TROBADES EN LA NOVA NORMALITAT
Sis consells perquè les nostres reunions amb familiars i amics siguin segures davant el coronavirus
Grups reduïts, ús de mascareta, abraçades a la cintura i no parlar ni riure alt són algunes de les recomanacions sanitàries per reduir el risc de contagi
zentauroepp53962795 terraza restaurante200702124616
Després de tres mesos d’estricte confinament hi ha ganes –i moltes– de veure la família i els amics. Parlar amb ells, dinar amb ells, estar amb ells, abraçar-los i fer-los petons. Compte. El coronavirus està més controlat, però no se n’ha anat. El risc de contagi encara hi és, està a l’aguait. Ho adverteix cada dia el responsable del Centre d’Alertes Sanitàries, Fernando Simón, posant èmfasi que un contagi en una reunió familiar és més que probable que acabi fent un efecte dòmino en altres nuclis, com el laboral, per exemple. ¿Significa això que no hem de veure els nostres familiars? No. Significa que podem, però amb sentit comú i mesures de precaució perquè el risc zero no existeix. Parlem amb la farmacèutica i divulgadora científica Gemma del Caño per esbossar una guia ràpida per veure els nostres familiars i amics de forma segura.
Hauríem d’entendre que contagiar-nos de Covid-19 és «una qüestió de paperetes». Si anem augmentat factors de risc tenim més probabilitats de contagi, més paperetes. Igual que una tómbola. ¿Amb qui augmenta el risc? «Amb les persones amb qui passem més temps sense les mesures de protecció necessàries. Normalment, família i amics. Sembla que ells no ens contagiaran sinó aquells amb els quals ens creuem pel carrer. Però no. És molt important tenir-ho en compte», assegura Del Caño.
Aquests són els sis consells perquè les nostres reunions amb familiars o amics siguin més segures davant el coronavirus:
1. Grups reduïts
Viure confinats i aïllats ha sigut dur. Anhelem el contacte amb els nostres. En la nova normalitat decidim veure’ls. No és obligatori, que consti. Si algú té por que no ho faci. És comprensible i s’ha de respectar. Per als que decideixen veure’s adjuntem la recepta número u: com menys persones, millor.
2. Millor a l’aire lliure
La recepta número dos és que el risc de contagi és moltíssim menor en els espais a l’aire lliure que en els pisos, així que el més saludable és reunir-nos al camp, en una terrassa, al parc... Si no pot ser i convoques la reunió a casa teva (on no hi ha terrassa) mantingues les finestres obertes. «La ventilació és fonamental», insisteix Del Caño. Som a estiu i no és la millor idea per combatre la calor. Solució: «Organitza un sopar en lloc d’un dinar. A aquelles hores, la temperatura ja no és tan elevada i pots obrir les finestres».
3. Amb mascareta
Com més temps passem amb altres persones més possibilitats de contagi tenim. L’ús de la mascareta és primordial, sobretot si ens reunim amb persones de risc (avis i àvies, per exemple). «No podem menjar o prendre cafè amb la mascareta, d’acord. Però quan acabem, posem-nos-la. Sobretot, si hi ha persones de risc», recomana la divulgadora.
4. Un estil diferent d’abraçades
Fa molt temps que no podem abraçar ni fer petons. Volem fer-ho. Podem. «Però amb mascareta. I cada un que miri cap a un costat», suggereix Del Caño, que demana que no ajuntem mai les cares. En tot cas, sempre tenim l’opció de donar el colze o «el peu si fa falta», somriu. Podem abraçar també els nens petits. Els nostres nebots, per exemple. Però de la manera següent: «El petit es pot agafar a la teva cintura i tu, mentrestant, mantingues el cap mirant cap amunt i, per descomptat, amb mascareta».
5. Instruccions clares amb els nens
Notícies relacionadesNo hi ha un consens en el món científic sobre el grau de transmissió del virus per part dels menors: hi ha experts que defensen que és elevat; d’altres, el contrari. Els estudis més recents demostren que es contagien igual que els adults però, això sí, en el 99% dels casos passen la malaltia d’una manera molt més lleu, amb símptomes menors o directament asimptomàtics. És complicat –reconeix Del Caño– que els nens assumeixin les mesures de precaució com si fossin adults. Ells corren, criden, s’abracen... «En tot cas, al llarg de la pandèmia els petits ens han donat una lliçó a tots. Ho han fet molt bé». El que sí que està a les nostres mans, com a pares i mares, és donar-los «unes instruccions senzilles i molt clares». A més de la necessitat de portar mascareta a partir dels 6 anys, els hem d’insistir que es rentin les mans amb freqüència i que no s’acostin en excés a altres persones. Allò de compartir vasos, millor que no. Se’ls en pot donar de diferents colors o formes perquè no es confonguin o posar-hi adhesius. Si en lloc de nens petits tens adolescents a casa, en aquest altre reportatge ja t’expliquem la millor manera d’inculcar-los la necessitat d’autoprotegir-se.
6. Res de parlar ni riure molt alt
Del Caño té un riure molt sonor i contagiós. En aquests temps de pandèmia el conté quan es veu amb amics o família. Com més alt parla una persona més risc de contagi. Recordem que la Covid-19 és una malaltia respiratòria que es contagia quan algú expulsa molècules del virus al parlar, tossir, esternudar... «Si conversem o riem molt alt escampem les molècules més lluny. Si no mantenim la distància interpersonal, l’opció més segura és parlar en to baix».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.