la desescalada espanyola
Benvingudes fase 2 i fase 3, però amb molta cautela
Tots els territoris avancen cap a la nova normalitat, incloses les ciutats de Barcelona i Madrid
Els experts apel·len a la responsabilitat col·lectiva per evitar rebrots ja que «el virus segueix present»
zentauroepp53524345 madrid 25 05 2020 sociedad coronavirus unos trabajador200607180618 /
A partir d’aquest dilluns, Madrid i Barcelona, les ciutats més grans i més densament poblades d’Espanya, avancen cap a l’anhelada fase 2 del procés de desescalada. Les acompanyen l’àrea metropolitana nord i sud de la capital catalana, la regió de Lleida i Castella i Lleó. Totes les altres comunitats autònomes, des de Galícia fins a Andalusia, avancen ja a la fase 3. Però mentre el camí cap a la «nova normalitat» avança a poc a poc, els experts recorden que el virus segueix present i que, ara més que mai, cal apel·lar a la cautela, al sentit comú i a la responsabilitat col·lectiva.
«Encara hi podria haver milers de casos actius de la Covid-19 a Espanya. Molts sense diagnosticar. I molts altres d’asimptomàtics que, tot i que no ho sàpiguen, continuen propagant el virus. El risc del rebrot hi és», explica Enric Álvarez, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, un dels equips que al llarg d’aquesta pandèmia han estudiat l’expansió del virus sobre el territori. Fa unes setmanes, es calculava que els casos actius podrien arribar als 124.000. Però ara, mentre els registres històrics de la pandèmia s’ajusten, aquesta xifra ha quedat en l’aire. «No sabem amb seguretat quants n’hi ha, però sabem que hi ha més casos per sobre dels 5.000 detectats en les últimes dues setmanes. Per això hem d’actuar amb cautela», afegeix.
Informació clara i mascaretes ben posades
«Tots volem reprendre la nostra vida al més aviat possible, però el risc de contagi segueix present i hem de canviar algunes de les nostres rutines per adaptar-nos a aquest nou escenari», argumenta José Muñoz, investigador d’ISGlobal i cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic. En aquestes etapes de la desescalada, en què a poc a poc es va reprenent l’activitat, les normes d’or continuen sent les mateixes. Rentar-se les mans amb freqüència, distància de seguretat i mascareta. «Aquests consells ens han d’ajudar a reprendre la nostra vida. Però cal seguir-los bé perquè funcionin. De res serveix que portis posada la mascareta quan vagis sol pel carrer si quan trobes algú te la treus. O que vagis amb guants i la mascareta baixada», reflexiona l’investigador.
La Covid-19 és una malaltia que s’encomana a través de les gotes respiratòries que s’emeten quan tusses o parles. Per això les mesures aconsellades busquen evitar els escenaris en què hi pugui haver aquest tipus de contacte directe. «Potser s’ha fet massa èmfasi en el risc de contagi a través de les superfícies i molts han oblidat que la principal via de transmissió és una altra», afegeix Muñoz. L’ús dels guants, per exemple, només estaria aconsellat en «moments puntuals», com una mesura de protecció addicional. Però no com a substitut. El risc de contagi per tocar una superfície infectada, tot i que sí que existeix, és menor que el risc de contagi a què ens exposem en una conversa pròxima i sense protecció amb una persona afectada per la malaltia.
Les noves normes socials
Notícies relacionadesAra que les reunions d’entre 15 persones (a la fase 2) i 20 (a la fase 3) tornen a estar permeses, els experts recorden que resulta encara més imprescindible adaptar els nostres costums a les circumstàncies. Per quedar, espais oberts millor que tancats. Distància de seguretat, sempre. Res de compartir menjar. Petons i abraçades ajornades per més endavant. «Sé que és complicat, sobretot amb els familiars que fa molt temps que no veus. Per això mateix és important recordar que, si hem estat mesos aïllats, és per protegir-los. I ara hem de continuar actuant amb el mateix criteri», reflexiona Muñoz.
Així mateix, torna a ser imprescindible la premissa de ‘si et trobes malament, queda’t a casa’. «Tan important és evitar grans aglomeracions com quedar-se a casa quan et trobes malament. Ara que ja no estem tots confinats, cal apel·lar a la responsabilitat individual per aïllar-nos quan sospitem d’un contagi», explica Álvarez. En aquest sentit, les autoritats sanitàries treballen perquè, en el futur, el control dels brots es pugui dur a terme de manera més localitzada. És a dir, sense necessitat de confinar tota la població. Però sí demanant responsabilitat als futurs infectats perquè, quan comencin a experimentar algun tipus de malestar o símptoma, es quedin a casa per prevenció.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors