cap a la nova normalitat

El 70% de la població, 35 milions d'espanyols, està des d'aquest dilluns en fase 2

Tot el País Valencià, Catalunya Central, Girona, el Garraf, Albacete, Ciudad Real, Toledo, Granada, Màlaga i Totana avancen en la desescalada

15 milions d'espanyols, fonamentalment de la Comunitat de Madrid, Barcelona i Castella i Lleó, segueixen en fase 1 i quatre illes passen a la 3

Niños paseando con sus padres por el centro de Barcelona, el 27 de abril.

Niños paseando con sus padres por el centro de Barcelona, el 27 de abril. / JOAN CORTADELLAS

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

A partir d’aquest dilluns, el 70% del país es troba en fase 2, mentre que quatre illes passen a la fase 3 després que ho establís així el Ministeri de Sanitat. D’altra banda, 15 milions d’espanyols, fonamentalment la Comunitat de Madrid, Barcelona i Castella i Lleó, seguiran en la fase 1.

Les províncies i àrees sanitàries que passen a la fase 2 són les següents: 

A Castella i Lleó, hi passa l’àrea sanitària del Bierzo, que comprèn les comarques del Bierzo i Laciana.

A Catalunya ho faran l’àrea sanitària de Catalunya Central, Girona, l’Alt Penedès i el Garraf.

Castella-la Manxa hi passen Albacete, Ciudad Real i Toledo.

Al País Valencià, les tres províncies.

A Andalusia, hi passen Granada i Màlaga, que són les úniques que faltaven. Així, tota la comunitat autònoma ja estarà en fase 2.

A Múrcia, hi passa Totana que era l’única localitat que faltava per arribar-hi.

a la fase 3 hi passen quatre illes.

A les Balears: Formentera.

A les Canàries: La Graciosa, Gomera i El Hierro.

Així ho va anunciar divendres passat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el doctor Fernando Simón, que va comparèixer en roda de premsa a la Moncloa juntament amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Això significa que a partir d’aquest dilluns més de 10 milions de persones s’incorporen a la fase 2. En total, gairebé el 70% de la població espanyola podrà fer les activitats recollides en aquella fase, cosa que suma aproximadament uns 32 milions d’espanyols. 15 milions de persones seguiran en fase 1 i uns 45.000 seran a la fase 3.

El ministre va recordar que el procés de transició a una nova fase es porta a terme seguint el procés de cogovernança establert. La decisió del pas de fase es va adoptar després de les reunions bilaterals que ha mantingut el Ministeri de Sanitat amb les respectives comunitats autònomes que han sol·licitat progressar de fase o aconseguir més flexibilitat en les mesures que apliquen en la fase que estan, com ha sigut el cas de Madrid.

A finals de la setmana passada, el ministre i el seu equip es van reunir amb els tècnics i consellers de nou governs regionals, als quals Illa va agrair «l’enorme feina que estan fent i la seva convençuda col·laboració per adoptar, en el procés de desescalada, decisions amb el grau més elevat de consens».

Segons el ministre, les decisions es prenen partint d’una anàlisi conjunta quantitativa i qualitativa de diferents paràmetres des d’un punt de vista integral.

Va recordar que Espanya ha passat de taxes de contagi del virus de més del 30% a un percentatge 30 vegades menor, però ha fet una crida a la prudència i a la responsabilitat. «El risc de possibles rebrots existeix i, per tant, la cautela és el millor aliat», ha assenyalat, i ha insistit que la millor recepta per arribar a la derrota del virus és mantenir un «comportament igual de responsable i exemplar» que durant el confinament.

Activitats a la fase 2

El Govern central va establir les mesures per a la fase 2 en l’ordre publicada el 16 de maig al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i dimecres passat es van publicar també una sèrie de flexibilitzacions de les fases 1 i 2, responent així a les demandes expressades per algunes comunitats autònomes.

Als territoris que es troben en fase 2, les persones de fins a 70 anys poden fer activitat física no professional o sortir al carrer a fer passejos a qualsevol franja horària excepte en la franja horària de les persones grans o dependents d’un cuidador (entre les 10.00 i les 12.00 hores i entre les 19.00 i les 20.00 hores), per evitar el contacte amb aquestes persones.

Així mateix, des de l’11 de maig aquestes franges horàries es poden adaptar en cada comunitat o ciutat autònoma d’acord amb les condicions meteorològiques.

També, des del dimecres 27 de maig, es podran fer passejos o fer senderisme des de vivendes que estiguin a més d’un quilòmetre de la muntanya.

Platges i piscines

Les persones d’una mateixa província, illa o unitat territorial en fase 2 poden accedir a les platges per banyar-se i fer activitats esportives, professionals o d’esbarjo, però de manera individual i sense contacte físic.

Les platges han d’establir una distribució espacial per garantir la distància de seguretat de dos metres entre usuaris i els grups no han de superar el màxim de 15 persones.

Poden obrir les piscines recreatives amb un aforament màxim del 20% de la capacitat de la instal·lació. En cas que els usuaris no puguin mantenir la distància de seguretat de dos metres, l’aforament s’ha de reduir.

Per accedir a les instal·lacions, els usuaris han de concertar una cita prèvia i abans de la seva obertura s’ha de portar a terme una neteja i desinfecció. Les superfícies que comptin amb un contacte freqüent s’han de desinfectar almenys tres vegades al dia.

Reunions de 15 persones i casaments amb fins a 100

Les reunions podran comptar amb un màxim de 15 persones, excepte en el cas de persones convivents i es podrà visitar la gent gran a residències i centres tutelats.

Però queden limitades als centres on no hi hagi casos confirmats de Covid-19, o on no hi hagi cap resident en període de quarantena.

Es podran celebrar casaments, però l’aforament no pot superar el 50% de l’aforament de les instal·lacions i, en cas de ser a l’aire lliure, la xifra no ha de ser superior a 100 persones. En espais tancats es poden portar a terme amb un màxim de 50 persones.

Quant a les vetlles, es podran celebrar amb fins a 25 persones si són a l’aire lliure i 15, si es produeixen en un lloc tancat.

Obertura de centres comercials

Els centres comercials podran obrir amb un 30% de l’aforament total, i l’aforament dins de cadascun dels establiments comercials ha de ser d’un 40%.

Els que acudeixin a aquests centres només podran utilitzar les zones comunes per transitar, però no podran quedar-s’hi.

També es podran tornar a celebrar seminaris i congressos científics o innovadors, però amb no més de 50 persones, i han de complir la distància de seguretat de dos metres. En cas de no poder-ho fer, han de disposar d’equips de protecció adequats al nivell de risc «assegurant el desenvolupament de tals activitats en condicions de seguretat, autoprotecció i distanciament social».

Notícies relacionades

Quant a les mesures que s’aplicaran per a la fase 3 i que de moment només s’aplicaran a quatre illes –Formentera, a les Balears, i La Graciosa, El Hierro i La Gomera a les Canàries– es publicaran dissabte al BOE. No obstant, entre elles hi haurà l’augment d’assistència a les vetlles, s’augmentaran els percentatges d’ús dels restaurants i les possibilitats de viatjar en transport públic i privat.