ENQUESTA DE SALUT
El consum de tabac torna a baixar un 2% a Catalunya després del repunt del 2018
Uns 9.000 morts anuals estan relacionades amb aquesta causa, segons dades de la Generalitat
Els pneumòlegs avisen que fumar està vinculat amb un pitjor pronòstic per al coronavirus
zentauroepp53537723 fumar terrazas200526161737 /
El consum de tabac a Catalunya s’ha reduït al voltant d’un 2% aquest últim any: un 23,9% de la població adulta fuma, davant el 25,6% que fumava el 2018, segons les dades recollides per l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) el 2019. Aquesta nova baixada es produeix després del repunt registrat fa dos anys. A més, nou de cada 10 persones declaren disfrutar d’un entorn sense fum.
Tot i així, hi continua havent xifres preocupants. Una de cada sis morts anuals a Catalunya són atribuïbles al consum de tabac, cosa que suposa més de 9.000 víctimes a l’any. Segons l’ESCA 2019 al voltant de 25 morts diàries a Catalunya estan relacionades amb els cigarrets.
Les dades, que s’han fet públiques coincidint amb el 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac 2020, i que aquest any se centra a protegir els joves de la manipulació de la indústria i a prevenir el consum de tabac i nicotina, també s’emmarca en la XXI Setmana sense Fum, que té per lema ‘Desconnecta’t del cigarret, endolla’t a la vida’.
«El 77% de la gent adulta diu que l’últim mes ha vist publicitat falsament encoberta en pel·lícules i sèries. I el 91% dels menors de 25 anys enquestats també diuen que l’últim mes han vist escenes on surt gent fumant», denuncia Joan Lozano, coordinador del Grup d’Atenció Primària d’Abordatge al Tabaquisme de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). També critica la publicitat fraudulenta del tabac de cargolar, que ofereix la «falsa sensació» que és més segur. «Categòricament no ho és», afirma Lozano.
El paper de la primària
Aquest expert també assenyala que no el «sorprèn» que continuï la baixada de consum de tabac, una tendència que segueix la línia dels últims anys a excepció del 2018. Lozano també destaca el paper de l’atenció primària en la reducció d’aquest mal hàbit. El Programa Atenció Primària Sense Fum, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), ha aconseguit incloure el 100% dels centres d’atenció primària (CAP) catalans.
Notícies relacionades«En els CAPs es fan moltes activitats per deixar de fumar. Des de visites individuals, a tallers grupals liderats per metges i infermeres. Durant aquest confinament s’ha fet molt seguiment telefònic», destaca. A més, celebra que tampoc s’hagi percebut un augment del consum de tabac durant la quarantena. En l’actual context de la Covid-19, Salut insisteix que fumar està vinculat amb un pitjor pronòstic per a la malaltia.
El perfil del fumador
L’ESCA 2019 mostra que el perfil de la persona que fuma és diferent en homes i dones. Els homes que fumen tenen entre 15 i 44 anys, són de classe social baixa i tenen estudis secundaris. Les dones fumadores, en canvi, tenen de 45 a 64 anys, són de qualsevol classe social i tenen estudis secundaris. De l’enquesta també es desprèn que el consum de tabac és més elevat en homes de classe social baixa i en persones de nivells d’estudi secundaris.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034