FASE 1 DE LA DESESCALADA

Fumar a les terrasses augmenta el risc de contagi de coronavirus

La comunitat mèdica recorda que expulsar el fum del tabac incrementa el nombre de gotetes de saliva que expel·lim al respirar

zentauroepp53537727 madrid   26 05 2020  sociedad  coronavirus  reportaje de olg200526161828

zentauroepp53537727 madrid 26 05 2020 sociedad coronavirus reportaje de olg200526161828 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Un cafè. Un suc. Unes porres. Un pintxo de truita. Un vi amb gasosa. Unes ametlles. I un cigarret. Amb la fase 1 de la desescalada, les terrasses de les cafeteries han tornat a prendre les voreres de les ciutats. Això sí, amb el 50% de les taules i dos metres de distància entre cada una. Després de dos mesos i mig d’estricte confinament per combatre el coronavirus, els ciutadans tenen ganes d’acariciar la normalitat i la llibertat que suposa prendre alguna cosa en una terrassa. Fins aquí, tot perfecte. Ara bé, ¿què passa amb els fumadors? La comunitat mèdica adverteix: fumar i expulsar el fum del tabac (o d’altres dispositius) augmenta el nombre de gotetes de saliva que expel·lim al respirar (gotetes de Flügge) i, en conseqüència, les possibilitats de contagi de la malaltia Covid-19 augmenten.

El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar el 3 de maig les condicions imposades pel Ministeri de Sanitat per a la reobertura de les terrasses. Dins de l’article que es refereix a les mesures d’higiene –a més dels habituals dos metres entre taula i taula i la limitació d’aforament–, l’ordre deixa clara la necessitat d’«eliminar portatovallons, portaescuradents, setrills i altres estris similars». No esmenta específicament els cendrers, tot i que molts establiments també els han retirat de les seves taules. N’hi ha prou de passejar-se per diverses terrasses per corroborar que no hi són. L’empresa cervesera Mahou, de fet, ha dirigit als bars una informació titulada ‘Com reorganitzar la terrassa per complir les mesures de la fase 1’, en què específicament es diu: «A les taules no hi haurà elements comuns com portatovallons, cartes o cendrers».

«Al fumar i exhalar el fum s’expulsen diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses»

Carlos Jiménez-Ruiz

President de la Societat de Pneumologia

Un fumador, en una terrassa de Madrid, que ja està en fase 1 de la desescalada / DAVID CAstro

Gotetes respiratòries

Hi ha cendrers portàtils (com els que els fumadors educats i conscienciats amb el medi ambient utilitzen a les platges), així que és de suposar que qualsevol addicte a la nicotina es pot asseure en una terrassa i encendre el cigarro mentre disfruta del cafè i tira la cendra a la seva capseta o con de silicona. Sanitàriament, no obstant, no és la millor opció per esquivar el coronavirus. Ni per a ell ni per als altres, inclosos els no fumadors que són al seu voltant. «Al fumar i exhalar el fum, ja sigui tabac convencional o dispositius electrònics, s’expulsen diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses. A més, al fumar és inevitable portar-se la mà a la boca, el nas o la cara, la qual cosa facilita l’entrada del virus en l’aparell respiratori», explica el doctor Carlos A. Jiménez-Ruiz, pneumòleg i president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). 

No obstant, el director d’alertes sanitàries, Fernando Simón, en la seva compareixença de dimecres passat, va restar importància a la possibilitat que un fumador encomani per l’exhalació del fum del seu cigarro, tot i que va deixar clar que fumar no té res de bo.

Símptomes més greus de la malaltia

En plena Setmana sense Fum (del 25 de maig al 31), la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) adverteix que els fumadors tenen gairebé dues vegades més possibilitats de progressió greu de la malaltia provocada pel SARS-Cov-2 que els no fumadors. «Fumar incrementa tant la probabilitat de desenvolupar símptomes greus de Covid-19 com d’ingressar a les ucis, requerir ventilació mecànica i morir víctima d’aquesta malaltia», expliquen fonts de la semFYC, que ha escollit com a lema de la setmana sense tabac ‘¡Que bonic que és viure... sense fum!’, emulant el títol de la mítica pel·lícula de Capra i recordant que cada any el tabac mata directament o indirectament unes 52.000 persones a Espanya (vuit milions al món).

L’estudi francès de la nicotina, esbiaixat

Notícies relacionades

Un recent estudi francès va investigar la possibilitat que la nicotina pogués tenir efectes preventius en el coronavirus. El Ministeri de Sanitat ja va advertir de l’absència d’evidència científica d’aquesta hipòtesi. Els metges de família que integren la semFYC insisteixen en la confusió que va provocar l’estudi i deixen clar que un informe posterior va detectar «importants biaixos de selecció i d’observació» ja que, entre altres coses, excloïen els pacients que ingressaven a l’uci de tal manera que «els pacients més greus van quedar fora de l’estudi». 

El diumenge vinent (31 de maig) se celebra el Dia Mundial sense Tabac. La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) adverteix que el consum de nicotina i l’exposició al fum ambiental del tabac augmenten el risc de desenvolupar malalties respiratòries, cardiovasculars i càncer. La SEE fa una especial crida als joves perquè el tabac és la droga més consumida entre els adolescents. El seu consum diari se situa en el 9,8% dels que tenen edats compreses entre els 14 i els 18 anys.