Activitat clau per a la conciliació

Obertes les inscripcions als casals d'estiu entre infinites incògnites

La Generalitat insisteix que encara no se sap si es podran fer i en quin circumstàncies i estudia opcions «quilòmetre zero» per minimitzar riscos

Des del sector del lleure educatiu consideren que aquest any els campaments urbans són més necessaris que mai per als nens després de mesos d'aïllament

zentauroepp47989020 casal200506203746

zentauroepp47989020 casal200506203746

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la famosa web (entre les famílies barcelonines) ‘T’estiu molt’, en què es recullen totes les propostes de campaments urbans de la capital catalana, un visible requadre vermell adverteix d’una obvietat al costat d’un senyal de perill: «l’oferta d’activitats de la campanya de vacances d’estiu està subjecta a l’evolució de la crisi de la Covid-19 i a les indicacions de les autoritats sanitàries sobre aquest tema». Malgrat aquest recordatori inicial –que ho marca i ho esborralla tot–, la web està activa i les inscripcions en marxa; inscripcions a una oferta de moment idèntica a la prèvia a la pandèmia, com si aquest estiu fos com qualsevol altre. L’únic que ha canviat ara per ara és la manera de sol·licitar tant les places com els ajuts econòmics, aquest curs de forma telemàtica.

Però és evident que aquest estiu serà diferent i la incertesa plana tant entre les famílies com entre els organitzadors dels casals, en alguns casos les mateixes famílies, a través de les ampes de les escoles. ¿Podran fer-se els casals? La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, no s’atreveix a respondre aquesta qüestió, la gran pregunta. «Estem treballant per, si finalment poden fer-se, tenir-ho tot a punt», afirma la responsable política de l’assumpte, que avança que estan pensant en uns campaments «molt quilòmetre zero». «¿Pot ser que els nens de Barcelona aquest any no puguin anar de colònies al Pirineu? Pot ser. Potser toca redescobrir Collserola. ¿Pot ser que en alguns territoris puguin començar els campaments abans que en d’altres? Pot ser», posa sobre la taula Oliva. Al contrari que l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat encara no ha tret les seves places per a aquest estiu. «No ho farem fins que tinguem més certeses», diu la secretària d’Infància.

Antídot natural

Sí que ha obert inscripcions la Fundació Catalana de l’Esplai, una de les grans patronals del sector, amb 68.000 places. No només les han obert, sinó que des de Fundesplai repeteixen que la campanya d’aquest estiu ha de ser «la millor de la història per al màxim nombre de nens possible». «Ho necessiten més que mai. Estem convençuts que les colònies són l’antídot natural dels efectes del confinament i tenim la responsabilitat de ser la punta de llança del retorn a la normalitat dels nens i els joves», afirma Josep Maria Valls, portaveu del fundació.

«Les beques menjador estan lligades al curs escolar, les colònies serveixen, a més, per assegurar l’alimentació dels nens a l’estiu»

Francesc Freixanet

Director de l’Institut Escola Antaviana

«Si tenim els nens sis mesos tancats o semitancats, al setembre ens trobarem amb uns nens deprimits, sobretot els d’entorns més desfavorits. És molt important que aquests nens tinguin l’oportunitat de sortir, d’experimentar vivències, de relacionar-se, de sentir l’afecte dels monitors... Les colònies han de fer-se sí o sí», diu Francesc Freixanet,  al barri barceloní de Roquetes, que també recorda la importància d’aquests casals en l’alimentació dels nens més vulnerables. «Les beques menjador estan vinculades al curs escolar, quan s’acaba el curs, s’acaben. Aquests nens també necessiten tenir assegurada una alimentació equilibrada i els casals també serveixen per a això», afirma.

Campament urbà l’agost del 2018 a Terrassa. / Arxiu

Un agost (gairebé) orfe

La directora territorial del Casal dels Infants del Raval, María José García, assenyala la necessitat d’ampliar les beques. «L’ajuntament només beca dues setmanes per nen i l’estiu té 13 setmanes», afirma García, que fa anys que fa aquesta reivindicació, però que la considera més necessària que mai a causa de les circumstàncies. Des del Casal –i sobretot des de les famílies–, també es reivindica ampliar l’oferta a l’agost i que s’obrin les escoles –totes les seves dependències– a les entitats que gestionen campaments urbans per poder assegurar disposar de prou espais per dur a terme els protocols de seguretat en què s’està treballant.

Notícies relacionades

Tant des de la Generalitat com des dels casals també treballen per generar una proposta pedagògica relacionada amb la Covid-19 que doni eines als nens per gestionar les emocions acumulades durant aquests mesos, per treballar el dol –molts nens han perdut els seus avis– o l’autocura.

Quant a les beques, des de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que «posaran els diners que facin falta» perquè ningú que compleixi els requisits es quedi fora, després de la malaptesa de l’estiu passat, quan es van denegar a més de 3.000 nens per falta de pressupost, cosa que finalment es va resoldre després de les queixes dels afectats. Finalment es van destinar 3,5 milions a aquestes beques que, com alertava la directora territorial del Casal dels Infants del Raval, cobreixen només dues setmanes per nen. «Aquestes són les beques de la campanya general d’estiu, per als nens més vulnerables hi ha altres ajuts que es gestionen des de serveis socials», diu una veu municipal. I, quant a la crítica per la poca oferta a l’agost, el consistori respon que hi ha una oferta de 10.500 places «que no s’han omplert cap any».  

El sector del lleure educatiu reclama beques universals