INICIATIVA OBERTA AL PÚBLIC

Els arxivers municipals construeixen la memòria del coronavirus

Barcelona i Castelldefels s'afegeixen a la iniciativa de l'arxiu de Màlaga per animar els ciutadans a enviar fotos, textos, arxius de so o dibuixos entorn de la seva experiència durant el confinament

agora-2

agora-2

1
Es llegeix en minuts
Begoña Fernández (Efe)

Els arxius municipals volen preservar la memòria del confinament i han engegat una campanya per recollir el testimoni dels ciutadans i que siguin ells els qui, amb les seves càmeres o els seus telèfons mòbils, deixin a les generacions venidores el llegat gràfic de més de dos mesos d’estat d’alarma. Quan queden uns dies perquè se celebri el Dia Internacional dels Arxius (el 9 de juny) i en un escenari marcat per la pandèmia, els arxivers reivindiquen que la memòria també es construeixi amb els documents populars, no només amb els textos administratius i oficials, i amb aquest objectiu s’han posat a escriure la història.

La iniciativa va néixer a l’Arxiu Municipal de Màlaga, i s’hi han afegit arxivers de tot Espanya. Un dels primers va ser l’arxiver de l’Ajuntament de Leganés (Madrid), Eugenio Vila-real. Vila-real explica que la idea és construir un llegat històric en què abundin les fotos però que estigui obert a narracions i reflexions dels ciutadans, expressades en escrits o en arxius de so. Altres municipis de Madrid com Rivas Vaciamadrid, Arganda, Morazarzal o El Molar s’han afegit al projecte, que ha tingut ressò en ciutats catalanes com Barcelona i Castelldelfels. L’Associació d’Arxivers de Catalunya ha donat instruccions als seus ajuntaments perquè s’afegeixin al projecte.

Fotos emotives

Notícies relacionades

«A data d’avui, amb més de dos mesos i mig de confinament hem rebut més de 2.000 imatges fotogràfiques i 200 vídeos i testimonis orals dels veïns», explica l’arxiver de Leganés, que destaca l’emotivitat de les instantànies. Aquestes consignen des dels espais buits dels dies més rigorosos del confinament fins a les imatges abstractes que volen ser metàfora de les sensacions produïdes per la tancada. Segons Vila-real, les fotografies també donen testimoni del que s’ha viscut a les residències geriàtriques i als hospitals, on fins i tot els sanitaris s’han convertit en fotògrafs gairebé professionals per relatar el dia a dia.

També els nens, els seus dibuixos d’ànim als treballadors sanitaris o als empleats de la neteja, tindran un lloc en els fons que construeixen els arxivers. «Èxit rotund»: així defineix l’arxiver de Leganés una idea que ha corregut per Twitter, Instagram i Facebook i de la qual ara cullen els fruits. De moment, a l’arxiu de Leganés no donen l’abast penjant fotos en el seu portal d’internet  i en què van recopilant «de tot»: la creativitat dels ciutadans ha resultat sorprenent.