PROTESTES
Els barris rics i ultres de Madrid desafien l'estat d'alarma
Grups ultradretans intenten crear una «xarxa de barris» contra el Govern Tres dels districtes més acomodats de la capital se sumen a les protestes
Els veïns d'un carrer del barri de Salamanca, on viuen famílies militars, religioses i tradicionals exigeixen cada nit la dimissió del Govern
Van néixer el 10 de maig. Es van batejar com Movimiento Barrio de Salamanca. I ara es diuen Resistencia Democrática. Uns dos-cents veïns d’una de les zones més riques d’Espanya protagonitzen cada nit una revolta contra l’estat d’alarma en què es crida ‘assassí’ al Govern i es demanen eleccions generals, mentre se sent l’himne nacional i el més marcial ‘La muerte no es el final’, oda en honor als militars caiguts. De vegades, els més entusiastes coregen «Sánchez ves-te’n ja» amb un to propi d’una afició enfadada amb el seu equip de futbol.
Ara, segons han confirmat fonts policials a EL PERIÓDICO, grups ultradretans proven d’estendre aquesta protesta i crear una «xarxa de barris» contra el Govern. De moment, les mobilitzacions ja han tingut repetides als districtes d’Aravaca i Pinar de Chamartín. Són tres dels quatre districtes amb més renda per càpita de l’Almendra Central de Madrid, segons dades oficials. I estan entre els onze més rics de tot Espanya, segons l’Agència Tributària.
La Banca March i Fuerza Nueva
El carrer de Núñez de Balboa, entre l’edifici de la Banca March i l’antiga seu nacional de Fuerza Nueva, la franja que alguns anomenen des de fa anys «zona nacional», és l’epicentre d’una revolta veïnal amb caires ultradretans. Aquí es manifesten cada nit persones amb mascaretes i banderes d’Espanya adornades de crespons negres. Fonts policials expliquen a EL PERIÓDICO el germen de la protesta: «La formen persones que ja odiaven el Govern, que anomenaven ‘socialcomunista’. Ara se’ls ha afegit un moment propici amb la crisi de la Covid-19. La crisi, les morts, que si el Govern els amaga la veritat...»
Les mateixes fonts admeten la seva sorpresa per la forma en què ha nascut aquest moviment de protesta. «Ha sorgit des del carrer, des d’un carrer, a les xarxes socials, i no al revés». I xifren entre el 20% i el 25% de veïns d’aquesta zona els que participen en les mobilitzacions. Una vintena de veïns han sigut identificats aquests dies per la policia i proposats per a sanció de 600 euros per no respectar les normes de l’estat d’alarma.
El PP primer; Vox segon
En les últimes eleccions, el PP va obtenir en aquest districte gairebé el 41% dels vots i Vox va ser el segon partit més votat, amb el 20% de suport. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, els va oferir el seu suport de forma explícita; el mateix que va fer l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, sempre que respectin les normes de l’estat d’alarma.
Notícies relacionades«Aquest és un barri molt peculiar», comenta un assistent a les manifestacions. «Molts ens coneixem de tota la vida. Aquí hi ha moltes famílies militars, gent religiosa, alguns pròxims a l’Opus Dei, matrimonis que van tenir molts fills, ara nets...». En les protestes es veuen juntes dues generacions, els més grans i joves d’uns 25 anys. «Molts estaven preparant oposicions per ser jutges, advocats de l’Estat o militars i això els ha trencat els plans», indica.
Els veïns que protesten parlen per grups oberts de Whatsapp i Twitter. Una presumpta analista d’intel·ligència, María Luisa Fernández, es presenta com a coordinadora. Va ser membre del Club Diálogos por la Democracia i número dos en la llista d’un partit polític anomenat CILUS el 2015. En els seus missatges, afirma que Vox és l’únic partit que està defensant les llibertats en l’estat d’alarma, demana la sortida de la Unió Europea i esmenta l’existència d’una operació Albatros per destituir Pedro Sánchez. També reclama un govern d’unitat nacional entre PP-Vox-Ciutadans i un PSOE «sense Sánchez».