crisi sanitària de la Covid-19
Sanitat estudiarà que Barcelona passi a la fase 3 si el Govern ho demana
El 70% del territori espanyol estarà a partir de dilluns en aquella fase o en l'última etapa de la desescalada
La Generalitat i l'ajuntament debaten si sol·licitar l'avanç per a la capital abans del 21 de juny
El 70% de la població espanyola, és a dir, 34 milions d’espanyols, estaran dilluns que ve en la fase 3 de la desescalada o la nova normalitat, després que el Ministeri de Sanitat autoritzés aquest divendres les peticions efectuades per Catalunya (per a Girona i Catalunya central), el País Valencià, Castella i Lleó, Castella La-Manxa i Ceuta perquè totes o algunes de les seves àrees avancin a la fase 3. Al seu torn, Galícia inaugurarà la nova normalitat, ja que és la primera autonomia a fer aquest pas, amb el vistiplau del Govern central. A més, la Generalitat, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, estudia sol·licitar avançar a la fase 3 en els pròxims dies, una cosa que Sanitat «estudiarà», si finalment es demana, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa.
I és que el consistori considera que la capital catalana «està preparada» per continuar amb la desescalada sense esperar una altra setmana, segons ha manifestat avui el regidor de Turisme, Xavier Mercé, per això Salut i l’ajuntament mantenen converses per prendre una decisió que podria animar l’economia de Barcelona abans del dia 21 de juny.
Però, mentrestant, la capital catalana i la seva àrea metropolitana, Lleida i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès continuen en la fase 2, tot i que es permetrà la mobilitat entre els territoris que ja han passat a la 3. També continuaran en aquesta etapa la Comunitat de Madrid i les províncies castellanolleoneses de Sòria, Segòvia, Àvila i Salamanca, per la seva proximitat a Madrid. I és que la prudència és la tònica comuna en el comportament de les comunitats autònomes en la fase final de la desescalada; inclosa la Comunitat de Madrid, que va denunciar el Ministeri de Sanitat per no permetre-li avançar, però que aquesta setmana, malgrat que podia haver demanat passar a la 3 després de set dies en la fase 2, ha preferit esperar i dissenyar amb calma les normes per a una etapa on les decisions recauen als executius autonòmics.
Això comporta que els territoris que estiguin en la fase 2 el 21 de juny, quan decau l’estat d’alarma i, per tant, ja no es poden restringir els moviments i es podrà viatjar per tot el país, passaran directament a l’anomenada nova normalitat. No obstant, a partir d’aquesta data, el reial decret aprovat pel Govern i que obliga a continuar amb la mascareta i les distàncies d’1,5 metres fins que es controli l’epidèmia, només serà «el mínim comú denominador», ja que les autonomies poden imposar noves limitacions a les obertures de comerços i aforaments.
El Govern, això sí, proposa les comunitats que es posin d’acord en algunes mesures, perquè no hi hagi grans diferències. «Oferirem l’ajuda necessària, coordinant el que sigui objecte de coordinació», va assenyalar Illa. A Galícia, per exemple, segons ha avançat el seu president, Alberto Nuñez-Feijóo, en la nova normalitat s’obriran parcs infantils i es permetran aforaments més elevats, però no del 100 per 100. No hi haurà, per contra, límits en les reunions.
Notícies relacionadesA més, a partir de dilluns, les Balears estrenaran un programa pilot que permet un corredor turístic des d’Alemanya fins a les Illes sense que els viatgers hagin de guardar un període de quarantena. Però la resta d’Espanya haurà d’esperar a l’1 de juliol per començar a rebre turistes, segons ha reiterat el ministre, malgrat que la UE ha apressat els països membres que obrin les seves fronteres interiors el 15 de juny. Sí que es permeten alguns passos fronterers amb Portugal i d’Andorra cap a Catalunya.
Les normes en la fase 3
En la fase 3 es permeten les reunions de fins a 20 persones, no hi ha cap tipus de franja horària, es permet l’obertura de les zones comunes de centres comercials a un 50% d’ocupació i el 75% a les terrasses, el consum a la barra dels bars, així com l’obertura de discoteques, segons el pla dissenyat pel Govern, si bé són les autonomies en aquesta fase les que decideixen finalment si autoritzen aquestes activitats o no. També es permeten els campaments d’estiu i les activitats de temps lliure.