Medi Ambient
WWF es mobilitza davant un «tsunami» de guants i mascaretes al mar
Una mascareta quirúrgica, de 4 grams de pes de mitjana, pot trigar fins a 400 anys a desintegrar-se
Aquesta «nova onada de plàstics sanitaris» pot convertir-se en microplàstics que arribin a l'organisme humà
un-tsunami-de-mascarillas-y-guantes-est-inundando-nuestros-ocanos-----un-tsunami-que-los-animales-confunden-con-medusas-o-se-quedan-atrapados-en- /
Davant el ressorgiment del plàstic per a ús sanitari pel coronavirus, que ha desencadenat un «tsunami» de residus que està arribant als oceans, WWF ha llançat la campanya ‘Recull el guant’, en la qual demana «civisme i col·laboració» ciutadana davant aquest greu problema ambiental.
Amb l’esmentada iniciativa, l’organització apel·la a la responsabilitat per dipositar els guants i mascaretes als contenidors de restes per protegir la salut i evitar que es contaminin encara més els rius i mars del planeta; a més demana un pla urgent de gestió dels residus de protecció de la Covid-19.
En pocs dies s’han generalitzat imatges de mascaretes i guants llançats «incívicament» a qualsevol lloc, podent contaminar les persones, i així mateix arribar al mar a través del clavegueram i rieres, com ja s’ha comprovat al Mediterrani i en altres mars del món, recorda l’ONG en un comunicat.
Atès que una mascareta quirúrgica, de 4 grams de pes de mitjana, pot trigar fins a 400 anys a desintegrar-se, segons WWF, l’escenari és «molt preocupant», especialment ara que s’acosta l’estiu i l’arribada de turisme en plena desescalada.
WWF tem que a mesura que avanci la desescalada al món, la contaminació embruti més les platges provocant la mort de tortugues i una altra fauna marina que confon els guants amb meduses i altres aliments.
Actualment, es calcula que 100.000 animals marins moren atrapats, asfixiats o enverinats pels plàstics cada any, segons l’organització.
Aquesta «nova onada de plàstics sanitaris» empitjorarà la situació, perquè acabaran convertint-se en microplàstics que poden arribar a l’organisme humà, adverteix.
Diferents informes de WWF mostren com cada any s’aboquen a la naturalesa 100 milions de tones de residus plàstics dels quals la dècima part acaba al mar, una xifra que augmentarà en cas de no gestionar correctament els residus sanitaris amb la crisi de la Covid-19.
L’organització adverteix que la contaminació per plàstics pot arribar a una situació «crítica» si no es prenen mesures decidides.
Per això, reclama que no es retrocedeixi «ni un pas» amb els compromisos adoptats per eliminar els plàstics d’un sol ús el 2021 i dona la benvinguda a l’Estratègia d’Economia Circular i l’avantprojecte de llei de residus aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres.