevants en tota la societat i els enfocaments comunitaris de l’atenció. L’OMS està disposada a recolzar els països perquè estableixin sistemes integrats d’atenció a llarg termini centrats en la persona», ha afegit.

«És el nostre deure no deixar ningú enrere»

«Hem heretat els drets, valors i oportunitats que ens defineixen de les generacions anteriors, com ens van nodrir, de manera que els hem de cuidar. És el nostre deure no deixar ningú enrere. Hem de fer un pas endavant», ha assenyalat.

De cara al futur, assenyala que cada país ha d’invertir en sistemes d’atenció «centrats en les persones». I en aquest sentit ha recordat que tots els que moren a les llars i residències a causa del Covid-19 tenen dret a ser atesos i a rebre atenció al final de la vida, «incloent-hi l’alleujament dels símptomes amb la medicació adequada, envoltats dels seus éssers estimats».

«Molts avui dia no poden rebre visites de familiars ni amics. Ja no reben el recolzament emocional i físic que aquestes visites proporcionen. De vegades els residents s’enfronten a l’amenaça de l’abús i l’abandonament», ha continuat.

«Incompetència i indolència» de la Generalitat amb els avis

A més a més, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) ha considerat aquest dijous que la gestió de residències que ha realitzat la Generalitat durant la pandèmia del Covid-19 demostra «la total incompetència i indolència de les persones que comanden el sistema de salut i d’atenció a les persones vulnerables».

En un comunicat, ha assegurat que «aquesta desgràcia tan gran es podria haver minimitzat» si haguessin complert les seves obligacions com a responsables de Salut, que l’associació reivindica des de fa tres anys davant del Consorci Sanitari de Barcelona.

En l’àmbit de les residències assistides de gent gran, ha exigit responsabilitats sobre els gestors de l’administració competent, que, segons la federació, no ha vetllat pel compliment de les lleis, i sobre les direccions de les residències per «no haver denunciat oportunament qualsevol tipus d’incompliment per part de les administracions responsables» que impossibilités complir les cures dels residents.

Casos a Europa

D’altra banda, ha lamentat que gairebé el 50% de la càrrega mundial dels casos de Covid-19, més d’1,2 milions, es troben a la regió europea. «I m’entristeix informar que més de 110.000 persones han perdut la vida. Des de l’última vegada que els vaig informar, fa 7 dies, els nous casos han augmentat en més d’un quart, i les morts, en un terç», ha afirmat.

Als països de la part oriental de la regió (la Federació de Rússia, Turquia, Ucraïna, l’Uzbekistan i Bielorússia) s’ha registrat un augment de la taxa de nous casos durant l’última setmana. La setmana passada els seus equips van estar a Bielorússia i la pròxima setmana enviaran missions al Tadjikistan i el Turkmenistan.

Notícies relacionades

«No s’equivoquin, continuem en aigües molt turbulentes i així continuarem durant un temps. Dels 10 països del món que han notificat el nombre més elevat de casos nous en les últimes 24 hores, 6 es troben a la regió europea», ha advertit.

Així mateix, ha destacat la reducció de casos a Espanya. A més, ha fet una crida a tots els països perquè mantinguin un «ferm control de les estratègies» que funcionen per aturar aquest virus –identificar, aïllar, provar, rastrejar els contactes i posar-los en quarantena–, al mateix temps que vigilin constantment l’eficàcia de les mesures aplicades.