PREUS CONCERTATS
El Govern i les comunitats acorden posar un límit als preus universitaris el curs que ve
A totes les comunitats, tret de Madrid i Catalunya, el màxim serà el preu del crèdit en primera matrícula que tenien el 2011
undefined52401397 madrid 21 02 2020 politica congreso de los diputados el 200221122619 /
El Ministeri d’Universitats i les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres posar un límit màxim als preus universitaris el curs que ve, cosa que implica que no podran augmenta i suposarà a més rebaixar el preu de les primeres matrícules en la majoria de les comunitats espanyoles.
L’acord ha comptat amb el vot «majoritari» de les comunitats i s’ha produït en una reunió telemàtica de les Conferència General de Política Universitària, presidida pel ministre Manuel Castells, que havia proposat als governs autonòmics fixar en un màxim de 18,46 euros el preu del crèdit de primera matrícula a tot Espanya, cosa que suposaria un 15% més del preu mitjà de crèdit universitari que existia en el curs 2011-2012, quan es van començar a encarir.
D’aquesta manera, la proposta del Ministeri obliga 10 comunitats autònomes a rebaixar els preus el curs que ve, sobre tot Madrid i Catalunya, que actualment superen aquests 18,46 euros per crèdit. Les set comunitats restants (Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia) no haurien de reduir els preus de la primera matrícula, perquè actualment ja són més baixos que en el curs 2011-2012.
Rebaixa de l’objectiu
El que s’ha acordat aquest dimecres rebaixa l’objectiu que plantejava el ministre Castells fa només unes setmanes, que era tornar els preus de les primeres matrícules universitàries als nivells de 2011-2012. Amb aquest objectiu, el Consell de Ministres va eliminar el 5 de maig el sistema de forquilles per a preus públics de matriculació en els ensenyaments universitaris que va introduir el 2012 el Govern de Mariano Rajoy.
Aquest sistema de forquilles va provocar, segons el Govern, un increment mitjà del 17% del preu del crèdit universitari, amb molta disparitat entre comunitats autònomes. Amb la derogació, Castells pretenia consensuar amb totes les comunitats un preu màxim de la primera matrícula universitària per al curs que ve, i el 7 de maig va demanar als governs autonòmics que calculessin l’impacte econòmic que suposaria tornar els preus als nivells del 2011.
«El tracte a què hem arribat amb les comunitats és que em donen un numeret i jo parlo amb Hisenda per veure fins on podem arribar», va explicar Castells aquell 7 de maig, al Congrés, després de la reunió de la Conferència General de Política Universitària.