Atur juvenil i mal accés a la vivenda

Un de cada sis joves ha perdut la feina per la Covid-19

La pandèmia s'acarnissa amb aquest grup d'edat: els de 30 anys ja acumulen dues crisis, i s'ha frenat l'ascensor social

zentauroepp52920663 selectividad200325170750

zentauroepp52920663 selectividad200325170750 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El futur pinta més negre per als joves després de la pandèmia sanitària de la Covid-19. Si aquest grup d’edat ja tenia problemes d’atur i d’accés a la vivenda, la crisi del coronavirus provocarà que ara tinguin molt més difícil arribar a final de mes, ja que molts han perdut durant el confinament la feina –precària, majoritàriament–, o s’han vist obligats a interrompre els estudis.

L’Organització Internacional del Treball (OIT) alerta que la situació podria acabar en l’aparició d’una ‘generació de confinament’, una mena de nova ‘generació perduda’.

Segons l’OIT, un de cada sis joves al món ha acabat a l’atur per l’epidèmia. A Espanya, avisa aquest organisme de les Nacions Unides, ja hi ha risc que l’elevat atur juvenil es converteixi en un problema estructural. A més, «la quantitat d’hores treballades ha disminuït un 23% i el seu nivell d’ingressos també s’ha vist afectat de manera generalitzada», explica.

Per això, recomana posar en marxa un pla especial de garantia juvenil que ofereixi als joves sense feina i sense estudis una ocupació o una proposta formativa.  

Dos cataclismes en només 12 anys

Part de la joventut ‘més madura’ continuava patint les conseqüències de la crisi financera del 2008 i ara els ha agafat de ple aquesta. «Ja hem vist que al voltant de la meitat de la destrucció de l’ocupació que s’ha produït per la crisi del coronavirus correspon als joves [menors de 35 anys]», explica a Efe la investigadora de la Universitat d’Alcalá (Madrid) Marina Romaguera de la Cruz.

«L’ascensor social s’està frenant, si fins fa uns anys l’educació feia que els fills tinguessin més ingressos que els pares, això s’està frenant», apunta l’experta. 

Romaguera de la Cruz és una de les autores de l’últim informe de l’Observatori Social de La Caixa ‘Anàlisi de les necessitats socials de la joventut’, que conclou que la falta d’oportunitats professionals, l’empitjorament de les condicions laborals i els problemes en l’accés a la vivenda poden conduir que aquestes noves generacions se sentin excloses d’una societat que veuen cada vegada més injusta, cosa que contribuiria a debilitar la cohesió social.

Frustrats i sense emancipar

Segons aquest observatori, gairebé una de cada quatre persones d’entre 18 i 29 anys viuen en llars que tenen dificultats per arribar a final de mes.  De fet, gairebé la meitat dels que sustenten econòmicament una vivenda hi destinen més del 30% de la seva renda disponible.

Notícies relacionades

«Hi ha un informe del Banc d’Espanya que assenyala que els salaris d’aquesta generació són més baixos que els d’una generació anterior», apunta Romaguera. Segons la investigadora, entre els joves s’aprecien «sentiments de frustració i de desencant amb la societat; se senten abandonats per les institucions públiques». 

En aquesta línia, l’informe de l’OIT remarca que el 60% de les dones joves i el 53% dels homes joves enquestats veuen el seu futur professional amb incertesa o inquietud. A més, s’estima que al voltant de la meitat dels enquestats són vulnerables a l’ansietat i la depressió des del començament de la pandèmia.