CELEBRACIÓ EN CONFINAMENT
La Feria de Abril de Sevilla es muda al balcó
Els sevillans no es resignen a perdre l'altra festa gran de la ciutat i la traslladen a les seves cases
Les empreses proposen el 'kit del feriante' per poder reviure l'ambient de les casetes al saló
zentauroepp53208222 soc200423114824
L’’alumbrao’, als balcons, i la caseta amb els balls i fanalets, a la sala d'estar. Els sevillans viuen amb pena que el coronavirus els hagi furtat la seva estació favorita, la primavera, i les festes grans de la ciutat. Però molts no es resignen a no viure-la, per la qual cosa tiren d’enginy, com ja van fer per Setmana Santa, i es disposen a celebrar una Feria de Abril atípica en què faran realitat la màxima firaire que la caseta és la prolongació de la casa durant aquella setmana. D’iniciatives, i ganes, no en falten a l’espera de comprovar com serà aquest esdeveniment alternatiu que l’ajuntament sevillà estudia per al mes de setembre.
Alguns grups d’amics ja desempolseguen la roba de gala i els mantons de Manila per empolainar-se aquest dissabte i viure, tot i que sigui per videoconferència, la data gran de la fira: el sopar del ‘pescaíto’ fregit i el tradicional ‘alumbrao’ que inicia oficial la festa. Per les xarxes socials pul·lulen ja diverses iniciatives que animen els sevillans a apagar els llums de la terrassa i encendre’ls tots de cop a la mitjanit, per a més disgust de la companyia elèctrica pel pic de tensió. Una fórmula de simular l’impressionant efecte d’encesa de la portada que cada any es veu a les televisions de tot el món.
Perquè tot sigui el més semblant possible, les empreses més espavilades ja comercialitzen el ‘kit del feriante’, amb fanalets de paper, embotits (inclòs pernil ibèric), tastavins i ampolles a discreció de camamilla o fino, que cada firaire barrejarà al seu gust a fi d’obtenir el típic ‘rebujito’. Les peixateries ofereixen productes variats per fregir a casa i també marisc, i els més còmodes sempre poden recórrer a les parades de fregits que, durant tot el confinament, serveixen a domicili.
Cortines i fanalets a mà
No hi ha caseta que es preï sense decoració ni banda sonora. Els més traçuts ja preparen fanalets de paper o fotografies d’altres anys per adornar les parets, tot i que faltaran les emblemàtiques lones de ratlles vermelles, verdes i blanques. I n’hi ha prou de fer un cop d’ull a qualsevol xarxa social de música per comprovar com en els últims dies han proliferat les llistes de reproducció de sevillanes. Alguna marca de begudes fins i tot ha improvisat una escola de ‘palmas’ aquest diumenge per ensenyar com es marca el ritme, fent una crida que l’aplaudiment de les 20.00 hores als sanitaris es faci aquest dimarts de fira al compàs de sevillanes. «Tenint en compte la sensibilitat i el respecte pels qui s’estan deixant la pell aquests dies, presentem un programa per viure la fira des de casa. Una festa que mai oblidarem, i humilment volíem ser allà», explica Bernardino Rodríguez Quirós, responsable de Puerto de Indias, una ginebra sevillana elaborada en una de les destil·leries més antigues i amb més tradició d’Andalusia.
Caseta virtual i solidària
Notícies relacionadesI aquells als quals la celebració a casa se’ls quedi curta sempre tindran l’opció de rememorar festejos taurins d’altres anys a l’ordinador o fer un tomb pel Real de la Feria, tot i que sigui de manera virtual. Aquests dies, els operaris s’afanen a desmuntar la portada, que estava a mig construir, i el terreny on s’havia de celebrar la festa tornarà a ser erm. Però en el món digital, l’espai lluu impecable, amb les seves casetes atapeïdes i fins i tot un comptador a la portada –aquesta que ningú veurà encesa aquest any– per recordar que, a les 20.00 hores, toca deixar de ballar i aplaudir els que combaten el coronavirus des de primera línia.
«Vam veure que la gent estava desesperada, després de tants dies de tancada, que ens han tret la Setmana Santa, la Feria, i pensem que era una manera d’alleujar-se i evadir-se de la realitat», explica Gabriel Carvajal, de l’empresa Virtual Soft. En tot just dues setmanes, aquesta empresa sevillana especialitzada en experiències immersives va dissenyar una plataforma des de la qual qualsevol pot fer un tomb pel Real i visitar alguna del miler de casetes que s’instal·len cada any per escoltar flamenc. La proposta, afegeix, té a més un rerefons solidari, ja que qualsevol visitant pot ‘adquirir’ la seva pròpia caseta i els diners recaptats es donaran al Banc d’Aliments i Càritas «per ajudar les famílies que ho estan passant realment malament» i, de passada, recordar que la fira és, sobretot, un estat d’ànim.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació