CONSELLS PER EVITAR ANSIETAT I CONTAGIS

Guia per a nens per tornar a sortir al carrer... i guia per a pares per aconseguir-ho

Nens, aquestes són les precaucions que heu de prendre per evitar contagiar-vos de coronavirus

Famílies, aquestes són les recomanacions per gestionar l'estrès i la seguretat de les sortides

zentauroepp53191120 guia padres hijos200422183036

zentauroepp53191120 guia padres hijos200422183036 / Inaki Berasaluce - Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Nens. Per fi ha arribat l’hora de tornar a sortir al carrer. Però abans de disfrutar una altra vegada de les excursions a l’aire lliure, recordem que hem de continuar lluitant per frenar el ‘bitxo’. Així que abans d’anar a passejar repassem les noves normes del joc per cuidar-te a tu mateix i cuidar-se dels altres.

A partir d’aquest diumenge, si tens menys de 14 anys podràs sortir a jugar al carrer durant una hora al dia. Només entre les nou del matí i les nou de la nit i sempre acompanyat dels teus pares. Recorda que no estàs obligat a sortir si no et ve de gust. Però si al final t’hi animes, assegura’t que estàs bé i que no tens ni febre, ni tos ni cap altre símptoma sospitós. Si és així, és millor que et quedis descansant a casa uns dies més. Si estàs en forma i amb ganes de menjar-te el món prepara les teves joguines, bici o patinet abans, perquè, ara per ara, només podem sortir una vegada al dia. ¿A punt? Som-hi.

Frenarem el ‘bitxo’

¿Sabies que el virus viatja d’una persona a l’altra a través de les gotetes que escopim al parlar o al tossir? ¡Per això és millor no anar a llocs on hi hagi molta gent! Si quan surts al carrer veus que hi ha moltes persones, serà millor que esperis una estoneta més. Quan per fi vagis a jugar, recorda que també sempre has d’estar a dos metres de distància dels altres per evitar que el ‘bitxo’ salti.  Imagina’t, per exemple, que entre tu i la persona que et trobis sempre hi ha d’haver l’espai perquè aparqui un cotxe de cara. ¿Fàcil, oi? Les mascaretes també poden ser una bona armadura per lluitar contra el virus, tot i que també et pots protegir d’altres maneres. Si quan en portes una et costa respirar, millor que no te la posis per fer esport. 

¿I què passa si et trobes amb algun amic quan surts a passejar? Ara per ara, el millor serà que el saludis de lluny i quedis per jugar més endavant. Pots dir-li hola i xerrar una estona, però res de petons, abraçades i xocar els punys. Això per a més endavant.

Renta’t bé les mans

Una cosa més. Sabem que el virus es pot quedar a prendre la fresca a terra, els bancs, les monedes ¡i fins i tot als gronxadors! Per això hem d’intentar no tocar-ho tot i, si ho fem, rentar-nos les mans després amb aigua i sabó o amb un gel higienitzant. ¿Sabies que quan et rentes les mans t’estàs carregant la capeta de greix que envolta el virus? Però només funciona si ho fas bé. Recorda que has de fregar bé per arribar a tots els racons de les mans durant uns 40 segons. El temps de taral·lejar l’‘Aniversari feliç’ o qualsevol altra cançó que t’agradi i ja estaràs.

Amb això ja tindrem el ‘bitxo’ més que arraconat.

Un home camina amb la seva filla pel barri de Gràcia de Barcelona / Alejandro garcía (efe)

Guia de resistència per a pares i mares

Famílies. Abans de sortir al carrer és important mantenir una conversa sincera i calmada amb els vostres petits. El psicòleg infantil Roger Ballescà recorda que «no se’ls ha de mentir ni ocultar-los informació que és important per a ells». I explicar el perquè de les coses de manera racional i tranquil·la. Així entendran per què han de seguir unes determinades instruccions. «Tenim tendència a creure que els nens són més fràgils del que realment són. De vegades agraeixen més una explicació clara i sincera que veure com els pares intenten evitar una conversa», explica el coordinador del comitè d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Una manera d’encaminar aquesta conversa és explicar als nanos que «si es cuiden ells, també cuiden els altres i estan col·laborant a frenar el virus». «Cal posar-se al seu lloc i fer-los entendre que són protagonistes d’aquesta història», recalca Ballescà. I, si es mostren frustrats, ansiosos o estressats, també cal «entendre les seves necessitats i el seu malestar» i aprendre a tolerar i acompanyar aquestes emocions.

Precaucions a tenir en compte

És clar que, abans de sortir al carrer, caldrà extremar les precaucions. Les recomanacions són, a grans trets, les mateixes que s’han aconsellat fins ara als grans, només que ara aplicades als petits. Evitar els llocs on hi ha molta aglomeració de gent. Mantenir la distància de seguretat. Reforçar les mesures de protecció i higiene com el rentat de mans. Tan fàcil com a això. 

Notícies relacionades

L’ús de les mascaretes infantils es troba ara entre les mesures recomanables però no obligatòries. La utilitat d’aquest tipus d’elements de protecció dependrà, entre d’altres, de cada nen i de l’activitat que vulguin fer al carrer. Si es té intenció d’anar a un supermercat o un lloc on hi hagi molta gent sí que és aconsellable portar mascareta. Però si el pla és sortir a passejar en solitari, llavors no fa falta. També cal tenir en compte que si el nano té tendència a ofegar-se o vol sortir a fer esport, l’ús de mascareta podria no ser la millor opció. 

Totes aquestes pautes per garantir la seguretat de les sortides s’aniran actualitzant tan bon punt hi hagi més informació. Ara per ara, paciència, precaució i sentit comú.