PEL CORONAVIRUS
Vuit entitats islàmiques protesten contra les recomanacions de la Generalitat per al Ramadà
Critiquen que «estereotipen els musulmans, deixant entreveure que la seva condició facilita la vulneració de l'estat d'alarma», i «no ajuden contra la islamofòbia»
La circular de Justícia aconsella retardar el zakat o contribució solidària, o «tenir en compte el soroll en les celebracions nocturnes i el seu perjudici als veïns»
53214787 60 /
No n’hi ha precedents. L’estat d’alarma pel coronavirus ha abocat els gairebé dos milions de musulmans que viuen a Espanya al mes de Ramadà més atípic. I en algunes comunitats, com Catalunya, al Ramadà més polèmic. Vuit entitats islàmiques i una associació contra la islamofòbia s’han revelat mitjançant una carta de protesta contra les recomanacions de la Generalitat per a la seva celebració donada la «situació excepcional de la lluita contra la pandèmia». Segons el seu parer, els consells del Govern «estereotipen tot el col·lectiu musulmà i deixen entreveure que la seva condició facilita la vulneració de l’estat d’alarma durant el Ramadà», cosa que «no ajuda a combatre la islamofòbia, estesa a molts sectors de la nostra societat».
La circular, enviada per la Direcció General d’Assumptes Religiosos del Govern als representants de les principals comunitats islàmiques, aconsella que, malgrat que el Ramadà és un període d’«efervescència familiar i comunitària», no facin celebracions col·lectives com l’iftar, el precepte per trenca amb el dejú diari en comunitat i evitar les pregàries en grup tradicionals del final del Ramadà. També recull altres directrius que han fet coïssor en una part de la comunitat musulmana, que a Catalunya aglutina més de mig milió de persones. Una de les més discutides és la que té a veure amb la zakat, el tercer pilar de l’islam, pel qual els seus fidels han de donar almoina i fer actes de caritat durant el Ramadà i que, «si suposa el contacte amb altres persones, haurà de ser ajornat fins que la vida social estigui més normalitzada».
Estigmes
«La circular de la DGAR dona per fet que els musulmans catalans se saltaran l’estat d’alarma i això, a més d’una greu acusació, és tractar-nos com a idiotes. Respecte a la zakat, ens va estranyar molt que entrin a discutir un dels cinc pilars de l’islam, saben que no és una cosa que es pugui ajornar i tampoc hi ofereixen una alternativa», denuncia Mustapha Aoulad Sellam, president de l’Associació Stop als Fenòmens Islamòfobs, que firma la carta de protesta. Segons l’opinió d’Aoulad Sellam, la nota del Govern «estigmatitza el col·lectiu musulmà i ha ferit moltes sensibilitats en la nostra comunitat, que des del minut u està complint les normes de salut i seguretat i iniciatives solidàries per ajudar les famílies més vulnerables i que ho estan passant especialment malament. Ni el to, ni les formes ni l’estratègia són les adequades per animar el nostre col·lectiu a reforçar el seu compromís en aquesta crisi».
Notícies relacionadesUn altre dels punts assenyalats per la Generalitat al seu escrit té a veure amb l’horari nocturn de les celebracions durant el Ramadà: «S’ha de tenir en compte el soroll que es pugui produir als domicilis particulars i el seu perjudici als veïns», assenyala. «Ja tenim l’excusa perfecta per denunciar el teu veí musulmà», ironitza Salim Benamara, president del Centre Cultural Islàmic Català, que també subscriu la queixa. «La comunitat islàmica mereix més respecte i no aquesta manera de parlar de guarderia, no és el que s’espera d’una Administració pública. Aquest divendres hem repartit amb el nostre banc d’aliments 350 paquets amb menjar calent a persones sense sostre i gent que ho necessita. Hi ha comunitats musulmanes donant mascaretes i la meitat del seu sou als ajuntaments perquè protegeixin els seus veïns. No obstant, a la circular de la DGAR no hi ha ni un mínim reconeixement», afegeix.
Hi ha altres entitats islàmiques establertes a Catalunya que relativitzen les recomanacions del Govern i han preferit no formar part de la carta de protesta. Per al president del Centre Cultural Islàmic de Sants, Mohamed Boutaliss, es tracta de consells «raonables, és un moment molt excepcional i no estem en situació de fer una queixa així», tot i que matisa: «No ens fan falta, aquestes recomanacions, perquè en la religió musulmana ja les tenim i les complíem». Vuitanta fidels de la seva comunitat s’han posat d’acord per WhatsApp per donar vida a una iniciativa solidària: reunir més de mil quilos d’arròs, llet i altres aliments bàsics perquè sis voluntaris els reparteixin per les cases de cinquanta famílies del barri, algunes nombroses, que no poden trencar el dejuni sense l’ajuda dels veïns, com un pare de família amb quatre fills que va perdre la feina fa sis mesos en el sector de la construcció.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034