CRIDA A LA CALMA
Els metges recorden que l'anomenat xoc pediàtric és «molt infreqüent»
Els serveis sanitaris constaten en els últims 15 dies diversos casos «inusuals» de menors d'edat amb fort dolor abdominal, diarrees i vòmits
Els xats de pares i mares estan bullint amb una informació interna de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) que alerta d’una síndrome infantil caracteritzada per un quadro inusual de dolor abdominal, acompanyat de diarrea o vòmits i no necessàriament febre. Els pacients, també adolescents, poden evolucionar en poques hores cap a un xoc, amb taquicàrdia i hipotensió.
Des de fa unes dues setmanes, els serveis d’emergència han detectat diversos casos així de nens i nenes (adolescents inclosos). La majoria ja estan a casa seva i estan bé, tot i que n’hi ha alguns que han requerit ingrés hospitalari (al Niño Jesús de Madrid hi ha diversos pacients). N’hi ha que han donat positiu en el test del coronavirus i n’hi ha que no.
Davant del pànic desencadenat entre els progenitors, l’AEP ha fet una seriosa crida a la calma i ha recordat que es tracta d’un quadro clínic «molt infreqüent» del qual s’han descrit pocs casos a Espanya i per al qual hi ha «tractament conegut». A més, de moment, no hi ha prou evidència científica per relacionar aquesta síndrome amb la nova malaltia Covid-19. En tot cas, els metges recorden que el coronavirus que castiga el planeta és nou i, per tant, pot tenir comportaments inesperats.
Insistint en la calma, els professionals de l’AEP recorden una vegada més que, en la majoria de les ocasions, la nova malaltia Covid-19 «cursa de manera lleu» en els menors.
L’alerta llançada per part de l’AEP és una comunicació interna i professional dirigida exclusivament a sanitaris (no al públic general). No obstant, va circular com la pólvora per WhatsApp. Davant el pànic paternal desencadenat, l’AEP ha fet un comunicat públic recordant la infreqüència de la síndrome. L’alerta interna prèvia «és la manera d’informar àgilment a tots els pediatres, els que estan a la primera línia d’atenció sanitària, pediatres de capçalera i d’urgències hospitalàries. Aquest tipus de comunicacions constitueixen un procediment habitual en el marc de les malalties infeccioses. Aquest coneixement fa possible un diagnòstic de sospita primerenc davant patologies que requereixen una intervenció immediata», recorden fonts de l’AEP.
Aquesta patologia, registrada en nens sense malalties prèvies, s’ha detectat també al Regne Unit i Itàlia i ha posat en alerta les autoritats sanitàries. El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha confirmat aquest dimarts la mort de diversos nens afectats per aquesta síndrome.
Tant positius com negatius de Covid-19
L’AEP també té constància que la síndrome afecta tant nens que van donar positiu com nens que van donar negatiu en els testos. En aquest sentit, la nota apunta que «el dolor abdominal i els símptomes gastrointestinals s’han associat a inflamació cardíaca (miocarditis) i s’ha observat en alguns nens amb PCR positiva per a SARS-CoV-2 i també amb PCR negativa. En alguns d’aquests pacients amb PCR negativa s’ha detectat serologia positiva de SARS-CoV-2».
I conclou que «tot i que es desconeix si es tracta de només d’una associació temporal, aquests casos s’han descrit a Itàlia, el Regne Unit, França i Bèlgica almenys, per la qual cosa els pediatres d’aquests països estan sent advertits». I demana als pediatres que «davant de l’aparició d’alguns d’aquests símptomes es recomana tenir un alt índex de sospita, monitoritzar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent a un hospital pròxim».
Crida a la calma de l’AEP
En aquesta línia, la doctora Cristina Calvo, de l’Hospital de La Paz de Madrid, remarca que els pediatres de l’atenció primària ja estan avisats per actuar ràpid i ha destacat que tot i que és una síndrome «extremadament rara i infreqüent», «té tractament conegut». Calvo ha insistit que aquesta síndrome ha coincidit en el temps amb el Covid-19 però «no és clar si hi té relació causal».
Simón: «No hi ha prou informació»
Notícies relacionadesSobre aquesta qüestió s’ha pronunciat Fernando Simón en la roda de premsa diària sobre l’evolució del coronavirus. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha assenyalat que «no hi ha suficient informació» que els casos de xoc pediàtric en nens tinguin relació amb la malaltia Covid-19.
L’opinió de Simón va en la línia del que sosté l’AEP, que insisteix que «de moment no s’ha establert» si els casos de xoc pediàtric en nens que s’estan observant «són una coincidència en el temps amb la pandèmia o té algun tipus de relació causal».
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global