estudi d'ISGlobal
L'exposició a contaminants dispara el risc d'obesitat en els nens
La pol·lució atmosfèrica, el tabac i les característiques de l'entorn construït s'associen a l'augment de l'obesitat infantil
Les taxes de sobreprès entre els petits augmenten arreu del món i el confinament per la Covid-19 les ha pogut incrementar
zentauroepp53477317 playa200527154745 /
La contaminació atmosfèrica, el tabac i les característiques de l’entorn construït, tant en la infància com en el període prenatal durant l’embaràs, s’associen amb un risc més gran d’obesitat infantil, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha analitzat dades de 1.300 nens de sis països europeus.
Aquest centre, impulsat per La Caixa i la Universitat del Sud de Califòrnia, ha liderat el primer gran estudi que ha relacionat una multitud de contaminants i factors ambientals amb el risc d’obesitat infantil.
Els resultats de l’estudi, que publica aquest dimecres, la revista ‘Environmental Health Perspectives’, demostren el paper destacat de la pol·lució, el tabac i viure, per exemple, en àrees densament poblades, en el desenvolupament d’aquest problema de salut infantil.
Fins ara diversos estudis havien abordat l’efecte dels contaminants ambientals, l’estil de vida i les característiques de l’entorn urbà a l’obesitat infantil, però sempre s’havia estudiat cada exposició individual per separat.
Ara els investigadors han aplicat el concepte d’exposoma, que implica un canvi de perspectiva en la investigació i, en lloc d’analitzar per separat les conseqüències que cada exposició podria tenir en la salut, estudien el conjunt de les diferents exposicions a què una persona està subjecta des de la concepció fins a la mort.
Aquesta investigació, que forma part del Projecte HELIX, va partir de les dades de més de 1.300 nens i nenes de 6 a 11 anys de cohorts de naixement d’Espanya, França, Grècia, Lituània, Noruega i el Regne Unit.
D’una banda, van recollir dades relacionades amb el sobrepès i l’obesitat dels nens: índex de massa corporal (IMC), circumferència de la cintura, gruix dels plecs cutanis i nivells de greix corporal, i també els van fer anàlisis de sang i d’orina, tant als menors com a les seves mares durant l’embaràs.
Els investigadors van estimar l’exposició a contaminants de l’aire, les característiques de l’entorn construït, l’accés a espais verds, el tabaquisme i contaminants químics (contaminants orgànics persistents, metalls, ftalats, fenols i pesticides).
La investigadora de ISGlobal que coordina el Projecte HELIX i primera autora de l’estudi, Martine Vrijheid, ha destacat que «les taxes d’obesitat infantil estan augmentant a nivells alarmants arreu del món, i pot ser que durant el confinament per la Covid-19 s’hagin incrementat encara més».
Els resultats de l’estudi, amb dades anteriors al confinament, mostren similituds amb les xifres mundials: una prevalença de sobrepès i obesitat general del 29%, amb uns percentatges més alts en les cohorts d’Espanya (43%) i Grècia (37%).
Les conclusions van mostrar que l’exposició al tabac –al fum matern durant l’embaràs i al passiu durant la infància–, a la contaminació atmosfèrica (partícules PM2.5 i PM10, i diòxid de nitrogen, NO2, tant a l’interior de les vivendes com a l’exterior) i les característiques de l’entorn construït s’associaven amb un índex de massa corporal més gran en la infància.
L’estudi no va trobar que les diferències en el nivell socioeconòmic influïssin en els resultats.
Notícies relacionades«Els nens i nenes que vivien en àrees densament poblades i que anaven a escoles en zones que comptaven amb pocs serveis i instal·lacions tenien més risc de patir obesitat», ha afegit Leda Chatzi, última autora de l’estudi i investigadora de la Universitat del Sud de Califòrnia.
Aquesta relació entre l’obesitat i les característiques de l’entorn construït «van en la línia d’estudis anteriors i podria ser explicada per les poques oportunitats que tenen els nens i nenes de caminar i desenvolupar activitat física a l’exterior», segons la investigadora.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça