espanya deixa enrere la fase 0 en la crisi del coronavirus
Madrid i Barcelona passen aquest dilluns a la fase 1 de la desescalada
Els barcelonins no podran abandonar l'àrea metropolitana perquè el Govern català va optar per les àrees sanitàries
El 53% de la població està en la primera etapa i el 47% ja passa a la segona
Dues setmanes després de l’inici de la desescalada, Barcelona i la Comunitat de Madrid, les dues zones més afectades per la pandèmia, han aconseguit la llum verda per enganxar-se al procés. El Govern ha aprovat la seva entrada a la fase 1 dilluns vinent, juntament amb l’altra gran endarrerida, Castella i Lleó. La majoria de les autonomies que ja van passar a aquesta etapa des del primer moment han passat a la següent, la 2, en la qual els bars ja poden atendre clients a l’interior dels locals.
En aquesta mateixa fase continuarà el País Valencià, diverses zones sanitàries catalanes, les províncies andaluses de Màlaga i Granada, i les de Toledo, Ciudad Real i Albacete a Castella-la Manxa. Són les províncies que no progressen perquè es van incorporar més tard a la fase 1 que la resta de les seves respectives comunitats, tot i que el conseller andalús, Jesús Aguirre, ha anunciat que exigirà una rectificació.
El mapa d’Espanya queda ara dividit entre el 53% de la població, 25 milions d’habitants que estan en la fase inicial, davant el 47%, 22 milions de persones que estan en la nova. Als primers els queda un mes i mig per arribar a la ‘nova normalitat’, si tot va bé. Als segons un mes.
Tots en fase 1, com a mínim
«Tot Espanya ja està en la fase 1 com a mínim, després de la bona feina que han dut a terme totes les comunitats autònomes», ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El país entra en una nova etapa de la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.
Sobre el polèmic canvi de fase de Madrid, reclamat des del primer moment per les autoritats autonòmiques i rebutjat encara ahir per experts i professionals, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat que la pressió política hagi fet que finalment el Govern hagi cedit. «La documentació que han enviat compleix els requisits exigits i no ha influït cap altre factor que els exclusivament tècnics i la màxima prudència», ha argumentat.
Barcelona, justet
La Generalitat de Catalunya va optar des del primer moment per la cautela i no va demanar el canvi de fase per a l’àrea metropolitana fins aquesta setmana. Les dues regions sanitàries catalanes que van arribar dilluns passat a la fase 1, Girona i Lleida, hi continuaran una setmana més, mentre que les tres que van entrar en aquesta etapa des del primer moment (Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu i Aran) accedeixen a la 2.
Barcelona ha estat a punt de no passar de fase, tenint en compte el caos de les dades transmeses per la Generalitat a Sanitat els últims dos dies. L’omnipresent Fernando Simón va arribar a insinuar que si el descontrol s’hagués produït dos dies abans potser no se li hagués donat l’OK.
Confinats a l’àrea metropolitana
Si la confusió de les dades segueix, no és descartable que hagi de tornar enrere. L’amenaça hi és. Però aquest no és l’únic problema que haurà d’afrontar. L’afany de la Generalitat a mantenir les regions sanitàries com a unitat territorial impedirà que els barcelonins puguin disfrutar d’un dels grans avantatges de la fase 1: desplaçar-se lliurement dins la mateixa província. No podran sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Els madrilenys podran, en canvi desplaçar-se a les segones residències de la Sierra de Guadarrama. I si Quim Torra no ho rectifica, continuarà així fins al 6 de juliol, com a poc.
Altres autonomies que havien optat per les àrees sanitàries se n’han adonat i han rectificat a temps, tot i que alguns departaments hagin hagut de continuar en la fase 1 una altra setmana addicional. El cas més rellevant ha sigut el del País Valencià. Gairebé la meitat de les seves àrees sanitàries podien passar a la 2 i hi han renunciat per tornar a la demarcació provincial que garanteix més mobilitat. Castella i Lleó ha fet una cosa similar i les seves nou províncies es queden a la 1.
Reacció cauta d’Ayuso
Notícies relacionadesLa presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (tots dos del PP), ha reaccionat aquesta nit amb cautela i han deixat les reivindicacions al marge per concentrar-se a demanar prudència als ciutadans. «Em quedo amb el que és positiu, que passem de fase i han reconegut que complim els requisits», ha dit Ayuso. Semblen, ara sí, conscients del risc que corren si es produeix un rebrot que no poden controlar.
L’administració regional ha registrat aquesta setmana un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, en què sol·licita com a mesura cautelar anar a la primera fase i recorre les ordres que sustenta l’estratègia de desescalada de la fase 1 i 2. Ara retirarà la petició de la mesura cautelar, però seguirà endavant amb la demanda per «conèixer perquè els van denegar les anteriors peticions».
Salvador Illa Província de València Comunitat de Madrid Andalusia País Basc Catalunya Desescalada Coronavirus
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació