SETGE A LA COVID-19
Espanya assaja la seva 'app' de rastreig del coronavirus
Aquest dilluns arrenca a La Gomera un experiment per avaluar com l'aplicació pot servir per detectar contagis i mitigar una nova onada de la pandèmia
movilok
Detectar els contagis del coronavirus i evitar nous rebrots. Aquest serà l’objectiu del Radar COVID, l’aplicació de rastreig mòbil amb què el Govern espanyol pretén tenir la pandèmia sota control i evitar que, després de l’estiu, es repeteixi la crisi sanitària que va paralitzar el país i que ha degenerat en un revés econòmic que ja ha suposat una caiguda del 5,2% del PIB nacional.
Però perquè això passi abans s’han de realitzar moltes proves. Espanya mai s’havia enfrontat a una situació així ni havia impulsat un projecte tecnològic tan complex. És per això que, des d’aquest dilluns, la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial va posar en marxa una experiència pilot, un assaig general per comprovar si l’algoritme de l’‘app’ és eficient i si pot ser una eina fiable per al futur immediat.
Del 6 al 19 de juliol, aquest experiment a petita escala simularà tres onades de contagi a La Gomera, on 300 tècnics actuaran com si fossin portadors del virus. La secretaria i el Ministeri de Salut estudiaran com respon l’‘app’ a les alertes generades per aquests suposats contagis, per comprovar-ne la viabilitat. Perquè tingui èxit, almenys 3.000 habitants de l’illa canària s’hauran de descarregar l’aplicació. Si funciona, aquesta eina passaria a convertir-se en una realitat entre setembre i octubre.
L’‘app’ Radar COVID impulsada pel Govern espanyol /
Tot i que de moment l’‘app’ només està disponible a La Gomera i en versió Android, Google i Apple ja treballen en la seva validació per llançar-la, després de l’estiu, a escala nacional. A Espanya, un 99,9% dels usuaris utilitzen el sistema operatiu d’aquests dos gegants tecnològics, cosa que garanteix la disponibilitat de l’aplicació.
El model que respecta la privacitat
L’‘app’ que el Govern ha posat en marxa es basa en el protocol DP-3T, un sistema descentralitzat dissenyat des de Suïssa per l’enginyera gallega Carmela Troncoso i integrat al sistema d’Apple i Google. Aquest model no se serveix de dades personals com el número de telèfon o la geolocalització, sinó del Bluetooth, respectant així la normativa de protecció de dades europea.
Amb aquest model, cada mòbil genera uns codis únics i aleatoris, que va emetent a través de Bluetooth. Quan dos usuaris que s’han descarregat l’‘app’ estan a menys de dos metres durant 15 minuts els seus dispositius parlen entre si, capten els codis que envia l’altre i els guarden durant 14 dies.
Si algun dels dos dona positiu per Covid-19, pot decidir posar-se en quarantena i pujar les seves dades a un servidor perquè enviï alertes, de forma anònima, a totes les persones amb qui ha estat, traçant així un mapa de contagis. «Aquesta tecnologia intenta avançar-se als símptomes perquè es limiti la propagació del virus», va explicar Troncoso al maig a aquest diari.
Espanya, més tard
Després de setmanes d’incertesa, el Govern espanyol va confirmar a finals de maig que optaria pel protocol DP-3T per desenvolupar la seva ‘app’ de rastreig del virus. Fins a vuit països europeus van respondre amb més celeritat i ja compten, des de fa setmanes, amb ‘apps’ de rastreig similars. Tot i que al principi diferents països, com Alemanya o el Regne Unit, van apostar per un sistema en què els seus governs controlarien i gestionarien totes les dades mèdiques recollides per aquesta tecnologia, el recolzament de Google i Apple al model descentralitzat de Troncoso va acabar decantant la balança. Només França i Hongria utilitzen un sistema centralitzat.
L’‘app’ alemanya Corona Warn, davant la cancelleria /
A diferència de les nacions asiàtiques afectades per la Covid-19, on hi ha un menor respecte als drets digitals, a la Unió Europea l’ús de les ‘apps’ és totalment voluntari, també a Espanya. No obstant, aquesta cara democràtica pot suposar un problema, ja que l’èxit de l’aplicació depèn de la seva penetració. Com més descàrregues tingui més eficaç serà el rastreig de contagis. A Alemanya, més de 12 dels seus 83 milions de ciutadans han instal·lat la seva ‘app’ nacional, però a Itàlia i França les descàrregues estan al voltant dels 3,4 i gairebé 2 milions, moltes menys de les necessàries. Una altra problemàtica és la dels falsos positius que es poden generar, atesa la limitada precisió del Bluetooth.
Conscients d’això, el Govern comprovarà en els pròxims dies la funcionalitat de l’‘app’ mentre, alhora, ha llançat una campanya per conscienciar els ciutadans de la importància d’instal·lar-la i utilitzar-la. En els primers compassos de la pandèmia es va lloar la reacció de Corea del Sud, que va contenir el virus gràcies a estar més preparada tecnològicament. Com els altres socis europeus, Espanya pretén ara armar-se per a la pròxima onada vírica.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034