recerca per frenar Covid-19
El CSIC inicia els assajos en animals per a la vacuna contra el coronavirus
El grup que lidera Mariano Esteban desenvolupa un antídot basat en una modificació del virus utilitzat en l'erradicació de la verola els anys 70 del segle XX
Una vegada finalitzada aquesta etapa, es passarà a la fase clínica amb humans, que al seu torn té diverses proves abans que sigui provada en persones exposades a Covid-19
undefined52518297 madrid 27 02 2020 sociedad entevista a isabel sol virolog200227181851 /
Investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), iniciaran la setmana que ve els assajos preclínics amb animals una vegada que ja han obtingut un candidat a vacuna contra el SARS-CoV-2.
El grup que lidera Mariano Esteban amb Juan García Arriaza està desenvolupant una vacuna basada en una modificació del virus utilitzat en l’erradicació de la verola els anys 70 del segle XX.
En concret, utilitzen una soca molt atenuada del virus vaccí (anomenat MVA), de la família del virus de la verola, com a vector viral per inserir-li gens del nou coronavirus que puguin induir una bona resposta immune contra el SARS-CoV-2.
Ebola, zika i chikungunya
Hi ha possibilitats reals d’induir protecció utilitzant aquesta aproximació amb una sola dosi de la vacuna, cosa que s’ha aconseguit en projectes anteriors del laboratori per a la generació de vacunes contra l’Ebola, el Zika i el chikungunya.
D’aquesta manera, la recerca del grup d’Esteban arrenca una nova fase en el desenvolupament del seu projecte de vacuna.
El procés de generació d’una vacuna passa per diverses fases, que necessiten diversos mesos cada una.
En primer lloc, la generació del prototip de vacuna al laboratori, mitjançant assajos en cèl·lules en cultiu, en el cas de la vacuna que investiga aquest grup, aïllant virus recombinants que expressin de forma estable el gen del coronavirus SARS-CoV-2 rellevant en protecció. Aquesta fase ja ha sigut completada.
En la segona fase es poden començar els assajos preclínics amb models animals, amb l’objectiu de demostrar que la vacuna és immunogènica i eficaç, és a dir, que produeix una resposta immune protectora contra el patogen, i que és segura i no causa efectes adversos.
Una vegada finalitzada aquesta etapa, es passa a la fase clínica amb humans, que al seu torn té diverses etapes. En primer lloc, s’avalua la seguretat en voluntaris sans, que no tenen la malaltia, per confirmar que la vacuna no indueix efectes adversos.
Notícies relacionadesDesprés s’estudia l’eficàcia en persones que estan exposades al virus, per confirmar que es genera resposta immune i que aquesta resposta immune, protegeix.
De manera paral·lela, s’ha d’estudiar la manufactura de la vacuna a gran escala per confirmar que es poden obtenir les milers de dosis necessàries per a la població i que conserva les propietats amb què s’havia dissenyat, mantenint la seva eficàcia i seguretat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia