demanen «empatia» a les administracions
Els millors xefs reclamen una «obertura ordenada» dels restaurants
L'associació Euro-Toques difon un comunicat i un vídeo amb els missatges de cuiners com Roca, Adrià, Arzak, Aduriz i Subijana

chefs
L’associació Euro-Toques España, que integra gairebé mil cuiners professionals, ha demanat aquest dissabte a Govern i institucions la mateixa «empatia» que ells demostren durant la pandèmia, a les mesures restrictives de la qual es van anticipar tancant restaurants, conscients que poden ser «els últims» a obrir.
Part d’una comunitat internacional de 3.500 cuiners de 18 països, la junta directiva d’Euro-Toques España, que presideix Andoni Luis Aduriz –amb dues estrelles Michelin a Mugaritz (Guipúzcoa)– ha llançat un comunicat en el qual reclama la seva incorporació a l’activitat de forma «escalada, organitzada i diligent» després del final de l’estat d’alarma, i amb mesures «adequades» per garantir la seguretat de treballadors i clients.
També han difós un vídeo en el qual intervenen sol·licitant aquesta atenció institucional, a més d’Aduriz, cuiners de tot Espanya com Ferran Adrià, Joan Roca, Elena Arzak, Pedro Subijana, Ángel León, Paco Roncero, Ignacio Echapresto, Maca de Castro, Jesús Sánchez, Eneko Atxa, Joan Alija, Xanty Elías, Marcos Morán, Susi Díaz o Diego Guerrero, entre altres.
A més de demanar «proximitat» a les administracions públiques en aquest «difícil procés», apel·len a «el rigor més gran i coordinació possible quant a les informacions que es traslladin a l’opinió pública, evitant així una incertesa més gran», en al·lusió a anuncis contradictoris sobre dates de reobertura.
«Vam parar els primers i probablement obrirem els últims», recorden també en un vídeo aquests professionals, que anuncien a la població que, malgrat tenir els seus restaurants tancats o enfocats a accions solidàries, estan «creant eines, avançant-nos a un futur incert, provant de fabricar un horitzó de confiança».
280.000 negocis amb 1,7 milions de treballadors
Notícies relacionadesReconeixen que la crisi del Covid-19 és «molt difícil per a tothom, fins i tot per a les administracions», lamenten el nombre de víctimes i admeten que «l’emergència sanitària és el primer» i que quan es reobri «res tornarà a ser com abans», però demanen que no s’oblidin d’un sector amb 280.000 negocis que feien servir a 1,7 milions de treballadors.
«Pràcticament tot el sector està immers en expedients de regulació d’ocupació. Uns companys es veuen a l’atur mentre altres negocien amb proveïdors, llogaters i bancs per provar de resistir i fabricar un horitzó de confiança en aquesta complexa situació», exposen els qui, davant del silenci de les administracions sobre com serà la reobertura, s’estan fixant en altres països per intentar anticipar-se. Tot això amb les mires posades, dins de la responsabilitat, en reprendre «l’ofici més bonic del món: cuinar».
- Successos Roben un mòbil d’un restaurant de Barcelona i els atrapen perquè el telèfon està en xinès
- Sequera a Catalunya Estat dels embassaments avui a Catalunya: puja el nivell de les reserves
- Catalunya Ràdio 'Que no surti d'aquí' cancel·la la seva emissió aquest dimarts després de la polèmica amb Ter Stegen i deixa a l'aire la seva continuïtat
- La consellera de Drets Socials viu a cavall de Madrid i Barcelona
- Tribunals Un professor d’institut de Badalona reconeix que va assetjar sexualment tres alumnes
- Tribunals La jutgessa cita com a imputats a Bartomeu i Sandro Rosell pel 'cas Negreira'
- Investigació La desigualtat també arriba al llit: per què les dones tenen menys orgasmes en relacions heterosexuals
- Incidents L'imam desnonat a Salt: "Que els joves no facin res; estem en un terreny d'entesa"
- Anuari del 2024 La música en directe aconsegueix un altre rècord de facturació i Madrid destrona Barcelona com a principal motor
- Educació a Catalunya Les escoles La Farga i la Vall comuniquen a les famílies que segregaran per sexe i que perdran el concert