informes del ministeri
Sanitat coneixia al febrer el risc «moderat alt» de brots de coronavirus
Alertava de l'«alta» probabilitat que arribessin al nostre país persones infectades per SARS-CoV-2 procedents de diferents províncies de la Xina
Els experts sanitaris europeus, entre ells Fernando Simón, van ignorar la gravetat de la pandèmia tres dies abans de l'esclat de la crisi a Itàlia
zentauroepp53263897 uci valencia miguel200429091536 /
El Ministeri de Sanitat coneixia ja al febrer el risc «moderat alt» que es poguessin produir brots de coronavirus com els que hi havia ja a Itàlia, que havien obligat a tancar algunes zones del nord del país i a prendre altres mesures com suspendre manifestacions, esdeveniments o competicions esportives.
I a principis de març, el Ministeri disposava d’un altre informe en el qual s’apuntava que podien donar-se casos d’alta transmissió del virus en esdeveniments socials de curta durada, com un dinar o una visita familiar. Fins i tot ja es tenia coneixement del problema del contagi entre els sanitaris que s’havia produït a la Xina per falta d’equips de protecció individual.
Així consta en dos informes del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) que dirigeix el doctor Fernando Simón i que estan datats el 24 de febrer passat i el 6 de març.
En el primer d’aquests documents, recollit per Europa Press, es feia una «avaluació del risc per a Espanya» i s'advertia de l’«alta» probabilitat que arribessin al nostre país persones infectades per SARS-CoV-2 procedents de diferents províncies de la Xina, així com d’altres llocs on s’estaven produint casos.
En aquesta avaluació es recollia l’advertència del Centre Europeu de Control de Malalties que hi havia un risc qualificat com a «moderat alt que es produïssin brots en altres països d’Europa similars al que estava tenint lloc a Itàlia.
De fet, l’informe del Centre que dirigeix el doctor Simón inclou les mesures de Salut Pública que havia adoptat ja el país veí just el dia anterior, el 23 de febrer, en les àrees i municipis en les quals «almenys una persona» havia resultat positiva en una prova davant el coronavirus.
Entre aquestes mesures aplicades a Itàlia, el CCAES cita: la prohibició d’entrar o abandonar les àrees afectades; la suspensió de manifestacions, esdeveniments públics i reunions públiques o privades en locals; la suspensió de viatges escolars i de classes en escoles i guarderies; el tancament de museus; la suspensió de competicions i altres activitats públiques amb l’excepció de l’aprovisionament de béns i serveis públics essencials.
Les autoritats sanitàries italianes també havien establert una quarantena i vigilància activa d’aquells que havien estat en contacte estret amb persones afectades pel virus; la suspensió de determinades activitats laborals i tancament d’alguns comerços; les restriccions en el transport de passatgers amb excepcions definides i l’accés als serveis públics i comerços considerats essencials per a les necessitats bàsiques, amb mesures de protecció individual.
Però, malgrat incloure l’advertència del Centre Europeu de Control de Malalties de risc «moderat alt», l’esmentat informe del CCAES del 24 de febrer conclou que el risc global per a la salut pública a Espanya era «moderat», al·legant que els sistemes de contenció eren suficients.
«Si això passés a Espanya, tenim mecanismes suficients de contenció, que inclouen protocols clínics, una xarxa assistencial i de salut pública coordinada i capacitat suficient per al diagnòstic i tractament dels casos». Encara així, afegien que aquesta avaluació de risc es revisava constantment d’acord amb la informació disponible.
Transmissió en esdeveniments socials de curta durada
En un altre dels informes del Centre que dirigeix el doctor Simón i que està datat el 6 de març s’analitza al llarg de 27 pàgines la situació del coronavirus a la Xina i les dades que es disposaven fins aquell moment del país asiàtic. Ja en aquell moment s’alerta de l’existència de persones infectades que tenen una alta transmissió del virus fins i tot en esdeveniments socials de curta durada.
I també es posa de manifest un altre dels problemes a què es va enfrontar la Xina, que va ser l’alta infecció de sanitaris a l’inici de l’epidèmia per falta d’equips de protecció.
En aquest text es recullen les dades d’un estudi en què es descriuen 9 sèries d’infeccions secundàries com a conseqüència d’«esdeveniments socials de curta durada, com un menjar o una visita curta», a la Xina i altres països en els quals s’ha registrat una alta taxa de transmissió del virus.
De fet, es precisa que «per causes encara no conegudes, sembla que hi ha esdeveniments amb persones infectades que mostren una altíssima taxa de transmissió del virus» davant altres situacions en les quals la taxa de transmissió és molt menor.
La transmissió en centres sanitaris
En aquest mateix informe de 6 de març, quan la taxa de mortalitat al país asiàtic amb les dades conegudes era del 3%, també s’analitza la transmissió comunitària i en centres hospitalaris a la Xina.
Així destaca que en l’inici de l’epidèmia, es va publicar una alta transmissió intrahospitalària a treballadors sanitaris dels hospitals de Wuhan (40%), que després va anar descendint (2% en la sèrie de Guan). Però el 20 de febrer s’havien infectat de coronavirus 2.055 treballadors sanitaris a la Xina, dels quals el 88% procedien de Hubei.
No obstant, i segons les conclusions de la missió de l’OMS a la Xina, aquesta transmissió va descendir «dràsticament» una vegada que «es van prendre mesures de protecció individual adequades». I es veu reflectit, segons aquestes dades, en els 40.000 treballadors sanitaris que es van enviar a recolzar els de Hubei, entre els quals es van detectar pocs casos d’infecció, que van ser atribuïts a transmissió comunitària.
Precisament la falta d’equips de protecció individual (epis) ha sigut un dels problemes amb què s’ha enfrontat el sistema sanitari a Espanya i que ha provocat que la infecció s’estengués entre els treballadors sanitaris que atenien els malalts del virus.
Les autoritats sanitàries europees van ignorar la gravetat de la pandèmia
A més, tres dies abans de l’esclat de la crisi a Itàlia, els experts de Sanitat d’Europa van considerar «baix» el risc de propagació del patogen al continent, segons les actes de la reunió del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties, avançades per ‘El País’.
Notícies relacionadesLes 30 autoritats sanitàries, entre les quals Fernando Simón, que el 18 de febrer es van reunir dos dies a la seu del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) a Solna (Suècia) van ignorar la brutal amenaça del coronavirus.
En la trobada es tracta un problema que encara consideren que està sota control. Consideren els experts sanitaris «baix» el risc per a la població europea i amb prou feines hi ha alguns avisos sobre la perillositat del virus, la necessitat d’intentar veure si ja és a Europa, d’aconseguir els mitjans per fer-hi front i dissenyar mesures de prevenció.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao