Tornen les picades
Les fortes pluges d'abril acceleren l'aparició de mosquits
Els tècnics fumiguen els camps del Baix Llobregat per reduir les molèsties
L'OMS afirma que aquests artròpodes no transmeten el coronavirus
zentauroepp53275614 soc prat fumigacion escales200430170114
Els primers mosquits de la temporada ja ha aparegut gràcies, entre altres causes, a les recents i intenses pluges del mes d’abril. Els diminuts i molestos tigre, per exemple, ja han fet aparició aquests dies a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), primera localitat catalana que els va detectar fa 15 anys, tot i que més intensa ha sigut l’aparició aquests dies d’una altra varietat, també molesta, al Baix Llobregat, on s’ha començat a fumigar.
En plena pandèmia de la Covid-19, a molts els ve en ment el dubte sobre una possible transmissió del nou coronavirus a bord del mosquit. «Ni del tigre, ni de cap mosquit que coneguem tenim evidència de transmissió de cap coronavirus», precisa el director del Servei de l’Àrea Rural i Natural del Baix Llobregat i investigador del CReSA-IRTA, Carles Aranda.
Sí s’ha descrit que el mosquit tigre té la capacitat d’actuar com a transmissor d’altres malalties, com les produïdes pel virus chikungunya, el dengue i el zika. «Ni grip, ni sida ni tuberculosi es transmeten per artròpodes», assenyala Aranda.
«El de la Covid-19 és un virus nou i sempre es pren una precaució, és normal, però no és el que s’espera. L’OMS ja ha emès un comunicat dient que els mosquits no transmeten aquest nou virus», afegeix Aranda.
Proliferació de larves
Una cosa que sí que ha preocupat aquests dies als qui controlen les poblacions d’artròpodes ha sigut la proliferació de larves del mosquit Aedes caspius, una espècie autòctona i molt comuna en zones agrícoles inundables del Baix Llobregat, el delta de l’Ebre o el Baix Empordà.
L’excepcionalitat d’aquest mes d’abril que ha deixat més de 200 litres de pluja en tan sols tres dies i les inundacions que han provocat a les finques rurals del Baix Llobregat han obligat als tècnics a fumigar tota la zona per evitar picades a la població.
Protecció en la fumigació
Durant sis dies seguits han tractat l’àrea, especialment a les perifèries més pròximes a les poblacions del Prat de Llobregat, Viladecans i a Begues, en concret als voltants de la riera. I ho han fet en condicions també excepcionals per a ells per la crisi de la pandèmia, amb menys personal i la necessitat de la deguda protecció, una sola persona o màxim dos per vehicle i sense poder aplicar el tractament aeri, només a nivell terrestre. Però s’havien d’afanyar a fer-ho.
«El nostre tractament consisteix a aplicar un producte biològic que actua sobre les larves. Aquestes tarden entre cinc o deu dies, depenent de la temperatura, a desenvolupar-se a l’aigua fins i tot ser l’adultes –mosquit–, després ja no podem fer res», explica Aranda. Segons explica l’expert, «l’eclosió de les larves va per onades. Ara fins a unes noves inundacions no n’hi tornarà a haver cap altra».
Alta agressivitat
Els tractaments són clau ja que aquests mosquits són molt agressius. «Piquen de dia i de nit, tot i que difícilment entren a les cases. La majoria de focus crien en zones naturals la visita de les quals aquests dies està tancada al públic, però si no féssim els tractaments afectarien els operaris, la gent de manteniment, als pagesos de l’entorn i als veïns de les zones habitades més pròximes», detalla Aranda. A més, la proliferació de mosquits afecta al Baix Llobregat a la zona de platges, parcs i a l’aeroport.
Els primers indicis d’activitat reproductora del mosquit tigre, que ja s’estan registrant aquesta primavera, «no van tan vinculats a les pluges, sinó a menors concentracions d’aigua en recipients, dipòsits de cinc o sis dies, o una mica més, a l’exterior, és on es troben a gust», puntualitza el codirector del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Roger Eritja.
Notícies relacionadesEritja és, a més, responsable d’Entomologia en el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert creat i dirigit des del CEAB/CSIC, CREAF, amb el recolzament de l’Obra Social ”la Caixa”. Mosquito Alert és una eina que permet a tota la ciutadania aportar imatges i localització de mosquits tigre sobre el terreny, mitjançant una aplicació al telèfon mòbil. Aquesta primavera ja s’han fet 100 observacions de mosquit, de les quals 11 són de mosquit tigre.
Tal com explica Eritja, «el mosquit tigre encara es troba en fase d’expansió a la península Ibèrica i a tot el món». Des del seu descobriment, el 2004, a Sant Cugat –de la mà de Carles Aranda–, la reacció en les persones, que a l’inici eren molt importants, han baixat molt, per la progressiva immunització de la població davant aquesta picada», afirma Eritja. En la corba de presència del mosquit tigre s’espera la màxima activitat a mitjans d’agost.
Com prevenir les picades del tigre
Ja que les larves de mosquit tigre es troben a gust en petits dipòsits d’aigua, estancada durant diversos dies, la primera recomanació per evitar la seva aparició és assegurar que no tinguem aquests dipòsits en balcons, terrasses, patis i jardins al nostre abast. S’aconsella buidar plats que retinguin sobrants d’aigua sota els testos o restes d’aigua en cubs o altres recipients. Tot i que dins de les cases no solen criar, també s’aconsella renovar l’aigua de gerros, per exemple, i es poden col·locar mosquiteres per evitar-ne l’entrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"