Castells vol «una fórmula de consens» amb les comunitats per reduir les taxes universitàries

«Vostès em donen un numeret i jo parlo amb Hisenda», ha sigut el tracte del ministre d'Universitats amb les autonomies

castells pide a las ccaa que calculen / periodico

5
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, i les comunitats autònomes intentaran arribar a «una fórmula de consens» sobre les taxes universitàries en els pròxims dies després d’haver-se reunit aquest dijous a l’aprovar el Govern l’eliminació del sistema de forquilles per fixar els preus.

És el que es desprèn de la reunió de la Conferència General de Política Universitària –integrada pel ministeri i per les conselleries del ram–, que de manera telemàtica ha durat més de tres hores amb la presència de totes les autonomies i en la qual Castells ha presentat la seva proposta de baixada de les taxes universitàries.

Arribar a una fórmula de consens

Després de les paraules del ministre, s’ha produït un intercanvi d’opinions amb les comunitats i s’espera, com ha assenyalat en una nota Universitats, que pròximament s’intenti arribar a «una fórmula de consens».

Fonts del ministeri han especificat que la proposta de Castells per reduir les taxes universitàries ha sigut acollida «positivament», tot i que algunes comunitats han de fer «l’estudi pressupostari corresponent» de cara a aquest objectiu.

«Em donen un numeret i parlo amb Hisenda»

El ministre ha explicat que ha demanat a les comunitats autònomes que calculin el cost que els suposaria reduir el curs vinent el preu de la primera matrícula de grau per valorar amb el Ministeri d’Hisenda la viabilitat d’aquesta mesura. «Vostès em donen un numeret i jo parlo amb Hisenda per veure fins on podem arribar», ha sigut el tracte de Castells amb les autonomies.

Segons ha explicat Castells al Congrés, el Ministeri d’Hisenda de María Jesús Montero requereix aquestes xifres per compensar pressupostàriament les comunitats. «No m’han dit que sigui impossible, però necessito el numeret», ha assegurat Castells. 

Segons fonts del Ministeri d’Universitats, la proposta de Castells ha tingut una «bona acollida» entre els representants autonòmics que han participat en la Conferència General de Política Universitària.

El departament de Castells assegura que durant la reunió virtual s’ha produït «un intercanvi d’opinions cordial i constructiu que continuarà en els pròxims dies per intentar arribar a una fórmula de consens» entre el Govern i les comunitats.

Recuperar fins i tot les taxes del 2011-2012

L’objectiu del ministeri és reduir les taxes de primera matrícula de grau aquest primer any, per continuar rebaixant progressivament la resta de les taxes de grau i taxes dels ensenyaments de màster en els pròxims cursos, apunten des d’Universitats, fins a recuperar els preus per crèdit que hi havia en el curs 2011-2012. Des d’aleshores, assegura el Govern, el preu mitjà s’ha encarit un 17%.

Derogar el sistema de Rajoy

Amb aquest propòsit, aquest dimarts passat es va aprovar en el Consell de Ministres la derogació del sistema de forquilles per als preus públics de matriculació en els ensenyaments universitaris implantat el 2012 pel govern de Mariano Rajoy, que suposava un escull, segons Universitats, «per poder treballar, amb totes les comunitats autònomes, una baixada progressiva de les taxes a nivells previs al 2011, que beneficiï els estudiants i el seu accés a la universitat».

Un altre dels objectius que es marca el departament de Castells és harmonitzar el cost de la universitat per als estudiants davant la disparitat actual dels preus entre les comunitats autònomes. «Aquesta desigualtat territorial en la fixació de preus públics també genera problemes d’equitat en l’accés als estudis universitaris», apunten des del ministeri.

Segons les dades oficials, en el curs 2019-2020 el preu mitjà del crèdit universitari de grau en primera matrícula és de 17,03 euros, tot i que oscil·la entre les comunitats. Mentre a Catalunya o Madrid se supera aquesta mitjana, Andalusia o Galícia mantenen preus més baixos que les altres regions.

Va ser dimarts passat quan el Consell de Ministres va aprovar la derogació del sistema de forquilles instaurat el 2012, que va suposar un augment en el preu de la matrícula universitària, increment que va persjudicar l’alumnat.

A costa de les famílies

«Si bé és necessari augmentar els recursos de les universitats, no és equitatiu que aquest augment es produeixi a costa de les matrícules que han de pagar els alumnes i les seves famílies, particularment en un moment de tanta penúria econòmica com l’actual», ha recalcat Castells.

El sistema de forquilles que va fixar el PP va augmentar la disparitat entre comunitats i s’ha donat el cas que els crèdits de primera matrícula d’un grau universitari siguin el triple de cars a Catalunya que a Andalusia i Galícia.

En l’actualitat, segons el sistema de forquilles, per als estudis de grau els preus públics o el que paga l’alumne ha de cobrir entre el 0-25% dels costos en primera matrícula, entre el 30-40% en la segona, entre el 65-75% en la tercera i entre el 90-100% a partir de la quarta.

Es convocarà pròximament una nova reunió del CGPU per tancar el resultat final de les taxes per al curs que ve, han assenyalat fonts d’Universitats.

Un 17% més cares

Fa dues setmanes, en la seva primera compareixença davant els mitjans des que va assumir la nova cartera d’Universitats el mes de gener passat, Castells va afirmar que abaixar les taxes, que s’han encarit una mitjana del 17% des del 2012, és una de les seves «obsessions», tot i que en aquesta mateixa roda de premsa reconeixia que per aconseguir-ho és necessari augmentar el finançament de les universitats, una cosa que competeix a les comunitats autònomes, per compensar la pèrdua d’ingressos que suposaria aquesta mesura.

L’objectiu del Ministeri d’Universitats és reduir les taxes de la primera matrícula de grau aquest primer any, per continuar rebaixant progressivament la resta de les taxes de grau i les taxes dels ensenyaments de màster en els pròxims cursos, segons el departament de Castells.

Un altre dels objectius que es marca el departament de Castells és harmonitzar el cost de la universitat per als estudiants davant de la disparitat actual de preus entre comunitats autònomes. «Aquesta desigualtat territorial en la fixació de preus públics també genera problemes d’equitat en l’accés als estudis universitaris», apunten des del Ministeri.

El següent quadro recull el preu mitjà de la primera matrícula per comunitats autònomes en el curs 2011-12, abans de fixar-se el sistema de forquilles, i en el curs 2018-19:

CCAA 2011-12 2018-19

===================================================

Andalusia 12,20 12,62

Aragó 18,41 18,74

Astúries 17,13 16,28

Balears 15,63 16,13

Canàries 10,71 12,60

Cantàbria 12,61 13,03

C. i Lleó 14,87 21,78

C-la Manxa 12,90 15,81

Catalunya 20,11 33,52

P. Valencià 15,14 17,33

Extremadura 14,12 14,74

Galícia 11,89 11,89

Madrid 18,26 24,03

Múrcia 13,65 15,58

Navarra 18,24 19,65

País Basc 16,09 16,88

La Rioja 17,72 19,77

Notícies relacionades

UNED 15,20 15,52

ESPANYA 14,57 16,24.