RECOMANACIONS DEL GOVERN
Les universitats faran classe presencial només si garanteixen 1,5 metres de distància entre pupitres
El ministeri que dirigeix Castells convida cada centre a fer els càlculs de l'espai i demana no doblar torns per no sobrecarregar els professors
uab
Sota la premissa que ningú s’havia de perdre el curs, el ministeri d’Universitats i les comunitats autònomes han mantingut diverses reunions aquests mesos de confinament per estudiar què fer amb la resta de curs. La conclusió –si és que n’hi ha hagut alguna– és que l’evolució de la pandèmia era imprevisible i calia estar preparats per a tots els escenaris. En funció de les seves possibilitats, cada universitat ha determinat la vigència de l’ensenyament ‘online’ que ha posat en pràctica (almenys, en teoria) des que es va decretar el tancament total de l’educació presencial. De fet, cada universitat té autonomia per decidir què fer.
De cara al curs vinent, el departament que dirigeix Manuel Castells ha enviat una sèrie de recomanacions, que són això, recomanacions. Cada comunitat autònoma i cada universitat tenen competències pròpies.
L’anomenada nova normalitat implica que cada universitat mantingui la distància entre pupitres de metre i mig, igual que a escoles i instituts. En funció dels alumnes matriculats, els centres hauran de dur a terme un «càlcul de coeficients d’ocupació de cadascuna de les activitats docents i investigadores que es desenvolupin a les seves instal·lacions». Si no hi ha prou espai per garantir la distància interpersonal, el ministeri aconsella no desenvolupar l’activitat de manera presencial en la seva totalitat, sinó combinar-la de manera telemàtica. D’aquesta manera, el professor podria fer classes físiques per a un determinat nombre d’estudiants i, alhora, que altres estiguin connectats des de casa seva per seguir la classe via ‘online’. I fer-ho així per torns rotatoris.
Si el càlcul del coeficient d’ocupació real és inferior al coeficient d’ocupació teòric, l’activitat podrà desenvolupar-se de manera presencial garantint-se totes les mesures de distanciament social i higiene que siguin vigents a l’inici del curs 2020-2021.
El ministre d’Universitats, Manuel Castells, durant la seva última compareixença al Congrés /
Sobrecàrrega per a docents
Tenint en compte l’escassetat de recursos docents a curt termini, el ministeri d’Universitats no considera convenient doblar les classes per grups per mantenir la presencialitat, perquè això implicaria una «sobrecàrrega insuportable per al cos docent».
Notícies relacionadesTotes les mesures de presencialitat adaptada hauran de fer-se públiques anteriorment a l’obertura del període de matriculació a cada universitat. Igual com recomana el ministeri d’Educació per a l’ensenyament no universitari, Castells demana cada universitat que –en estreta col·laboració amb la seva administració educativa– estableixi abans del començament del curs 2020-2021 un pla de contingència que permeti, en cas que la situació sanitària així ho requereixi, un canvi massiu i immediat a un sistema de docència ‘online’.
Mascaretes
Les recomanacions sanitàries del ministeri també són les ja sabudes: rentat de mans freqüent. No s’aconsella l’ús de guants, però sí el de mascareta en el cas de no poder mantenir la distància interpersonal d’1,5 metres. Cap alumne haurà d’anar a la facultat si té símptomes compatibles amb la malaltia Covid-19 i els centres hauran d’esforçar-se amb la neteja, desinfecció i ventilació de tots els espais del centre.