Predicció militar
Un informe de l'Exèrcit preveu dos rebrots de l'epidèmia de coronavirus
El dossier afirma que «mai hi haurà un cent per cent d'immunitat adquirida»
«El perill més gran en el futur seran les aglomeracions», diu l'estudi
informe-ejrcito-coronavirus
Un informe de l’Exèrcit de Terra preveu que «hi haurà dues onades més d’epidèmia» de coronavirus, una més forta que l’altra, i les situa entre el 21 de novembre d’aquest any i el 21 de febrer del 2021, el primer rebrot, i el 21 de novembre del 2021 i el 21 de febrer del 2022 el segon.
L’estudi, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que ha avançat ABC, es titula «Informe qualitatiu de predicció d’a epidèmia llarg termini», i afirma que «es tardarà entre un any i un any i mig a tornar a la normalitat». El dossier ha sigut elaborat per la JCISAT (Direcció de Sistemes d’Informació i Assistència Tècnica), dins d’una sèrie d’informes sobre «entorn sociològic» que eleva per al seu ús oficial arran d’«informació obtinguda de fonts obertes».
La prospecció militar afirma «com a escenari més probable» que aquest estiu «descendirà el nombre de contagis. La calor alentirà l’expansió, però no l’aturarà completament». També creu que cap vacuna eficaç «podrà estar llesta fins al gener-febrer del 2021».
Malgrat que el virus atacarà de nou, els militars de l’Exèrcit de Terra creuen que «ja que existirà un nivell d’immunitat social més gran pel present brot, que es disposarà de més mitjans i es reaccionarà més ràpid, s’espera que la intensitat d’aquesta segona onada sigui menor. La possible tercera onada estarà ja molt disminuïda per disposar des del principi de vacuna i tractaments».
Els autors d’aquesta previsió qualitativa creuen que «mai hi haurà un cent per cent d’immunitat adquirida», i que «cap vacuna oferirà un cent per cent de protecció».
L’estudi sosté: «El coronavirus no desapareixerà, però la immunitat adquirida pels individus contagiats, els molt possibles tractaments eficaços que es descobreixin i la futura vacuna, determinarà que els problemes que sorgeixin siguin molt menors», i preveu també que «hi haurà un percentatge de casos de persones que havent-se contagiat tornin a fer-ho. Però el més probable és que, en aquests casos, els símptomes siguin molt més lleus i no de tipus pulmonar greu».
Recomanen una app
En el seu capítol de consideracions, l’informe estudia el fet que «el problema no és tant el nombre de casos severs o morts, sinó que s’acumulin tots alhora de nou i col·lapsin els serveis sanitaris».
Davant de la possibilitat d’un nou atac del virus, els militars consideren que «les mascaretes quirúrgiques habitualment utilitzades en l’ET (Exèrcit de Terra), serveixen per protegir d’altres si la persona que la porta està contagiada, però no serveixen en absolut per protegir-se del contagi. El problema és la falta de disponibilitat a Espanya de les FFP3». Aquest tipus de mascareta és la que té un percentatge de filtració d’aerosols de fins al 98%.
Els militars consideren que «seria extremament important disposar d’una aplicació de telèfon mòbil de control de contactes per a pròximes onades» i que «el perill més gran en el futur seran les aglomeracions».
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora
- Sánchez aplana els Pressupostos i allunya una remodelació del Govern