investigació
En marxa un estudi d'àmbit estatal sobre autòpsies a morts per Covid-19
Una desena d'hospitals, entre els quals, el Clínic, faran un total de cinc necròpsies per millorar les estratègies terapèutiques davant el virus
S'examinaran mitjançant microscopi electrònic les mostres extretes de pulmó, ronyons, múscul i cor dels cadàvers
coronavirus-catalunya
El Complex Hospitalari de Navarra (CHN) i el Clínic de Barcelona són dos dels hospitals seleccionats per participar en l’estudi sobre autòpsies a pacients morts per Covid-19 que lideren les societats espanyoles d’Anatomia Patològica (SEAP) i de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).
Cada un dels deu hospitals participants en aquest estudi multicèntric realitzarà cinc autòpsies, fins a completar-ne un total de cinquanta, que permetin conèixer millor els mecanismes d’evolució de la malaltia a través de les troballes en els teixits i òrgans analitzats, a fi de millorar el disseny de les estratègies clíniques i terapèutiques davant la Covid-19.
Alicia Córdoba, cap d’Anatomia Patològica del CHN, servei responsable de fer les necròpsies en aquest centre, ha explicat que «al llarg d’aquestes setmanes ha anat augmentant el coneixement sobre la Covid-19 i han millorat els tractaments. Això ha portat a la millora de la supervivència i, quan no ha sigut possible, ha allargat la durada de la malaltia, cosa que segurament farà més evident les possibles seqüeles en l’organisme.»
Segons es recull en les condicions de l’estudi, «la realització d’autòpsies sistemàtiques i reglades» pot ajudar a millorar el coneixement sobre la patogènesi de la malaltia, tot i que es reconeix que, fins al moment, «les evidències procedents d’estudis necròptics són molt limitades».
Segons puntualitza Alicia Córdoba, «en les fases inicials de la malaltia, la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica va recomanar no fer autòpsies de pacients amb Covid-19».
Entre les raons que proporcionava la SEAP per a aquesta recomanació es trobaven tant el risc de propagació del virus a través d’aquest procediment ‘post mortem’, com l’escassetat en aquell moment de sales de necròpsia que reunissin els adequats nivells de seguretat.
En concret, els hospitals participants en l’estudi per al qual ha sigut seleccionat el CHN han de reunir la condició de disposar d’una sala d’autòpsies amb nivell de bioseguretat BSL3, que, entre altres condicions, ha de comptar amb un sistema de filtrat d’aire d’alta eficàcia (HEPA), que permeti interceptar partícules microscòpiques de poques micres de mida.
Aquestes sales, a més, han d’estar separades de la resta de les zones d’activitat i han de poder precintar-se per a la seva desinfecció. En la mesura possible, el material que es faci servir en el procediment ha de ser d’un sol ús, ha detallat en un comunicat el Govern de Navarra.
El personal encarregat de dur a terme les necròpsies, per la seva part, ha d’anar equipat també amb equips especials de protecció individual. Els quatre professionals del servei d’Anatomia Patològica del CHN que realitzaran les necròpsies han rebut entrenament específic per part de Salut Laboral per a l’ús dels equips i del material, així com de la preparació de la sala.
Desenvolupament de l’estudi
L’estudi pretén correlacionar les troballes obtingudes en l’autòpsia amb «l’expressió clínica i biològica dels pacients», és a dir, amb la simptomatologia observada, així com amb el resultat de les proves analítiques, radiològiques i la resta de la informació mèdica. Per a això, resultarà d’especial interès la recollida de les dades demogràfiques, clíniques i epidemiològiques dels pacients analitzats.
A més de l’anàlisi dels teixits obtinguts en la necròpsia, s’examinaran mitjançant microscopi electrònic les mostres extretes de pulmó, ronyons, múscul i cor, i s’investigarà la presència de SARS-CoV-2 (coronavirus) a fetge, ganglis limfàtics i grans vasos, a més d’als òrgans indicats. Així mateix, s’efectuaran cultius de les mostres pulmonars amb l’objectiu de detectar possibles sobreinfeccions per fongs o bacteris.
Notícies relacionadesEls centres participants en l’estudi, a més del CHN, són els madrilenys Hospital Universitari Ramón y Cajal, Hospital Universitari Puerta de Hierro, Hospital Universitari 12 de Octubre i la Clínica Jiménez Díaz; hi participa també l’Hospital Clinic, de Barcelona; els centres andalusos Hospital Universitari Virgen del Rocío, de Sevilla, i l’Hospital Universitari Reina Sofía, de Còrdova; així mateix, el vitorià Hospital Universitari Araba/Instituto Bio-Araba; i finalment, l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla, de Santander.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034