FASE 1

Revàlida per a Madrid, País Valencià i Andalusia

La bronca que va suscitar la seva frenada divendres passat centra l'atenció en els seus resultats

A més de Catalunya, aquestes tres comunitats i les dues Castelles demanen passar dilluns a la fase 1

zentauroepp53402319 soc feligreses valencia200513205041

zentauroepp53402319 soc feligreses valencia200513205041 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / Patricia Marín

Aquest divendres hi torna a haver examen, revàlida. Sis comunitats han demanat al Govern que dilluns els seus territoris, per complet o parcialment, entrin en la fase 1 de la desescalada i unir-se a les que ja hi són. Malgrat els intents de Fernando Simón de fugir de la terminologia acadèmica de l’aprovat o suspens, la bronca que van provocar els primers resultats ho fa impossible.

A més de Catalunya, han presentat sol·licituds Madrid, Andalusia, el País Valencià, Castella i Lleó i Castella-la Manxa. Els resultats se sabran al migdia, cosa que evitarà ‘incendis’ nocturns com el de divendres passat.

Madrid, canvis i bronca

La sol·licitud de Madrid va tornar a arribar tard, tot i que aquesta vegada només un parell d’hores i firmada. Des del govern d’Isabel Ayuso donen per fet que passaran a l’haver contractat més sanitaris i tècnics, a més d’haver augmentat la seva capacitat per fer proves PCR. Les poden fer «tots els dies de la setmana i 24 hores al dia», segons va ressaltar el conseller de sanitat, Enrique Ruiz.

La petició va arribar entre bronca interna i externa, més enllà de l’apartament de la presidenta. Ayuso va destituir un director general de salut, va nomenar substituta per a la dimitida Yolanda Fuertes, la directora general que es va negar a firmar la petició de fase la setmana passada i va ascendir a viceconseller de Salut Antonio Zapatero, director de l’hospital d’Ifema.

Des de fora, el socialista Rafael Simancas va insistir en les crítiques. «Espanya té tants morts perquè a Espanya hi ha Madrid», va assenyalar a La Sexta, abans d’assegurar que és «la tercera regió del món en letalitat» i apuntar que «alguna cosa hi haurà tingut a veure la gestió del PP».

La ‘desescalada’ valenciana

Pel sonor desacord públic que va expressar el president Ximo Puig, una de les grans incògnites era el País Valencià que va assegurar que no presentaria la petició si no estaven clars els criteris, ja que es manté la idea que hi va haver canvi en les regles del joc a mitja partida, però finalment ho va fer.

Ha demanat que passin els catorze departaments que es van quedar fora (que inclouen les tres capitals de província). Això sí, proposen que es redueixi notablement l’aforament d’actes a l’aire lliure i que al departament de la Ribera no es permetin les reunions de fins a 10 persones als domicilis.

Tots a una a Andalusia

Notícies relacionades

La petició d’Andalusia és que el Govern «rectifiqui» i Màlaga i Granada s’incorporin a la fase 1 com ja estan la resta de les províncies de la comunitat, però va més enllà i reclamarà que l’autonomia pugui passar per complet a la fase 2 el dilluns 25 de maig pel que la seva estada en aquesta primera etapa seria de només una setmana.

Dues Castelles, dos ritmes

A Castella la Manxa també esperen que Albacete, Ciudad Real i Toledo segueixin la línia de Conca. En canvi a Castella Lleó aprofundiran en la seva progressió per zones bàsiques de salut i demanaran l’avanç d’aquelles amb tres o menys casos per 10.000 habitants i un o cap en l’última setmana. A més, les illes que van entrar en fase 1 el 4 de maig han demanat anar a fase 2.

Temes:

Desescalada