ENSENYAMENT SUPERIOR A CATALUNYA

Catalunya posa fi a la sagnia de les taxes universitàries: costaran el 30% menys

El Govern aprova el decret que s'aplicarà ja en el pròxim curs en estudis de grau i màster

La Generalitat passarà a cobrir el 85% del cost real, el 95% en el cas d'estudiants amb beca

zentauroepp37515291 barcelona  02 03 2017 manifestaci n de estudiantes contra la200630151524

zentauroepp37515291 barcelona 02 03 2017 manifestaci n de estudiantes contra la200630151524 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la pressió social per part dels estudiants i les seves famílies s’hi havia sumat en els últims temps la indignació dels rectors de les universitats catalanes. Fins al punt que els responsables dels vuit campus, que per separat feia tres anys que posaven el crit al cel, van convocar un acte a Barcelona el 8 d’octubre del 2019 en el qual advertien de la «caiguda del sistema» si no s’incrementava el finançament de l’ensenyament superior a Catalunya. Això incloïa tots els aspectes vinculats a la universitat, des del mer manteniment dels edificis fins a la contractació de més professors o l’aposta per la investigació, passant, per descomptat, per la rebaixa de les taxes. Tot, amb l’objecte de mantenir, o com a mínim, no perdre, competitivitat. La reducció de la matrícula s’ha materialitzat aquest dimarts amb l’aprovació per part del Govern del decret que redueix un 30% el cost de la matrícula. Tot i que per ser justos, s’hauria de parlar de recuperar el preu anterior a la progressiva pujada de fins al 66% –la més gran de l’Estat– perpetrada durant la dècada anterior i que va quedar congelada el 2012.  

La mesura s’aplicarà per a tots els graus i màsters a partir del pròxim curs 2020-2021. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que amb aquesta mesura, la Generalitat passarà a assumir el 85% del cost de les taxes d’un grau universitari, un percentatge que ascendirà fins al 95% en el cas dels alumnes amb rendes baixes, que rebran una ajuda extra per poder seguir amb els seus estudis més enllà del batxillerat. És, sens dubte, un dels obstacles  que queden per esquivar a l’ensenyament superior, això és, l’accés a la universitat de joves procedents de famílies desfavorides. Amb l’aprovació definitiva d’aquest decret, un curs estàndard de 60 crèdits passarà a costar entre 1.060 i 1.660 euros a l’any. En el cas dels matriculats que disposin d’una beca pública, la factura serà d’entre 212,4 i 498 euros. 

Pacte nacional

Aquest decret de preus s’emmarca dins de les accions acordades al si del Pacte Nacional pel Coneixement-Estratègia 2024, aprovat per unanimitat al maig i que té com un dels eixos centrals «la gestió, la retenció i l’atracció del talent». Aquest pacte nacional, a més, segons assenyala el Govern en un comunicat, «ha de ser un dels instruments fonamentals en l’elaboració de les estratègies per fer front a la nova situació generada per la pandèmia de la Covid-19».  

La crisi de talent era un dels problemes que havien identificat els rectors, això és, la fugida de cervells cap a campus internacionals en els quals hi havia més oportunitats, i la caiguda de peticions de la resta d’Europa per venir a cursar estudis a Catalunya. «Una prioritat social», van reclamar els rectors. Ho va resumir de meravella Margarita Arboix, la titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): «El país que es nega a potenciar l’ensenyament superior es nega al progrés». Tanta queixa protocol·lària, sumada a anys de protestes als carrers, van donar per fi el seu fruit en forma d’acord pressupostari que va generar una inesperada parella de ball formada pel Govern de Quim Torra i els comuns. 

Segones matrícules

Notícies relacionades

La rebaixa del 30% es fa extensiva a les successives matrícules i s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives taxes perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la Covid-19. Segons ha detallat la consellera de Presidència, els beneficiaris de l’ingrés mínim vital (IMV) a qui se’ls hagi denegat una beca general d’estudi no pagaran els preus acadèmics dels serveis universitaris tenint en compte les situacions d’«empobriment sobrevingut a causa de la Covid-19».

A través del seu compte de Twitter, el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, ha celebrat que el Govern hagi donat aquest últim impuls a la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. «Ara, més que mai, és el moment de donar suport als joves universitaris que estan patint els efectes econòmics i socials del coronavirus».  El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans també aplaudeix la mesura, però recorda que tot pot ser un miratge, ja que el seu manteniment depèn de les successives aprovacions del pressupost anual.