ciència
Els anticossos no garanteixen la protecció davant una segona infecció
Estudis de científics xinesos i nord-americans asseguren que «la immunitat del nou coronavirus produïda naturalment per la població pot ser molt curta»
La vacuna per acabar amb el patogen podria necessitar ser «més forta» que el virus, cosa que causaria dificultats en el seu desenvolupament, adverteixen els investigadors
zentauroepp53275118 coronavirus200430092203 /
Alguns estudis de científics xinesos i nord-americans asseguren que els anticossos que desenvolupa el cos humà contra el coronavirus poden durar només dos o tres mesos, per la qual cosa la immunitat contra el patogen podria no tenir efecte a llarg termini.
Segons un estudi de la Universitat de Medicina de Chongqing, al sud-oest de la Xina, que publica avui el portal digital privat ‘Caixin’, el nivell d’anticossos de la gran majoria d’un grup analitzat d’encomanats va disminuir significativament dos o tres mesos després de la infecció, cosa que podria afectar també les possibilitats d’aplicació de les noves vacunes en desenvolupament.
L’estudi, titulat ‘Avaluació clínica i immunològica d’infeccions asimptomàtiques per SARS-CoV-2’ i publicat a la revista científica Nature, va comparar els resultats de la detecció d’anticossos en sang de pacients asimptomàtics i de casos confirmats amb símptomes, incloent-hi 37 infeccions asimptomàtiques del comtat de Wanzhou a Chongqing.
Els asimptomàtics eren 22 dones i 15 homes amb edats compreses entre els 8 i els 75 anys, que es van comparar amb 37 casos confirmats en similar proporció de sexe i edat.
L’estudi va comprovar que la majoria dels infectats van produir anticossos de coronavirus, concretament la IgG i la IgM, sent aquest últim el que apareix habitualment primer i de durada més curta, és el primer anticòs que fabrica l’organisme per combatre una nova infecció
En canvi la IgG apareix més tard i dura més, és l’anticòs que més abunda al cos i brinda protecció contra les infeccions bacterianes i víriques, però pot trigar un temps a formar-se després d’una infecció.
Dos mesos després de l’alta, els anticossos van disminuir
L’estudi va trobar que, entre tres i quatre setmanes després de la infecció, en la seva fase aguda, el grup de pacients asimptomàtics tenia una taxa del 62,2% d’IgM i una taxa d’IgG del 81,1%.
el grup de pacients asimptomàtics tenia una taxa del 62,2% d’IgM i una taxa d’IgG del 81,1%.En el grup amb símptomes la IgM era del 78,4% i la IgG, del 83,8%, per la qual cosa l’estudi conclou que les infeccions asimptomàtiques mostren nivells d’anticossos més baixos que els casos confirmats, tot i que són similars en els dos grups.
No obstant, el nivell d’anticossos de la gran majoria de les persones infectades va mostrar una disminució significativa dos o tres mesos després de la infecció.
Els nivells d’anticossos IgG en el 93,3% del grup asimptomàtic i en el 96,8% del grup simptomàtic van començar a disminuir aviat en el període de rehabilitació, és a dir, 8 setmanes després de l’alta.
Els investigadors també van utilitzar un assaig de neutralització basat en pseudovirus, amb més precisió i sense detecció separada de tipus específics d’anticossos, i van trobar que els nivells d’anticossos en sèrum en el 81,1% dels grups asimptomàtics i en el 62,2% dels simptomàtics van disminuir.
Eleanor Riley, professora d’immunologia de la Universitat d’Edimburg (Escòcia), citada per ‘Caixin’, va considerar que els resultats d’aquest estudi «no són sorprenents», perquè les mostres són principalment de persones asimptomàtiques i lleugerament infectades, i la seva resposta immune és més feble que la d’altres pacients. L’Organització Mundial de la Salut va publicar un informe científic el 24 d’abril en el qual assegurava que no hi ha «cap evidència» que pugui provar que els anticossos produïts després de la infecció per coronavirus puguin protegir al cos d’una segona infecció.
La vacuna podria necessitar ser més forta que el virus
Danny Altmann, professor d’immunologia a l’Imperial College of Technology, va dir sobre l’estudi de Chongqing que, tot i que la mostra és petita, és consistent amb les preocupacions anteriors: «La immunitat del nou coronavirus produïda naturalment per la població pot ser molt curta».
Akiko Iwasaki, immunòleg de la Universitat de Yale (EUA), va remarcar a ‘Caixin’ que el principi de les vacunes és permetre que es produeixin anticossos neutralizants per defensar-se contra el virus i que, si els anticossos produïts per infeccions naturals són febles i a curt termini, la vacuna podria necessitar ser «més forta» que el virus, fet que causaria dificultats en el seu desenvolupament.
Un altre estudi de científics xinesos i nord-americans publicat la setmana passada al portal mèdic medRxiv.org va analitzar a 23.000 treballadors sanitaris dels hospitals de Wuhan, l’epicentre de la pandèmia, directament exposats a pacients.
Els experts estimaven que almenys un quart estaven infectats de coronavirus, però només uns 4% dels 23.000 havia desenvolupat anticossos després de les anàlisis realitzades.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi