estudi del coronavirus
Troben diferències a la sang dels pacients greus i lleus de Covid-19
Aquesta descoberta pot contribuir a anticipar l'evolució de la malaltia en futurs contagiats i salvar moltes vides
Els científics han identificat en el plasma de 31 malalts analitzats 27 proteïnes en quantitats diferents segons la gravetat
zentauroepp53380334 coronavirus berlin200511132841 /
Un equip de la clínica universitària berlinesa de la Charité i de l’Institut Francis Crick londinenc ha detectat diferències a la sang entre pacients greus i lleus de Covid-19, cosa que pot contribuir a anticipar l’evolució de la malaltia en futurs contagiats.
Els científics han identificat a la sang de 31 pacients analitzats 27 proteïnes, presents en quantitats diferents segons la gravetat del contagi, precisa la Charité en un comunicat sobre l’estudi, publicat a la revista especialitzada ‘Cell Systems’.
Aquests perfils de biomarcadors permetrien als metges «avaluar a partir d’una anàlisi de sang en una fase precoç si un pacient amb Covid-19 desenvoluparà o no símptomes greus», ha dit Markus Ralser, director de l’Institut de Bioquímica de la Charité i cap d’equip a l’Institut Francis Crick.
«I això pot potencialment salvar vides. Com abans sàpiguen els metges quins pacients necessiten tractament mèdic intensiu, més ràpid podran aprofitar les opcions terapèutiques disponibles», ha explicat.
D’altra banda, l’ús d’aquesta tecnologia com a prova de diagnòstic aportaria claredat a l’hospital sobre la condició del pacient, «independentment de com el mateix malalt descrigui el seu estat», ha afegit.
En determinades circumstàncies els símptomes d’un pacient poden no reflectir l’estat real de malalt, «per això, una avaluació objectiva a partir d’un perfil de marcadors biològics pot ser molt valuosa», ha indicat.
A fi de trobar els biomarcadors adequats, l’equip liderat per Ralser va utilitzar els més moderns mètodes d’anàlisis per determinar amb gran rapidesa la quantitat de diferents proteïnes presents en el plasma de 31 pacients amb símptomes de Covid-19, des dels lleus fins als més greus tractats a la Charité.
D’aquesta manera, els científics van detectar un important nombre de biomarcadors de proteïna en el plasma, amb una concentració a la sang més alta o més baixa segons la gravetat de la malaltia.
Aquestes firmes moleculars van ser validades a continuació en un grup de 17 pacients amb coronavirus i 15 persones sanes.
D’aquesta manera, l’equip va aconseguir demostrar que les firmes de proteïna descriuen correctament en els pacients la gravetat de la malaltia segons els criteris de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Entre les 27 proteïnes que reflecteixen l’estat de l’evolució de la malaltia n’hi ha unes quantes que fins ara no s’havien relacionat amb una resposta immunitària.
Però entre els biomarcadors identificats figuren, també, per exemple, factors de coagulació i reguladors inflamatoris.
Algunes d’aquestes proteïnes influeixen en l’àmbit molecular sobre la proinflamatòria interleucina 6, que segons els primers estudis té relació amb símptomes greus de Covid-19.
Notícies relacionadesD’aquesta manera, una sèrie d’aquests biomarcadors ara identificats podrien representar punts de referència adequats per a noves teràpies, assenyala el comunicat.
L’equip de científics té previst ara analitzar com les firmes d’aquests biomarcadors canvien amb l’evolució temporal de la malaltia i aplicar l’estudi a un nombre més gran de pacients.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín